Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ καταγράφονται οι περιπτώσεις δημοτικών έργων που βρέθηκαν εκτός προγραμμάτων χρηματοδότησης των περιφερειών

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι δήμαρχοι δεν εκφοβίζονται. Καλώ τους συναδέλφους να μας αποστείλουν αναλυτικούς πίνακες για τα έργα που βρέθηκαν αδικαιολόγητα εκτός προγραμμάτων χρηματοδότησης από τις περιφέρειες  

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη έχουν προκαλέσει οι αναφορές δημάρχων που σχετίζονται με απόρριψη έργων των δήμων τους λόγω πελατειακών συμφερόντων συγκεκριμένων αντιπεριφερειαρχών.  Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται λόγος και για εκφοβισμό των αιρετών. Με αφορμή τις σχετικές αναφορές ο Γ. Πατούλης ζητεί, με επιστολή του προς τους συναδέλφους του, να αποστείλουν γραπτώς τα έργα που έχουν απορριφθεί αδικαιολόγητα, από τις περιφέρειες.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «Οι δήμαρχοι δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται. Δεν θα επιτρέψουμε στους γεωγραφικούς  αντιπεριφερειάρχες που έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο και έχουν βλέψεις για συγκεκριμένους δήμους να λειτουργούν με πελατειακά κριτήρια. Είναι απαράδεκτο να αδικούν δήμους στους οποίους μένουν χιλιάδες πολίτες και με βάση τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια θα έπρεπε να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει πως με τα στοιχεία που θα δοθούν από τους δήμους  θα καταρτιστεί κατάλογος με τις σχετικές αναφορές οι οποίες στη συνέχεια θα προωθηθούν στους αρμόδιους πολιτικούς  και νομικούς φορείς. 
Τέλος καλεί του περιφερειάρχες της χώρας «να λάβουν όλα  τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες να μην προχωρούν σε εκφοβισμούς δημάρχων στο βωμό του προσωπικού οφέλους και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται καθημερινά τα φαινόμενα αναφορών και παραπόνων από τους δήμους της επικράτειας σχετικά με τη μη ένταξη δημοτικών έργων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Δήμου Μαρκοπούλου -Μεσογαίας.
Πρόκειται για προτάσεις έργων που χρηματοδοτούνται, είτε μέσω των προγραμμάτων  των περιφερειών από ιδίους πόρους, είτε μέσω ΕΣΠΑ από τα  Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Οι συνάδελφοι κάνουν λόγο για φαινόμενα ‘’εκφοβισμού’’ από αντιπεριφερειάρχες περιφερειακών ενοτήτων.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι επειδή δεν είναι  αρεστοί στους «γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες», έργα των δήμων τους έχουν απορριφθεί.  Την ίδια ώρα εντοπίζεται το φαινόμενο να έχουν ενταχθεί, με πελατειακά κριτήρια, άλλα έργα δήμων οι διοικήσεις των οποίων είναι αρεστές στους αντιπεριφερειάρχες.
Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δήμαρχοι δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται. Δε θα επιτρέψουμε στους «γεωγραφικούς  αντιπεριφερειάρχες» που έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο και έχουν βλέψεις για συγκεκριμένους δήμους να λειτουργούν με πελατειακά κριτήρια. Είναι απαράδεκτο να  αδικούν δήμους, στους οποίους μένουν χιλιάδες πολίτες και με βάση τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια θα έπρεπε να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.
Καλώ τους συναδέλφους να μας αποστείλουν αναλυτικούς πίνακες για τα έργα που βρέθηκαν αδικαιολόγητα εκτός χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, προκειμένου το πρόβλημα να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου που διεξάγεται 1-3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι αναφορές σας θα μπορούν να αποστέλλονται στο email: info@kedke.gr .
Με βάση τα στοιχεία που θα μας δώσετε θα καταρτίσουμε κατάλογο με τις σχετικές αναφορές οι οποίες στη συνέχεια θα προωθηθούν στους αρμόδιους πολιτικούς  και νομικούς φορείς. 
Καλούμε τους περιφερειάρχες της χώρας να αναλάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι «γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες» να μην προχωρούν σε εκφοβισμούς δημάρχων στο βωμό του προσωπικού οφέλους και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση οφείλει, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.  Παράλληλα, προτείνουμε να εκπονηθεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης, που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και θα καλύπτει τις μη επιλέξιμες από αυτό, δαπάνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: