Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Κ. Αγοραστός μετά την πρώτη συνάντηση Κ. Σκουρλέτη – Περιφερειαρχών: «Ανάχωμα στην κρίση για την ελληνική κοινωνία οι Περιφέρειες»

Την πρώτη τους συνάντηση με το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη, είχαν  το προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχες.


Η ΕΝΠΕ έθεσε στον κ. Π. Σκουρλέτη τα ζητήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με αιχμή την υποστελέχωση, τη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης, την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες, το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» που περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες επιλύονται προβλήματα των Περιφερειών, την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, ζητήματα που αφορούν τη δημόσια περιουσία καθώς και ειδικότερα θέματα των νησιωτικών Περιφερειών.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
 «Είχαμε σήμερα την πρώτη μας συνάντηση με το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, μια συνάντηση που ήταν μεν γνωριμίας αλλά υπερέβη τα πεπερασμένα όρια μιας εθιμοτυπικής συνάντησης αφού συζητήσαμε θέματα ουσίας, θέματα που αφορούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση καθώς και την κοινωνία.
Για σχεδόν τρεις ώρες ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας άκουσαν τα μέλη του προεδρείου της ΕΝΠΕ και τους παριστάμενους Περιφερειάρχες να θέτουμε τόσο τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και – κυρίως – το μέλλον του θεσμού όσο και θέματα μικρότερης σημασίας, τα οποία όμως ανάγονται σε κυρίαρχα στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.
Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες έχουν προκύψει και από τα συνέδριά μας κι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι επιζητούμε την ειλικρίνεια, τη συνεργασία, τη συνέργεια, την αποτελεσματικότητα, για να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, της κοινωνίας. Γιατί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, μέσα στην καρδιά μας είναι ο άνθρωπος.
Οι αιρετές Περιφέρειες είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, αποδείχθηκε αποτελεσματικός και στάθηκε ανάχωμα στην κρίση για την ελληνική κοινωνία. Καταφέραμε να πετύχουμε πολλά σε μια εποχή που έχουμε λίγα.
Παρά, λοιπόν, την υποχρηματοδότηση, παρά το ότι έχουμε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, παρά τις αστοχίες του «Καλλικράτη», παρά το ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρα οριοθετημένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εμείς είμαστε εδώ και μοχθούμε καθημερινά για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Αυτό τονίσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών: αν άρει στρεβλώσεις και μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία είτε πρόκειται για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είτε για πόρους, προσωπικό και  αρμοδιότητες, μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, ακόμη πιο χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και στον τόπο μας.
Ο Υπουργός μας άκουσε με ενδιαφέρον, κατέγραψε τις θέσεις μας και, εκτός από την πρόσκληση που του έχουμε απευθύνει να παραστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ, του προτείναμε να κάνουμε κι άλλες συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών με συγκεκριμένη ατζέντα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: