Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Έντονη η αντίδραση της ΚΕΔΕ για τις νέες μειώσεις εσόδων της Αυτοδιοίκησης κατά 10% το 2017 - Έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Παρασκευή

Την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσαν  οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού 2017, που αφορούν  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς προβλέπονται νέες μειώσεις  στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο τονίζει πως για μία ακόμη χρονιά, η Αυτοδιοίκηση γίνεται ο «στόχος» της Κεντρικής Κυβέρνησης και  υπογραμμίζει ότι  η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν  μέσω του νέου προϋπολογισμού.
Ο κ. Πατούλης  ζητά από τους υπουργούς, πριν αρχίσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή,  την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για την σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που από το 2009 ως σήμερα ξεπερνούν τα 17 δις ευρώ, την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/10 και τέλος την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης  για το 2017 από άλλες πηγές.

Όπως τονίζει  ο κ. Πατούλης στην επιστολή του, ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν.
«Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πως μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, να συζητάμε για επικείμενα νομοσχέδια που θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των δήμων, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε;», αναφέρει ο  κ. Πατούλης.
Υπογραμμίζει ότι η  μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.
Και καταλήγοντας τονίζει:
«Με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, που τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη σήμερα. Η προσπάθειά τους αυτή, μέχρι στιγμής, φέρνει αποτελέσματα, αλλά μέχρι πότε;».

Έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση, θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την Παρασκευή και ώρα 10.30 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: