Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Αρχόντισσα της Ρούμελης

«Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ Ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκῳ Κυρίου, τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνεύματι θείῳ· ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος». (Κοντάκιον της εορτής ήχος δ’).


Την Παναγία, το ιερό θησαύρισμα της δόξης του Θεού, την πολυτίμητη παστάδα και Παρθένο, την υψίστη προσφορά της ανθρωπότητας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Τα Εισόδια της Θεοτόκου εις τα Άγια των Αγίων του Ναού αποτελούν το προοίμιον της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός και δικαίως η Εκκλησία μας χαίρουσα, ψάλλει: «Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις».








Την ευφρόσυνη ταύτη εορτή των Εισοδίων τιμά και γεραίρει η πρωτεύουσα της Βοιωτίας και Αρχόντισσα της Ρούμελης, η χιλιοτραγουδισμένη πόλη των νερών, η Λιβαδειά, της οποίας ο Μητροπολιτικός Ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Το εσπέρας της Κυριακής 19 Νοεμβρίου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην σύντομη προσλαλιά του τόνισε πως η Εκκλησία σε αυτή την ατμόσφαιρα γενικευμένης κρίσης και ανασφάλειας που επικρατεί έχει την τόλμη να χαίρεται εν πνεύματι εορτάζοντας τη μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων, επισημαίνοντας πως η εορτή των Εισοδίων αποτελεί «τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τό προοίμιον καί τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας τήν προκήρυξιν», εφ όσον προμηνύει την επερχόμενη «Μητρόπολιν τῶν ἑορτῶν», δηλαδή, την μεγίστη Δεσποτική εορτή της ενανθρωπήσεως μέσα στον ιστορικό χρόνο του συναϊδίου προς τον Πατέρα Θεού Λόγου.

Κατόπιν καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την σεπτή παρουσία τους στην τοπική μας πανήγυρη, τονίζοντας ότι η παρουσία τους δίνει ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας στις δύσκολες περιστάσεις που διερχόμαστε. Το μήνυμα αυτό της ενότητας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, επιστεγάζεται από την παρουσία του Προκαθημένου  της Ελλαδικής Εκκλησίας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος με την συνετή, διακριτική, νουνεχή και αποφασιστική παρουσία του στο πηδάλιο της νοητής νηός, της Εκκλησίας μας, αποτελεί κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες για όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής, την καλύτερη εγγύηση ασφαλούς πορείας και εξεύρεσης του ορθού προσανατολισμού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέφερε ότι ο υμνωδός την σημερινή εορτή την χαρακτηρίζει ως την εκπλήρωση της Οικονομίας του Κτίστου και συνδυάζει το Μυστήριο  της σωτηρίας με το πρόσωπο της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και στην υπακοή της στο θέλημα του Θεού λέγοντας πως η υπακοή της Παναγίας έγινε η αφορμή, το μέσο, το δοχείο που ο Χριστός κατέβηκε στη γη, για να δώσει την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να οδηγηθεί στην σωτηρία. Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως σύμφωνα με τον Άγιο Ειρηναίο Επίσκοπο Λυώνος η υπακοή της Παναγίας ήταν το αντιστάθμισμα σε μια άλλη ανυπακοή, αυτή της Εύας κι έτσι η Παναγία έγινε η δεύτερη Εύα, η οποία έγινε πρόξενος χαράς και ευφροσύνης. Η πράξη υπακοής της Θεοτόκου ήταν θέλημα, το οποίο εκφράζει το ίδιο το θέλημα του Θεού. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το κίνητρο της Παναγίας ήταν η αγάπη, η οποία μέσα της κρύβει την θυσία και την προσφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα κι έκλεισε λέγοντας πως το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι να ακολουθήσουμε τα χνάρια της Παναγίας, δηλαδή, την προσφορά προς όλους υπακούοντας όχι στο δικό μας θέλημα αλλά στο θέλημα του Θεού.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε  πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου,  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και του Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος,  ο οποίος αναφέρθηκε στην αφιέρωση της Παναγίας στο Ναό τονίζοντας πως η Παναγία εξελέγη από το Θεό λόγω της υπακοής της, της ταπείνωσης και της αγάπης της προς τους ανθρώπους και κυρίως της αγάπης της προς το Θεό, ώστε να γίνει δοχείο της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πριν την λιτανεία ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην εορτή της Τοπικής μας Εκκλησίας καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Κατόπιν ο προεξάρχων Αρχιερεύς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος με την εμπειρία του και την σοφία που τον διακρίνει απηύθυνε προς το εκκλησίασμα λόγια καρδιάς, ευχόμενος, όπως τα δέντρα όταν φυσάνε δυνατοί άνεμοι κάνουν βαθιές ρίζες, έτσι κι εμείς σήμερα στις δύσκολες περιστάσεις που ζούμε θα πρέπει να έχουμε βαθιά πίστη. Τόνισε ότι πρέπει να στηρίξουμε την πίστη πάνω στην ελπίδα και να θερμάνουμε την αγάπη μας προς το Θεό γιατί ο Θεός είναι Πατέρας των πατέρων μας και των τέκνων μας τροφός.

Κατόπιν ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου με την συμμετοχή των αρχόντων και πλήθους κόσμου. Πηγή www.imtl.gr


Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας...


Γιορτάζει η Λιβαδειά από LAMIASTARGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: