Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

"Σατιρικές Χαρτογραφικές Απεικονίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου": Νέα έκθεση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ο Σύλλογος "Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών" οργανώνουν έκθεση με θέμα "Σατιρικές Χαρτογραφικές Απεικονίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου".  
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016,  ώρα  19.00 στην Αίθουσα Εκθέσεων του θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ στους Δελφούς. Θα προηγηθεί  Συζήτηση  Στρογγυλής Τράπεζας, ώρα 18.00,  την οποία θα συντονίσει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών" κυρία Δήμητρα  K. Φιλίππου.
Συμμετέχοντες ομιλητές  θα είναι οι: κα Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, κος Χρήστος Ζαχαράκις, Πρέσβυς ε.τ, κος Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ και  κος Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Καθηγητής Ορθοπαιδικής, ΕΚΠΑ. Θα συμμετέχει επίσης ως σχολιαστής ο Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.
Η έκθεση αποτελεί πρωτότυπη υποενότητα της Ιστορικής Χαρτογραφίας που αναπτύχθηκε και έκανε αισθητή την παρουσία της κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα εκτεθούν ιστορικοί και σατιρικοί χάρτες από την εκτεταμένη και ιδιαίτερα σημαντική προσωπική συλλογή του  Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου.  Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χάρτης του "Μαύρου Χταποδιού", επινόηση του Βρετανού χαρτογράφου - γελοιογράφου Fred Rose, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου  (1877 - 1878) και απεικονίζει τη Ρωσία ως "Γιγαντιαίο Χταπόδι" που απλώνει τα πλοκάμια του σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση.
Η Έκθεση θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις με τα σχολεία του νομού Φωκίδας.
Επιμέλεια έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη, Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου 2016- 31 Ιανουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: