Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σύσσωμο το ΔΙΑΖΩΜΑ τιμά τον Ορχομενό - Προς ολοταχώς για την υλοποίηση του Αρχαιολογικού Πάρκου το σημερινό μήνυμα του κ. Στ. Μπένου

Παρά και τη σημερινή βροχή – που από μέρες με έχει θυμίσει πως μπήκαμε στο φθινόπωρο – σύσσωμα τα μέλη του μη κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ –  πρόσωπα απ` όλο το επιστημονικό, κοινωνικό, αρχαιολογικό φάσμα της χώρας μας – συμμετείχαν και στο πρόγραμμα της 2ης μέρας της διαδρομής τους στη Στερεά γη και συγκεκριμένα στον ιστορικό Ορχομενό, προκειμένου να παρακολουθήσουν την συνέχεια των εργασιών της ετήσιας Γενικής τους Συνέλευσης.

 Το καλωσόρισμα ήταν του Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την τιμητική τους παρουσία καθώς και συνολικά το ΔΙΑΖΩΜΑ για την διαχρονική προσπάθεια του να αναδειχθούν οι θησαυροί του Ορχομενού, διακαής πόθος και της τοπικής κοινωνίας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια!


 


Το πρωϊνό πρόγραμμα περιελάμβανε την ξενάγησή τους,  στους θησαυρούς τους τόπου μας – Θολωτός Τάφος , Αρχαίο Θέατρο και Παναγία η Σκριπού – που αποτελούν και τον πυρήνα του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, την κεντρική ιδέα πάνω στην οποία η τοπική μας κοινωνία στηρίζει πλέον την μελλοντική της ανάπτυξη.
Για το λόγο αυτό, η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων – το σύνολο των οποίων βρίσκεται στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων όσον αφορά τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη – κρίνεται όχι απλά κομβική, αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρα για το μέλλον. Πάνω λοιπόν, από 350 άτομα περπάτησαν και τα τρία μνημεία και ξεναγήθηκαν αντίστοιχα από τους Αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κκ. Γιάννη Φάππα, Όλγα Κυριαζή και Νίκο Κοντογιάννη, παρουσία και της Εφόρου κας Αλεξάνδρας Χαραμή.






Τον συντονισμό της υποδοχής είχε αναλάβει από κοινού ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Ρόδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νταβαλούμπης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού κα Καραβαγγέλη μαζί με τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Γιάννη Πάνου, ενώ παρόντες ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Μπαμπλέκος, Φουρτάκας και Ζυγούρης καθώς και οι Τοπικοί Σύμβουλοι κκ Φανή Θεοδώρου και Γιάννα Τουλούπη. Σημαντική ήταν και  η συμβολή σύσσωμου του προσωπικού της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στον Ορχομενό. 
Επειδή, όμως,  βροχή έπεφτε ασταμάτητα, τελικά, όλοι οι επισκέπτες «βρήκαν σκέπη» στην «σκέπη των Ορχομενίων» και στην Εκκλησιά της Μεγαλόχαρης, ένα βυζαντινό στολίδι για τον τόπο μας και μια διαχρονική πηγή μελέτης για τους αρχαιολόγους.
Στη συνέχεια, τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ακολούθησαν το πρόγραμμα τους για την Χαιρώνεια και θα επιστρέψουν και πάλι απόψε για την πραγματοποίηση της κεντρικής εκδήλωσης της Γενικής τους Συνέλευσης στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Ορχομενού (όπισθεν της Πλατείας Ηρώων).
Στο περιθώριο της πρωϊνής επίσκεψης – ξενάγησης, ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και λάτρης του Ορχομενού κ. Σταύρος Μπένος, δήλωσε στο ORCHOMENOS PRESS:  «Σύσσωμο το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει έρθει σήμερα εδώ, για να επισκεφθεί αυτή την κορυφαία τριλογία των μνημείων, των μνημείων της καρδιάς μας θα έλεγα, που απαρτίζεται από τρία μνημεία διαφορετικών περιόδων. Εδώ με την σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας, με πρωταγωνιστές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τον Δήμο Ορχομενού διαχρονικά, αλλά και με τον σημερινό Δήμαρχο κ. Λουκά Υπερήφανο, που συνεχίζει με πολύ κέφι όλη αυτή την προσπάθεια, με το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεχίζει να διαμορφώνει και να διαμορφώνει διδάγματα ομοφωνιών, είμαστε, λοιπόν, εδώ τι στιγμή που έχουν εγκριθεί όλες οι μελέτες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου μέσα σ` αυτή ξεχωριστή θέση θα έχει το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, όπου στη συνέχεια να ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν τα έργα, για να ολοκληρωθούν το 2020».!


Ας τον ακούσουμε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: