Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Θετική ανταπόκριση της Υπουργού Παιδείας στο αίτημα του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη για λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων

Προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων από τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων της χώρας για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ. Κιάου στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η υπουργός στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, έχει ήδη ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, η υπογραφή δηλαδή των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων με συμβάσεις που θα υπογραφούν με τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων. 

Για τη φετινή σχολική χρονιά ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ανθρωποωρών απασχόλησης, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, ορίζεται στις 13.856.832, ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στα 33.660.473,67€ , εκ των οποίων το ποσό των 15.564.000€ για το 2015 και το ποσό των 18.096.473,67€ για το 2016.
Το ποσό μεταβιβάστηκε στο ΄Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  (Ι.NE.ΔΙ.ΒΙ.Μ), το οποίο θα προχωρήσει στην κατανομή του στις Σχολικές Επιτροπές των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που στερούνται προσωπικού καθαριότητας. Οι Σχολικές Επιτροπές αμέσως μετά τη σύναψη των συμβάσεων για το διδακτικό έτος 2015-2016 θα καταβάλλουν τις αμοιβές των καθαριστών/ καθαριστριών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνει τις σχετικές διαδικασίες για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Διαδικασίες που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει ο κ. Μπαλτάς , πριν ξεκινήσει η έναρξη της σχολικής χρόνιάς. Όπως θα έπρεπε να έχει φροντίσει να έχουν αποπληρωθεί όσοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την καθαριότητα των σχολείων, την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που έγιναν από την κα Κιάου να δώσει λύση στο πρόβλημα, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι το προβλεπόμενο ποσό για το φετινό διδακτικό έτος, υπολείπεται κατά 3,4 εκ. ευρώ σε σχέση με το περσινό, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα δυσχεράνει το ευαίσθητο έργο καθαρισμού των σχολείων.


Εμείς, ως Αυτοδιοίκηση και ως ΚΕΔΕ, από την επομένη κιόλας των εκλογών και μόλις συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση, θα επανέλθουμε στο θέμα προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από το περσινό διδακτικό έτος. Με δεδομένο δε ότι απλουστεύονται οι διαδικασίες, καθώς δεν χρειάζεται να προηγηθεί προκήρυξη, καλούμε τους δήμους της χώρας και τις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές να μεριμνήσουν ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων  για αυτόν τον ευαίσθητο για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: