Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για την παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Γ. Πατούλης: Θετική εξέλιξη η παράταση λειτουργίας των δομών, αλλά πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ την ικανοποίηση αιτήματός της για την παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, μετά από σχετική απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με δήλωσή του για το θέμα επισημαίνει:
Θεωρούμε εξαιρετικά θετική εξέλιξη  την τρίμηνη παράταση που δόθηκε στη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών. Όμως δεν παύει να είναι μια λύση προσωρινή, για ένα κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι αυτό της αντιμετώπισης της φτώχειας για σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Εμείς ως ΚΕΔΕ, πέραν της παράτασης της λειτουργίας τους έχουμε παράλληλα ζητήσει και διεκδικούμε τα εξής: Πρώτον, να ενταχθούν εγκαίρως οι παραπάνω δομές στο νέο ΕΣΠΑ και δεύτερον, να ενταχθεί το σύνολο αυτών των δομών στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.


Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά τη λειτουργία 256 κοινωνικών δομών,  ήτοι Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Δημοτικούς  Λαχανόκηπους, Κοινωνικά Συσσίτια, Τράπεζες Χρόνου, Υπνωτήρια Αστέγων κ.α., που συγκροτούν το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Οι δομές αυτές ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με πρωτοβουλία των δήμων από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αρχικά με δικούς τους πόρους και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με δικαιούχους φορείς ΜΚΟ, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ., που συμπράττουν με τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που είναι αρμόδια για κοινωφελείς δράσεις.  
Παρέχουν δε ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, απασχολώντας 1.112 εργαζόμενους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: