Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας στην ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος




Χιλιάδες πιστοί, Αρχιερείς, Καθηγούμενοι, ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Μοναστικές Αδελφότητες και οι τοπικοί Άρχοντες υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουνίου 2023 με αισθήματα συγκίνησης και σεβασμού την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους κ.κ. ΒΑΡΘΛΟΜΑΙΟ στην Ιστορική Παναγιουφρούτητο και Αγιοτόκο Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος. 

          Παρά τις δυσμενέστατες και έκτακτες καιρικές συνθήκες, το Μοναστήρι του Αγάθωνα από νωρίς το πρωί κατακλείσθηκε από πιστούς, οι οποίοι και προσήλθαν για τιμήσουν τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη και να λάβουν την Πατριαρχική ευχή και Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 



          Στα εξωτερικά προπύλαια της Μονής, τον Παναγιώτατο, καθώς και την τιμία συνοδεία του, η οποία αποτελείτο από  τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες: Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, τον  Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, τον Ιερολ. Διάκονο κ. Οικουμένιο Αμανατίδη, Κωδικογράφο της Ιεράς Συνόδου, τον Ιερολ. Διάκονο κ. Ευλόγιο Τσάτσα, τον κ. Νικόλαο Παπαχρήστου, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και τον κ. Σταύρο Ραφαηλίδη, εκ των γραμματέων των Πατριαρχείων, υποδέχθηκαν με αισθήματα υιικού σεβασμού και τιμής ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Συμεών με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό και τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο.

          Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων και το Στρατιωτικό Άγημα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στο πρόσωπο του Πατριάρχου, ενώ ο Παναγιώτατος με συγκίνηση ευλόγησε όλα τα μέλη των αγημάτων στο άκουσμα του Εθνικού Ύμνου. 

          Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων της Φθιώτιδος, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές καλωσόρισαν τον Παναγιώτατο ραίνοντάς τον με άνθη.

          Οι καμπάνες του επιβλητικού καμπαναριού της Μονής Αγάθωνος, οι ήχοι των ταλάντων και των σημάντρων, καθώς και το λιβάνι, το άρωμα του οποίου κατέκλεισε τις παρυφές της Οίτης σήμαναν τον ερχομό του Πατριάρχου του Γένους στο Ιστορικό Μοναστήρι του Αγάθωνος, εκεί που έζησε, ασκήτευσε και εκοιμήθη ο Όσιος της ελεημοσύνης και στοργικός πατήρ των πτωχών και των κατατρεγμένων της ζωής, Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης. 

          Ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης περιστοιχισμένος από τους Πατέρες της Αδελφότητος, στην είσοδο της Μονής καλωσόρισε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κομίζοντας προς προσκύνηση την Τιμία Κάρα του Οσίου Πατρός Ημών Ιωάννου του Νηστευτού, προκατόχου του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, η οποία και φυλάσσεται στη Μονή ως ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός. 

          Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εισήλθε στο Καθολικό της Μονής και με δέος και συγκίνηση προσεκύνησε ευλαβικώς το Ιερό και Άφθαρτο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ένα χρόνο ακριβώς μετά (14 Ιουνίου 2022) από την Συνοδική Πράξη Αναγραφής του ονόματος του Οσίου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

          Ακολούθως ο Παναγιώτατος εισήλθε εις το Ιερό Βήμα του Καθολικού όπου και προσεκύνησε την Αγία Τράπεζα και υπέγραψε εις το περίτεχνο Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο και αποτελεί ένα από τα κειμήλια της Μονής και το οποίο χρονολογείται από το έτος 1811.

          Στην συνέχεια στον εσωτερικό αύλειο χώρο της Μονής τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία επί τη επισκέψει και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου και συνευχομένων των Αγίων Μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου των συνοδευόντων τον Παναγιώτατο, καθώς και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών:  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου,  Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Κατάγκας κ. Μελετίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου,  Κρήνης κ. Κυρίλλου,  Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου,  Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου,  Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθεόυ, του  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ στην Ιερά Ακολουθία έλαβαν μέρος ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Κεντικελένης και ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Νικόλαος Πολυζώης. 


          Τους ύμνους της Δοξολογίας έψαλλε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών, Καθηγητών, Πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» χοραρχούντων του Άρχοντος Υμνωδού της ΜτΧ Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας κ. Δημητρίου Μαντέ και του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ. 

          Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου, καθώς και η επίσημη Δοξολογία μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου και σε δορυφορική μετάδοση. 

          Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών,  ενώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, παρουσία Συνοδικών Αρχιερέων και μελών της Επιτροπής,  προσέφερε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τιμητική διάκριση στον Παναγιώτατο εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του  για την μεγάλη και σημαίνουσα προσφορά του σε θέματα Περιβάλοντος και Οικολογίας, καθώς και στις αμέτρητες δράσεις ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα για  θέματα της οικολογίας και της κλιματικής κρίσης. 

          Στην συνέχεια τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν με θερμά λόγια σεβασμού, αφοσιώσεως και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Ιεράς Αδεφλότητος της Μονής ο Άγιος Καθηγούμενος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ενώ ακολούθησαν σύντομες προσφωνήσεις, καθώς και επιδόσεις αναμνηστικών στον Παναγιώτατο από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, καθώς και την Δρ. Ιατρικής  κ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Μαστολογίας, η οποία εκ μέρους των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του “21”SIS World Congress on Breast Canser Breast Healthcare Συνεδρίου, το οποίο και τελούσε υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου και διηξήχθη στην Ρόδο, επέδωσε στον Παναγιώτατο το βιβλίο του Συνεδρίου. 

          Τέλος ο Παναγιώτατος αντιφώνησε τον λόγο του Σεβασμιωτάτου με μία συγκλονιστική και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία και ευλόγησε πατρικά όλους, ψαλλομένου υπό του χορού του Πολυχρονίου του, ενώ κατά την αναχώρηση του Παναγιωτάτου εκ της Μονής, ενώπιον του κ. Βαρθολομαίου,  πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας για την ιστορική επίσκεψη του Παναγιωτάτου, η οποία πλέον κοσμεί την είσοδο της Μονής, ψαλλομένης υπό πάντων της φήμης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: