Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς δίνει … διαβατήριο στα εγχώρια προϊόντα



Τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας θα μπορέσουν να αποκτήσουν ταυτότητα, η οποία θα υποδηλώνει τόσο την εντοπιότητα όσο και, πολύ περισσότερο, την ποιότητά τους, αναζήτησαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας, οι Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε διαδικτυακή ημερίδα, που οργανώθηκε σήμερα, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το πρότυπο πιστοποίησης σειράς από προϊόντα που αφορούν, είτε τη φυτική παραγωγή ή τη ζωική προέλευση, είτε πρόκειται για προϊόντα μεταποίησης, που επεξεργάστηκε το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσάκνη. 


   Την ανάγκη «να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας να φτάσουν στα ράφια της κατανάλωσης» σημείωσε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, τονίζοντας ότι «το καλό προϊόν πρέπει να φτάσει στο καλό ράφι». Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε στα τρία βήματα τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και οι παραγωγοί τους να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους. «Είναι αναγκαία η πιστοποίηση, η ενθάρρυνση των παραγωγών και η τυποποίηση» είπε ο κ. Σπανός και τόνισε πως «η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η περιφέρεια δεν πρόκειται να μείνει μία κούφια δράση», τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν σήματα ποιότητας, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως διαβατήριο για να προχωρήσουν τα προϊόντα στην κατανάλωση». 

   Ο κ. Σπανός τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια για τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται μία αποσπασματική προσπάθεια, αλλά είναι το μέρος ενός συνόλου ενεργειών οι οποίες εξελίσσονται και οι οποίες έχουν σαν βασικό στόχο να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική γνώση για τυποποίηση μέσα από συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας και εντοπιότητας και «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες το κάθε προϊόν και ο κάθε παραγωγός να έχει στα χέρια του ένα ποιοτικό διαβατήριο για να φτάσουν τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή στο καλό ράφι, είτε πρόκειται μέσα στη χώρα είτε πρόκειται για το εξωτερικό».

    Ο πρόεδρος της αγροδιατροφικής σύμπραξης, κ. Βελισσαρίου, σημείωσε την ανάγκη «να αναδειχθεί η αγροτοδιατροφική κουλτούρα, γιατί έτσι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα» όπως είπε. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η αγροδιατροφική σύμπραξη «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ομπρέλα η οποία αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της μεταποίησης και έχει σαν βασικό στόχο να αποτελέσει το σημείο που θα παντρέψει την θέληση των παραγωγών με τις αγορές». 

   Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τροφίμων και Ποτών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Τσάκνης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει συνειδητά αυτή η διαδικασία, καθώς «το σήμα στα προϊόντα προστατεύει και τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή και πολύ δε περισσότερο προστατεύει την παραγωγή της περιοχής». Υποστήριξε ακόμη, ότι είναι από τα βήματα «τα οποία θα πρέπει συνειδητά να γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς ένα τέτοιο σήμα για τα αγροτικά προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας σημαίνει τοπικότητα του προϊόντος και ποιότητα». 

   Μάλιστα, ανέλυσε τα βήματα τα οποία θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε σχέση με την αξιολόγηση των προϊόντων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά των παραγωγών, προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχής έλεγχος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και το σήμα ποιότητας το οποίο θα παίρνει κάθε παραγωγός και θα αναγνωρίζει ο κάθε καταναλωτής».

    Ο κ. Τσάκνης υποστήριξε ακόμη, ότι «σε αυτή τη φάση θα υπάρχουν προδιαγραφές για συγκεκριμένα προϊόντα» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο ακόμη, το οποίο θα πρέπει να τρέξει μελλοντικά, που είναι η εστίαση» καθώς, όπως είπε «είναι ένα αυτοτελές κεφάλαιο στο οποίο δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει κάτι που αφορά όλους μας».

    Η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ευσταθία Τσάκαλη, αναφέρθηκε στα 18 κριτήρια-απαιτήσεις για να αποκτήσει κάποιος το συγκεκριμένο πρότυπο σήμα της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας και έκανε λόγο για «σαφείς και κατανοητούς όρους και κανόνες, όπου μέσα από αυτούς θα προκύπτει, κυρίως, η ασφάλεια, η ποιότητα των τροφίμων, αλλά και η εντοπιότητα».

    Υπενθύμισε ότι «οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο» και εξήγησε ότι το κάθε σήμα θα έχει διάρκεια 3 χρόνια. Τόνισε ακόμη, ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα γίνεται έλεγχος προέλευσης όχι μόνο των προϊόντων αλλά και των πρώτων υλών, θα γίνεται έλεγχος ιχνηλασιμότητας και σημείωσε ότι θα προκύπτουν αρκετά ωφέλιμα στοιχεία που αφορούν τις αγορές της Στερεάς Ελλάδας.

    Στην ημερίδα της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, Κώστας Καραγιάννης, σημείωσε την ανάγκη τα προϊόντα να έχουν ταυτότητα έτσι ώστε να είναι εύκολα ή να γίνουν εύκολα αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στις αγορές του εξωτερικού. 

   Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ευβοίας, Β. Κούκουζας, αναφέρθηκε στα προγράμματα τα οποία χειρίζεται η Αναπτυξιακή, τονίζοντας ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφική σύμπραξη ότι «είναι ανάγκη να βαθύνει ο διάλογος με τους παραγωγούς και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε το οποιοδήποτε εγχείρημα να έχει σταθερές βάσεις» όπως είπε. 

   Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και πρώην πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Γιώργος Κελαϊδίτης, σημείωσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει μεγάλο ειδικό βάρος και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων «χωρίς να υπάρχουν ανταγωνισμοί και επικαλύψεις στα σήματα και βεβαίως να δούμε ευθύς εξαρχής την βιωσιμότητα του εγχειρήματος» όπως είπε. 

   Ο αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Χρήστος Σταμάτης, σημείωσε ότι «το εγχείρημα από μόνο του πιθανά να μη λέει τίποτα αν δεν συνδυαστεί με έναν βαθύ διάλογο έτσι ώστε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας να κατακτήσουν αυτό που πρέπει μέσα στις τοπικές αλλά και ευρύτερες αγορές». Ανέφερε μάλιστα, ότι το 87,5% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι ξένα προϊόντα, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο των παραγωγικών φορέων. 

   Ο ίδιος μίλησε για στρατηγική που θα πρέπει να χαραχτεί και αναφερόμενος στην αγροδιατροφική σύμπραξη, σημείωσε πως «δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά μία πλατφόρμα. Οι παίκτες βρίσκονται εκεί πάνω στην πλατφόρμα και είναι όλοι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από τώρα και στο εξής» καθώς χρειάζεται να βρεθούν τα χρήματα, χρειάζεται να βρεθεί ποιος θα τρέξει το πρωτότυπο, αλλά και μία σειρά από καθοριστικές λεπτομέρειες που εν τέλει καθορίζουν και το αποτέλεσμα».

    Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων, Νίκος Σουλιώτης αλλά και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Θανάσης Κυρίτσης και Παναγιώτης Αγνιάδης, δήλωσαν συμπαραστάτες στο συγκεκριμένο εγχείρημα, τονίζοντας ότι «είναι αυτοσκοπός πλέον και για τα επιμελητήρια και την αυτοδιοίκηση η εξωστρέφεια των τοπικών ποιοτικών προϊόντων» σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη «να διευρυνθεί ο διάλογος και με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές, έτσι ώστε η επιστημονική γνώση να έρθει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες και υπάρχουσες ανάγκες από την πλευρά των παραγωγών». Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι «θα εξασφαλιστούν όλες οι συνθήκες για να προκύψει αποτέλεσμα» καθώς «είναι κάτι που το έχει ανάγκη το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, είτε πρόκειται για παραγωγούς είτε για καταναλωτές». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 Δηλώσεις σχετικά με την : ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ: «Προτύπου Πιστοποίησης Tων Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

Η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» είναι “παιδί” της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στα πρώτα της βήματα, στάθηκε κυρίως στο πεδίο της προβολής των αγροδιατροφικών μας προϊόντων. Καταπιάστηκε με την προσπάθεια να γεφυρωθεί επιτέλους η μεγάλη απόσταση που χωρίζει ένα καλό προϊόν, από ένα καλό ράφι και κατέγραψε πολλές επιτυχίες.

Η «Αγροδιατροφική» επιταχύνει πλέον το βηματισμό της και ανοίγεται σε ένα πεδίο δράσεων, που έχουν να κάνουν με την πιστοποίηση προϊόντων, με την ενθάρρυνση της τυποποίησης και –βέβαια- με το σήμα πιστοποίησης τοπικών προϊόντων, που δημιουργήθηκε και σήμερα παρουσιάζεται.

Τα σήματα ποιότητας είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μένουν… «στα χαρτιά». Το δικό μας στοίχημα είναι να δώσουμε στους καταναλωτές την εικόνα, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι έχουν να κάνουν με ένα προϊόν της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως ότι το σήμα μας σημαίνει διαδικασίες και δράσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν την ποιότητα.

Για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, δουλεύουμε όλοι μαζί. Αλληλεπιδρούμε με την Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας, με την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού, με τις Αναπτυξιακές μας εταιρείες, όπως και με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και όλων των παραγωγικών φορέων του τόπου μας.

Με την υποστήριξη του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης και με το δεδομένο ότι κάτω από το σήμα μας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς και δράσεων, είμαι βέβαιος ότι το σήμα μας θα καθιερωθεί και θα δημιουργήσει την προσδοκώμενη υπεραξία στα προϊόντα της Στερεοελλαδίτικης γης!
Καλοτάξιδο!

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Φάνης Σπανός

Δήλωση Βελισσαρίου Αναστάσιου:

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη μπορεί και οφείλει να αποτελέσει τον φορέα – «ομπρέλα» για την στήριξη και προώθηση των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σήμερα μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, παρουσιάζεται το σήμα ποιότητας ‘ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ’, ένα σήμα που γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της Ελλάδας και της αγοράς, και που ως στόχο έχει την υλοποίηση του οράματός μας, δηλαδή:

  • Να δώσει διέξοδο στον μόχθο και στην προσπάθεια των παραγωγών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Περιφέρειά μας.
  • Να κατευθύνει τον παραγωγό-τον μεταποιητή-τον καταναλωτή, στον αναπτυξιακό στόχο που είναι η παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων.
  • Να συντονίσει τις ενέργειες και τις προσπάθειες όλων των φορέων, ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες και κονδύλια.
  • Να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών. [Μαζί με την Στερεοελλαδίτικη διατροφή, που βασίζεται στα ποιοτικά προϊόντα, θέλουμε να υπάρχει σε κάθε εστιατόριο ελαιόλαδο, κρασί, τυριά, σύκα και άλλες παραδοσιακές γεύσεις που να αναδεικνύουν την Στερεά Ελλάδα ως ένα μοναδικό τουριστικό γαστρονομικό προορισμό].

Οι ομάδες προϊόντων που προτείνεται να πιστοποιηθούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι:

  • Νωπά ή μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, ελιές, πάστα ελιάς, μέλι κ.α.),
  • Νωπά ή μεταποιημένα ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, αυγά, τυρί, κρεατοσκευάσματα, και γενικά προϊόντα με βάση το κρέας),
  • Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα (αρωματικά φυτά)
  • Νερά και ποτά,
  • Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
  • Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής,
  • Στερεοελλαδίτικη Κουζίνα.

Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας
Βελισσαρίου Αναστάσιος

Θεμελιώδης πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης αποτελεί ο κλάδος της Αγροδιατροφής. Κύριο ζήτημα σε κάθε προσπάθεια στον κλάδο αυτό αποτελεί η έννοια της ποιότητας. Η ποιότητα είναι αυτή που θα προκρίνει το Στερεοελλαδίτικο προϊόν σε σχέση με άλλα παρόμοια. Η ποιότητα είναι αυτή που θα προτρέψει τον πελάτη-καταναλωτή να πληρώσει για να το καταναλώσει. Η ποιότητα συμπορεύεται με την υψηλή διατροφική αξία προσφέροντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Τονίζουμε την ανάγκη για βιολογικές καλλιέργειες αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από την ευφυή γεωργία. Παράλληλα, στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, σε διαπεριφερειακό και διεθνές επίπεδο, προωθούμε και διαφημίζουμε τα ποιοτικά προϊόντα του Τόπου μας μέσα από δράσεις εξωστρέφειας όπως είναι η συμμετοχή σε αναγνωρισμένου κύρους εκθέσεις. Η σήμανση ποιότητας που δηλώνει, πιστοποιεί αν θέλετε, ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι Στερεοελλαδίτικο αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για την πορεία του στη σχετική αγορά που προορίζεται. Αν θέλετε, για να μιλάμε με όρους επιχειρηματικότητας η σήμανση ποιότητας είναι ή κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως asset τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον Τόπο. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικότητας με όρους ποιότητας και ασφάλειας τόσο σε τελικό προϊόν όσο και σε διαδικασίες για να φτάσει από το χωράφι στο ράφι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: