Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Βάγια: Ένα μικρό θαμμένο κομμάτι του πολιτισμού μας, πρέπει να βγει ξανά στην επιφάνεια


Του Λευτέρη Τσέλλου* 


Ο Αδαμάντιος Κοραής μετέφρασε την αγγλική λέξη «civilisation» και την χρησιμοποίησε στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο «πολιτισμός». 

Ένα παλιό ξεχασμένο έργο του τότε Δήμου Βαγίων, ένα κτήριο που θα στέγαζε όλες τις πολιτιστικές και μη εκδηλώσεις του χωριού μας και όλη την ιστορία του τόπου μας, πρέπει να έρθει ξανά στην επιφάνεια. 

Για τους μη έχοντες γνώση του θέματος, μιλάμε για τα θεμέλια που βρίσκονται πλησίον του γηπέδου 5χ5 και κάτω από το νηπιαγωγείο και που πολλοί μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν ίσως να αναρωτιούνται ακόμα τι ήταν προγραμματισμένο τέλος πάντων να χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Σε συζήτηση εργασίας που είχα με τον Δήμαρχο Θηβαίων και φίλο Γιώργο Αναστασίου, του ανέλυσα την σκέψη μου για το πως πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το ξεχασμένο έργο.

Εκείνος όντας θετικός στο επιχείρημα αυτό δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου βρεθούν οι λόγοι για τους οποίους σταμάτησε το εν λόγω έργο και να βρεθεί μια λύση.

Ο πολιτισμός ως γνωστόν είναι ίσως το σημαντικότερο "χαρτί" για την ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας. Για  αυτό όλοι εμείς που εκθέτουμε  τους εαυτούς μας στα κοινά και στον πολίτη, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλουμε τα μέγιστα, ώστε να αναδυθούν όλα τα χαμένα στοιχεία αυτού του πολιτισμού τα οποία αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μας της ζωής.


*Τσέλλος Λευτέρης 

Δημοτικός σύμβουλος δημοτικής ενότητας Βαγιων του δήμου Θηβαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: