Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Καθυστέρηση καταβολής από Κυβέρνηση του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές της Βοιωτίας»

 


Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ζητείται η άμεση καταβολή του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές της Βοιωτίας.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το ανταποδοτικό τέλος που αποδίδεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των κατοίκων περιοχών στις οποίες έχουν εγκατασταθεί και  λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ ανά την επικράτεια. 

Τονίζεται επίσης ότι ενώ έχει προβλεφθεί στον νόμο 4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235), η τελευταία πληρωμή του τέλους αυτού πραγματοποιήθηκε το 2015 και ήδη με μεγάλη καθυστέρηση της τότε Κυβέρνησης. Παρά τις σχετικές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας την καταβολή των ανταποδοτικών τελών, η γραφειοκρατία έχει λειτουργήσει έως σήμερα σε βάρος των δικαιούχων καταναλωτών. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι κάτοικοι των ορεινών χωρών της Βοιωτίας, οι οποίοι μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό είναι ηλικιωμένοι ή ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αλλά έχουν επιλέξει να μείνουν και να στηρίξουν τον τόπο τους μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας. Συνεπώς, η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους είναι κρίσιμης σημασίας για πολλά νοικοκυριά, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν ακόμα και με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός ποια ήταν τα κωλύματα της μη έγκαιρης καταβολής των ανταποδοτικών τελών, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να καταβάλει το ανταποδοτικό τέλος Αιολικών Πάρκων στους δικαιούχους καταναλωτές των χωριών της Βοιωτίας.  

Τέλος, ζητείται από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι οι πληρωμές στο μέλλον θα πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα και χωρίς τις προκλητικές και αναιτιολόγητες καθυστερήσεις. 

 

Από το πολιτικό γραφείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: