Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα για την πλέον σιωπηλή νόσο ενηλίκων, με κύρια “θύματα” τις γυναίκες, την Οστεοπόρωση, πραγματοποιήθηκε από τους Συλλόγους Γυναικών Ορχομενού, Αγίου Δημητρίου και Αράχωβας στο πλαίσιο πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα”.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας, Άντζελας Πανταζή, φιλοξενώντας τον γνωστό Χειρουργό Ορθοπεδικό, Καρύγιαννη Γεώργιο, ο οποίος έριξε άπλετο φως στις απορίες των Γυναικών που έσπευσαν να ενημερωθούν στο Δημοτικό κατάστημα Ορχομενού.
“Το οστεοπορωτικό κάταγμα” όπως εξήγησε ο κ.Καρύγιαννης «θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε:
• Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια κατάγματα στο ισχίο.
• Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει μεταξύ του 4,5 με 6,3 εκατομμύρια!!
• Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.
• Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή.
• Γυναίκες οι οποίες έχουν πάθει σπονδυλικό κάταγμα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για επιπρόσθετο κάταγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο ώστε να συνθέσει ο οργανισμός μας αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Ακόμη, να προτιμάμε τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα και τα όσπρια και τα λαχανικά με σκουροπράσινο χρώμα.
Από έρευνα του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα” διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που ευνοεί τη σύνθεση της βιταμίνης D, το 61% των Ελληνίδων δεν εκτίθεται στον ήλιο.
Ποιοι είναι οι “παράγοντες κινδύνου”;
– Κληρονομικότητα
– Πρόωρη εμμηνόπαυση
– Χαμηλό σωματικό βάρος
– Πρωτοπαθής αμηνόρροια
– Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου
– Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
– Κάπνισμα
– Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D
– Χαμηλή οστική πυκνότητα
– Ακινητοποίηση – έλλειψη άσκησης
– Λήψη ορισμένων φαρμάκων π.χ. κορτιζόνης
– Ύπαρξη ορισμένων ασθενειών π.χ.σακχαρώδης διαβήτης
– Προηγούμενο ιστορικό κατάγματος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ