Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ευαγγελία Τζουβελέκη Ρεπούσκου, υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας: «Οι θεσμοί είναι ο καθρέφτης ενός κράτους δικαίου»


Άρθρο

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα σηματοδοτήσουν το οριστικό τέλος της βάναυσης επίθεσης που δέχθηκαν την τελευταία τετραετία οι θεσμοί της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου.
Ήταν μια επιχείρηση άλωσης που εξαπολύθηκε ακριβώς την επομένη της δήλωσης του κύριου Τσίπρα στη Βουλή πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του «θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος». Ήταν, όπως αποδείχθηκε, κάθε εκατοστό της παραβίασης του καταστατικού χάρτη της χώρας.
Προσωπικά δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη. Μήπως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που αλλοίωσε κατάφορα του πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη σε ό,τι αφορά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει εθνικές εκλογές; Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που μετέτρεψε μια κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας, όπως είναι η εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας, σε μοχλό ανατροπής της κυβέρνησης κατά παράβαση της συνταγματικής τάξης;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Ο,τι ακολούθησε στη συνέχεια ήταν η επιβεβαίωση της υποψίας πως στο κόμμα αυτό όχι μόνο έλλειπε η αφοσίωση στις αρχές της αστικής δημοκρατίας, αλλά και περίσσευε η καθεστωτική νοοτροπία. Οι απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης ήταν συνεχείς και απροσχημάτιστες προκαλώντας για πρώτη φορά τις έντονες διαμαρτυρίες των δικαστικών ενώσεων.
Οι ανεξάρτητες αρχές θεωρήθηκαν υποχείρια και δυστυχώς κάποιες από αυτές μετατράπηκαν σε ενεργούμενα από τους επίορκους επικεφαλής τους που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση. Η διάκριση των εξουσιών, αυτή η θεμελιώδης αρχή ενός δημοκρατικού καθεστώτος, αποδείχθηκε γράμμα κενό περιεχομένου για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς από ένα κόμμα που υπηρετεί το δόγμα «έχουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία»;
Μέλη της κυβέρνησης προανήγγειλαν διώξεις πρωθυπουργών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας συστήνοντάς τους να βρουν καλούς δικηγόρους (!), άλλοι χαρακτηρίστηκαν από άξιους εισαγγελικούς λειτουργούς «Ρασπούτιν» ή χωρίς ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας και συναίσθησης υποστήριξαν πως για να ξανακερδίσουν τις εκλογές πρέπει να βάλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στη φυλακή.
Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μας γνώρισε και μια πρώτου μεγέθους θεσμική κρίση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να αποκαταστήσει αυτή τη βλάβη. Στη δική μας αντίληψη ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές και δικαιώματα. Αλλά κράτος δικαίου δεν είναι αυτό του οποίου η κυβέρνηση αποτελείται από δικομανείς υπουργούς, υπουργούς που υποκαθιστούν δικαστικούς λειτουργούς και Ρασπούτιν. Είναι αυτό που εγγυάται την ισονομία και τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης επειδή η μεν πρώτη εξασφαλίζει ίδιους κανόνες για όλους, η δε δεύτερη συμβάλλει τα μέγιστα στην εδραίωση ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου.Στον τόπο αυτό γεννήθηκε η δημοκρατία και ο τόπος αυτός ευτύχησε να έχει ένα από τα πιο προοδευτικά συντάγματα της εποχής μετά την ανεξαρτησία του. Καθώς ετοιμαζόμαστε για την επέτειο των διακοσίων χρόνων της πολύτιμης αυτής ανεξαρτησίας και ελευθερίας, αισθάνομαι την ανάγκη ως νομικός και πολιτικός να αφιερώσω τις δυνάμεις μου σε έναν στόχο. Να ξανακάνουμε τη χώρα μας υπόδειγμα νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Να ξανακάνουμε τη χώρα μας υπόδειγμα δημοκρατίας.

*Η Ευαγγελία Τζουβελέκη-Ρεπούσκου, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, είναι υποψήφια με τη ΝΔ στη Βοιωτία, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: