Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ολοκληρώθηκε η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014 - 2020



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 28.06.2019, στην Ερέτρια. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στελέχη των Επιτελικών Δομών και εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών φορέων.  Το παρών έδωσαν επίσης νυν Δήμαρχοι καθώς και νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της  αυτοδιοίκησης.  Βασικά θέματα της Επιτροπής αποτέλεσαν η πορεία υλοποίησης του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020, η παρουσίαση της προόδου υλοποίησης των στρατηγικών για την Έξυπνη Εξειδίκευση και τη Χωρική Ανάπτυξη καθώς και η ενημέρωση για τα πρωταρχικά στοιχεία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 και τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της παρούσας 5ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, ενώ παρουσίασε την πρόοδο εφαρμογής του, με ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην πρωτιά της Περιφέρειας Στερεάς στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για το 2018, όσο και στην μεγάλη προσπάθεια αύξησης των πόρων που την τετραετία 2015-2019 απέδωσε αθροιστικά από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους περίπου 1 δις ευρώ σε νέα έργα.






Επισήμανε τις σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του ΕΠ «Στερεά Ελλάδα» αλλά και που πρόκειται άμεσα να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους 2019. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη θωράκιση των δημόσιων φορέων (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Ελληνική Αστυνομία, νοσοκομεία), σε σημαντικά έργα υποδομής (σχολεία, υδρεύσεις, οδικό δίκτυο), στην εφαρμογή των Στρατηγικών Χωρικής Ανάπτυξης στη Περιφέρεια (ΟΧΕ Πολιτισμού και Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στους μεγάλους Δήμους) και κυρίως στην ΟΧΕ Ασωπού που είναι και η μεγαλύτερη στη χώρα. Συνέδεσε δε, την ανάγκη της αποτελεσματικής εφαρμογής του ΕΠ «Στερεά Ελλάδα» κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) με τον σχεδιασμό των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας περιόδου (2021 – 2027).

Επιπροσθέτως στην εισήγησή του, ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη ενώ για τον άξονα της κοινωνικής αλληλεγγύης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη των κοινωνικών δομών των 25 Δήμων αλλα και στην ΓΕΦΥΡΑ, την πρότυπη δομή της Περιφέρειας για την εξάλειψη το κοινωνικού αποκλεισμού. 

Τέλος, αναφέρθηκε λεπτομερώς  στο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, στην εικόνα που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη και τα πολλά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί με την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ και την ενεργοποίηση όχι μόνο κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων.

«Τώρα είναι η ώρα να βγουν μπροστά οι φορείς υλοποίησης, τα χρόνια είναι λίγα μέχρι το 2023 και τα έργα που έχουμε εγκρίνει πρέπει να ολοκληρωθούν αλλά και να σχεδιαστεί η νέα προγραμματική περίοδος 2021-207», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης, και πρόσθεσε «αναγνωρίζουμε τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργείς του νέου νομοθετικού πλαισίου, ωστόσο οι φορείς πρέπει να ανεβάσουν στροφές άμεσα για να αποδώσουμε τα έργα στους πολίτες και να σχεδιάσουμε τα επόμενα. Εμείς θα παραμείνουμε στο πλευρό τους τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, όπως άλλωστε κάνουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε».



Δεν υπάρχουν σχόλια: