Σε υψηλότατους τόνους συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού για το μείζον θέμα του λουκέτου στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη, το οποίο αν και εξετάζονταν ως ενδεχόμενο από την διοίκηση της Τράπεζας το τελευταίο 3μηνο… στη Δημοτική Αρχή ανακοινώθηκε μόλις προ δεκαημέρου.
Ο περιφερερειακός Διευθυντής Ανατολικής Στερεάς της Εθνικής Τράπεζας, Ευάγγελος Μαυροδημήτρης, που είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη ενημέρωσης του σώματος αλλά και των δημοτών, απέδωσε την απόφαση στην Διοίκηση της Τράπεζας, αποποιούμενος κάθε ευθύνη αλλά και αρμοδιότητα να απαντήσει τεκμηριωμένα στις απαντήσεις που του τέθηκαν.
Ενώ επικαλέστηκε τα οικονομικά μεγέθη που συντέλεσαν στην απόφαση λουκέτου, δεν τα παρουσίασε σε ακριβείς αριθμούς. Ενώ, διευκρίνησε ότι οι πελάτες της Εθνικής θα πρέπει να απευθύνονται πλέον στο υποκατάστημα της Λιβαδειάς για τις συναλλαγές τους, δε διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό να εξυπηρετήσει επιπλέον 200 πελάτες ημερησίως. Ενώ, παραδέχτηκε ότι οι πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις έγιναν σε βάρος των πολιτών, δεν δικαιολογήθηκε γιατί δεν προγραμματίζεται ο «εκσυγχρονισμός» των υπηρεσιών και με κοινωνικά ή αναπτυξιακά κριτήρια.
Παρά την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμμία ερώτηση, ακόμα κι όταν καλούταν να υπερασπιστεί τον πολύ συγκεκριμένο τίτλο ευθύνης που έφερε ως Περιφερειακός Διευθυντής.
Αίσθηση όμως, με την παρέμβασή του προκάλεσε ο ιερέας της Ενορίας της Παναγίας Σκριπούς, πατήρ Χαράλαμπος, ο οποίος θυμίζοντας σε Δήμο και πολίτες, ότι σημαντικός μέτοχος της ΕθνικήςΤράπεζας είναι και η Εκκλησία, λόγος για τον οποίο δεσμεύτηκε να ζητήσει την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Τελικά, μετά από μια μαραθώνια και σε υψηλούς τόνους συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε  ομόφωνα την έγγραφη και προσωπική συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Διοικητή της Τράπεζας, προς διεκδίκηση ανάκλησης κι επανεξέτασης της απόφασης λουκέτου στο υποκατάστημα Ορχομενού.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η άμεση άρση των καταθέσεων του Δήμου Ορχομενού όπως επίσης και όλων των τραπεζικών εργασιών (π.χ. μισθοδοσίες) που ανέκαθεν πραγματοποιούσε κατ’ άποκλειστικότητα στην Εθνική Τράπεζα, επιφυλασσόμενη για κάθε νομική και άλλη ενέργεια διαμαρτυρίας.
Ο Δήμαρχος μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ την ερχόμενη Δευτέρα, της οποίας είναι πρόεδρος, θα ζητήσει τη στήριξη των υπολοίπων δημάρχων Στερεάς και την αμέσως επομένη, την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία προς τα κεντρικά της Τράπεζας, μαζί με τον Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Θηβαίο.
Με κινηματική διάθεση και αποφασισμένη να συνδράμει, αφού πρώτα θέσει το θέμα υπόψιν του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, εμφανίστηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.
Ενώ, με τεκμηριωμένη σκέψη και άποψη, για την πλέον αποτελεσματική αντίδραση στην «εξωφρενική» απόφαση λουκέτου, στάθηκαν αρκετοί πολίτες, διεκδικώντας ακόμα και την προσφυγή στη δικαιοσύνη, επικαλούμενοι «δόλο» από πλευράς Τράπεζας, που ενημέρωσε στο «παραπέντε» της εκτέλεσης της απόφασης… ώστε να αποφευχθούν κάθε τύπου ενστάσεις και αντιδράσεις.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Περιφερερειακός Διευθυντής Ανατολικής Στερεάς Εθνικής Τράπεζας, Ευάγγελος Μαυροδημήτρης

Βουλευτής Βοιωτίας, ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Θηβαίος
Πηγή https://www.stereanews.gr