Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ο Δήμος μας αξίζει πολύ περισσότερα

Ο Δήμος Λιβαδειάς είναι μια μεγάλη επαρχία της Βοιωτίας, και πρωτεύουσα του νομού. Είναι κυριολεκτικά στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας.
Το ανάγλυφο της, περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις γεωγραφικές δομές που μπορεί να έχει ένας τόπος. Περιλαμβάνει από την κορφή του Ελικώνα μέχρι τις υπέροχες πηγές της Κρύας. Περιλαμβάνει πανέμορφα χωριά, την υπέροχη κοιλάδα της Αρβανίτσας, τον ιστορικό κάμπο της Χαιρωνείας καθώς και τα ξεχωριστά βουνά του Παρνασσού. Όμως όπως σε κάθε τόπο, εκείνο που κάνει ξεχωριστό την Λιβαδειά είναι οι άνθρωποι της. Άνθρωποι με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, δυναμικοί με ιδιαίτερους δεσμούς με τον τόπο τους. Οι δραστηριότητές τους εκτείνονται σε όλο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων με έμφαση στην Αγροτοκτηνοτροφία.
Όμως αυτός ο προικισμένος τόπος, έχει μεγάλα προβλήματα. Στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι γνωστός ούτε για τον πολιτισμό του, ούτε για το ταμπεραμέντο του ούτε για την ιστορία του. Ούτε το μεγάλο πολιτιστικό βάθος του φανερώνεται, ούτε οι καθημερινές οικονομικές και κοινωνικές του δραστηριότητες είναι γενικότερα γνωστές. Επιπλέον, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Στερεάς, εντούτοις χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη εσωστρέφεια και μια αδυναμία να επιδράσει όπως θα μπορούσε, στα γενικότερα ζητήματα της περιφέρειας.
Ο δήμος Λιβαδειάς έχει προκύψει από τη συνένωση δήμων αλλά και κοινοτήτων. Η συνένωση αυτή δημιούργησε ένα μεγαλύτερο και με μεγάλες δυνατότητες δήμο που θα περίμενε κανείς να είναι εύρωστος, δυναμικός, με αυξημένες δυνατότητες αλλά και να δημιουργεί αναπτυξιακές συνθήκες για τους ανθρώπους του. Ένα δήμο που θα τον χαρακτήριζε η εξωστρέφεια, η εξαγωγή πολιτισμού και καινοτόμων δράσεων, η οικονομική ευρωστία και η πρωτοπορία του σε βασικά θέματα της σημερινής εποχής, όπως είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, η ποιότητα ζωής, οι αναπτυξιακές ευκαιρίες. Όμως η εικόνα του δήμου σήμερα, είναι χαμένη μέσα στις βολικές συνήθειες των μικρό εξυπηρετήσεων των ημετέρων, των χαριστικών παρεμβάσεων και της μίζερης καθημερινότητας. Παρόλο που υπήρξαν σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης και έχουν αναγγελθεί σημαντικά ποσά για εκταμίευση, εντούτοις οι προτεραιότητες που δίνονται, και η μεροληπτική διαχείρισή τους, οδηγούν σε μια ανισόρροπη συσσώρευση μικρό έργων, χωρίς συνοχή και συχνά χωρίς εμφανή αποτελέσματα, ενώ σημαντικές ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων είναι εκτός προτεραιοτήτων.
Στην πραγματικότητα στο Δήμο Λιβαδειάς εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει η ίδια ομάδα πολιτικά εναλλασσόμενων προσώπων ,η οποία στο πλαίσιο προσωπικών τακτικισμών προφανώς, έχει χάσει το όραμα και τη δυναμική της. Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του δήμου και για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, καθώς όλα είναι αφημένα στη διαχείριση της καθημερινότητας. Το χειρότερο είναι ότι, την ίδια στιγμή τα προβλήματα διογκώνονται σε όλους τους τομείς. Από τη διαρκή υποβάθμιση της αγροτικής οικονομίας και την αδυναμία των αγροτών να επιβιώσουν, μέχρι την ανυπαρξία τουριστικού περιβάλλοντος και υποδομών, αλλά και την υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.
Προφανώς η ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπολίτευσης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα τελευταία χρόνια, ευνόησε σημαντικά την κατάσταση αυτή, η οποία πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα αρχή με νέες βάσεις και προτεραιότητες, έτσι ώστε οι κάτοικοι να πάρουν τις τύχες του τόπου τους, στα χέρια τους.
Ο κύκλος του παρελθόντος πρέπει να κλείσει. Ότι έχει γίνει μέχρι τώρα, έστω και αν υπολείπεται από τις δυνατότητες του τόπου, θα αξιολογηθεί και θα αξιοποιηθεί, όμως η αλλαγή στο Δήμο μας είναι πλέον απαραίτητη.
Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στον τόπο μας με την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθημερινότητας του δήμου, ώστε να επικεντρώνονται στα προβλήματα όλων των δημοτών με άμεσες παρεμβάσεις και χωρίς την ανάγκη «εξυπηρέτησης».
Προσεγγίζοντας ολιστικά τα προβλήματα και τις δυνατότητες του δήμους μας , επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο ολικής ανάπτυξης, έτσι ώστε κάθε παρέμβαση στο δήμο, να εντάσσεται στο σχέδιο αυτό και να εξυπηρετεί τους πολλούς. 
Επιχειρούμε να υποστηρίξουμε δράσεις και να διασυνδέσουμε τις τοπικές και οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ τους. Στόχος μας είναι να προτάξουμε τις αναγκαίες κοινωνικές παρεμβάσεις για τους νέους, αλλά και για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Μπορούμε να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά την αναβάθμιση της παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως όμως μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο και την εικόνα και την ουσία στο Δήμο μας. Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας, αυτό που του αξίζει! 

Ιωάννης Ταγκαλέγκας
Υποψήφιος Δήμαρχος Λιβαδειάς #simfwniaprooptikis #tagalegasi #livadia#elections2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: