Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ο Ορχομενος ψήλωσε κι άλλο σήμερα ! Η Γιολάντα Τσεκούρα τιμήθηκε και από τον Πρόεδρο της Βουλής ανάμεσα στις φοιτήτριες και φοιτητές που διακρίθηκαν σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς



Ο Ορχομενός ψήλωσε κι άλλο σήμερα !!! Η δικηγόρος κα Γιολάντα (Παναγιούλα) Τσεκούρα*  δεν παύει να κατακτά διακρίσεις. Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (https://orchomenos-press.blogspot.com/2016/12/blog-post_91.html ) , η νεαρή Ορχομένια επιστήμονας τιμήθηκε χθες ανάμεσα σε τριάντα εννιά φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης (προσομοίωση δίκης ή διαιτησίας) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τη βράβευση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.

Ο κ. Βούτσης συνεχάρη τους βραβευθέντες, τονίζοντας πως η συμμετοχή και η διάκρισή τους στους διαγωνισμούς αυτούς είναι πραγματικά αξιέπαινη, καθώς διευρύνει τους ορίζοντες τόσο των φοιτητών όσο και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. «Να είστε σίγουροι ότι αυτή σας η εμπειρία θα σας συντροφεύει σε όλη σας τη ζωή» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης παρότρυνε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να παραμείνουν στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα θέλαμε να μείνετε εδώ και να συμβάλετε στην προσπάθεια που γίνεται για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρόκειται βεβαίως απλά για μια παρότρυνση, καθώς γνωρίζουμε και τις συνθήκες και τα προβλήματα ανεργίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα εισοδηματικά πλαφόν που υφίστανται για τους νέους επιστήμονες. Από την πλευρά του πολιτικού συστήματος αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη και την υποχρέωση να διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις συνθήκες αυτές που θα είναι πραγματικά ικανές να σας κρατήσουν μαζί μας, για να συνεισφέρετε στην πρόοδο της χώρας μας, με αυτά τα οποία και από το Πανεπιστήμιο και από τα ενδιαφέροντά σας έχετε πάρει ως εφόδια». «Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι βήμα με το βήμα θα υπάρξουν αυτές οι καλύτερες συνθήκες και πλέον δεν θα μιλάμε για μια μεγάλη ροή προς το εξωτερικό, που δημιουργεί και μια μεγάλη αναπηρία για τη χώρα μας από κάθε άποψη, αλλά αντίθετα θα γίνουμε πόλος, έτσι ώστε να έρχονται νέοι άνθρωποι κοντά μας. Είναι μια υποχρέωση που με ευθύνη αντιμετωπίζουμε και θα πρέπει να κάνουμε κάθε τι για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες που απαιτούνται και για το παρόν και για το μέλλον» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.


Ο κ. Βούτσης σημείωσε, επίσης, ότι η συμμετοχή των φοιτητριών, κατά μεγάλη πλειονότητα, σε αυτές τις διεθνείς διακρίσεις είναι ενδεικτική της σημαντικής προόδου που έχουν σημειώσει οι γυναίκες στον επιστημονικό τομέα, αλλά και ευρύτερα σε ό,τι αφορά την ενεργή συμμετοχή τους στον εργασιακό και τον κοινωνικό στίβο, τονίζοντας ότι από κοινού άντρες και γυναίκες, νέοι και νέες, πρέπει να συνεργάζονται με πνεύμα  αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης και ισοτιμίας, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες αμοιβαίας προόδου και ισόρροπης ανάπτυξης στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
Στην τελετή βράβευσης παρέστησαν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου, και η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Γιαννακάκη.
Στις βραβευθείσες και στους βραβευθέντες προσφέρθηκαν έπαινος τυπωμένος σε πάπυρο, καθώς και οι εκδόσεις Hellenic Parliament και Περικλέους Επιτάφιος, του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Η προετοιμασία των ομάδων που διακρίθηκαν έγινε από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του ΕΚΠΑ κ.κ. Μαρία Γαβουνέλη, Αναστάσιο Γουργουρίνη, Αθηνά Δημοπούλου, Γεώργιο Κυριακόπουλο, Ελένη Μίχα, Χάρη Παμπούκη και Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου.
*Ø  Οι φοιτήτριες Δήμητρα Γεωργακοπούλου, Παναγιούλα Τσεκούρα και Χριστίνα Ρήγα διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Philip C. Jessup International Moot Court Competition (Ουάσινγκτον 1-8 Απριλίου 2018). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό εικονικής δίκης παγκοσμίως, κατά προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: