Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

«Καθάρισε το τραπέζι» ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Σταύρος Χριστακάκης και άπλωσε πάνω του την «Πορεία Προοπτικής» του Συνδυασμού για τον Δήμο Ορχομενού




Δύο πράγματα «έβαλε στη θέση τους»  το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από την έδρα του Δήμου μας ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ορχομενού κ. Σταύρος Χριστακάκης:  Το πρώτο είχε να κάνει με την αμφισβήτηση της υποψηφιότητας του όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και το δεύτερο είχε να κάνει με τον προσωπικό πόλεμο που δέχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξ` αιτίας  των υποχρεώσεων της πάλαι ποτέ  Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού  Ορχομενού, το πόρισμα της οποίας ούτε τον περιελάμβανε κάπου ως φυσικό πρόσωπο, πολύ δε περισσότερο και οποιοδήποτε άλλο αφού η υπόθεση έχει μπει από χρόνια στο αρχείο.


Θέμα που ο ίδιος άνοιξε και ο ίδιος έκλεισε δια παντός, μη θέλοντας να ποινικοποιήσει  τη δημόσια ζωή μας με την προσωπική αυτή υπόθεση, κουνώντας χαρακτηριστικά το εν λόγω πόρισμα, απευθύνοντας σαφές μήνυμα προς τους λασπολόγους του, όπως θα ακούσετε στο χαρακτηριστικό απόσπασμα… 
Κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, καθώς ηγείται του Συνδυασμού «Πορεία Προοπτικής»  για τον Ορχομενό – όπως πολύ καλαίσθητα αποτυπώνεται  και στο λογότυπό του – ο Υποψήφιος Δήμαρχος και επιτυχημένος οικονομολόγος κ. Σταύρος Χριστακάκης, επιθυμεί – εν γένει- η … αισθητική να επιστρέψει στη δημόσια ζωή μας.





Μας άρεσε που μίλησε για ζητήματα που μας αφορούν, μας άρεσε που έκανε προτάσεις, μας άρεσε που… ονειρεύεται μια κοινωνία πιο οργανωμένη, πιο σύγχρονη, πιο ευαίσθητη…  Μας άρεσε που ζήτησε να «επιστρέψουμε τον Δήμο στον πολίτη, να γεφυρώσουμε το χάσμα της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.   Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να κάνουμε την προοπτική πραγματικότητα»… όπως ανέφερε στην ομιλία του.

Για τον κ. Χριστακάκη, που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έφυγε, επέστρεψε και ζει μόνιμα στην πόλη μας, ο «Δήμος, ο κινητήριος μοχλός για καλύτερες μέρες, πρέπει να γίνει σύγχρονος και  ισχυρός, να απαλλαγεί από μικροκομματικά συμφέροντα και να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους Δημότες» και ανέλυσε το βασικό του πρόγραμμα ως εξής:
              
  • Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος με αναβαθμισμένη Ποιότητα Ζωής, που μεταφράζεται σε λειτουργικές γειτονιές, πράσινο, παιδικές χαρές, κυκλοφοριακό, προσβάσιμους  χώρους σε ΑΜΕΑ,  φιλοζωική πολιτική, αξιοποίηση κενών και εγκαταλελειμμένων κτηρίων (οι βιώσιμες επενδύσεις σε ακίνητα προϋποθέτουν βιώσιμη πόλη και το αντίστροφο). Βασική προϋπόθεση της ποιότητας ζωής είναι η αισθητική, την οποία θεωρούμε κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό. Η αναβάθμιση της αισθητικής αρχίζει από το δήμο που οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα και να το επιβάλλει όπου απαιτείται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό της καθημερινότητας και να αντικρίζουμε βρώμικες πλατείες και γειτονιές καθώς και σκοτεινά σημεία λόγο μη αντικατάστασης λαμπτήρων φωτισμού σε μια περίοδο που η παραβατικότητα είναι σε έξαρση.
  • Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος ενεργειακά αναβαθμισμένος. Ενδεικτικά αναφέρω: βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε δημοτικά και σχολικά κτήρια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με LED.
  • Εμείς σχεδιάζουμε  ένα Δήμο με συνετή και αναπτυξιακή διαχείριση των απορριμμάτων, της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Δεν μπορεί οι αυξήσεις στην ύδρευση να βαπτίζοντα μειώσεις. Εδώ θα αναφέρω την περίπτωση της μητέρας μου. Πληρώνει εκτός το πάγιο 25 ευρώ υπέρβαση με την νέα τιμολογιακή πολιτική θα πληρώσει 60 ευρώ
  • Δημιουργούμε ένα Δήμο  που αξιοποιεί την υφιστάμενη περιουσία του  και την εκμεταλλεύεται , με στόχο τη διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητάς της, όσο και των απαραίτητων μελλοντικών επενδύσεων. Η αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών, αλλά και η βελτιστοποίηση των υποστηρικτικών τουριστικών, κοινωνικών και λοιπών υπηρεσιών, θα αποτελέσει παράγοντα άμεσης και έμμεσης κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων και συνολικής ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Κάνουμε τον Δήμο φιλικό  στην επιχειρηματικότητα’ Κατανοώντας  και στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της πόλης με την ενεργή συμμετοχή και τη συνεργασία δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Εφαρμόζουμε την απαλλαγή από τα τέλη για μια τριετία για τους νέους επιχειρηματίες κάτι που εφάρμοσε με επιτυχία ο Δήμος Καρπενησίου
  • Αναπτύσσουμε με σύγχρονη θεώρηση την τουριστική ανάπτυξη.  Αξιοποιούμε τα δυνατά σημεία ανάπτυξης του τουρισμού.  Στόχος  μας, η στενή συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και η από κοινού στόχευση στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τουρισμού. Σε αυτή τη προσπάθεια ο δήμος μπορεί να συμβάλλει άμεσα θέτοντας ως προτεραιότητα την βελτίωση των υποδομών τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας (δωρεάν WIFI )
  • Πρωτοστατούμε στην  στήριξη και  την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, υποστηρίζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους,  στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις υπηρεσίες του, αλλά και αποτελώντας ένα μοχλό πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς. Διεκδικούμε την ίδρυση δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων και θα δημιουργήσει υπεραξίες ενισχύοντας το εισόδημα των αγροτών μας.
  • Συμμετέχουμε στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να γίνει αρδεύσιμη όλη η έκταση στα όρια του Δήμου μας Πότε επιτέλους θα παρέχεται φθηνή ενέργεια στους αγρότες μας, που σήμερα δουλεύουν με το ακριβότερο πετρέλαιο και ρεύμα στην Ευρώπη;
  • Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την καινοτομία ώστε ο Δήμος να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις τόσο της τεχνολογίας όσο και της διακυβέρνησης. Η υιοθέτηση μοντέλων κυκλικής οικονομίας και οικιακής οικονομίας αποτελεί βασική συνιστώσα για εμάς στοχεύοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην προώθηση συμμετοχικών μοντέλων διακυβέρνησης. Σχεδιάζουμε την δημιουργία θεματικής αγοράς όπου σε συνεργασία με τον σύλλογο γυναικών. Οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα δημιουργικές ικανότητες θα εκθέτουν και θα πωλούν τα προϊόντα τους λειτουργώντας παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις για την προσέλευση του κόσμου.
  • Αποτελεσματικός είναι ένα Δήμος που γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, στοχεύει στην ανάδειξή τους και τα αξιοποιεί προς όφελος των δημοτών του.
  • Πρωτοποριακός είναι ένας Δήμος με σχέδιο δράσης για την κοινωνική του πολιτική. Η εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για τον τομέα της Κοινωνικής Προνοίας αποτελεί βασική υποχρέωση ενός οργανωμένου Δήμου, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται στη χώρα μας. Ένα τέτοιο σχέδιο αποτυπώνει και αξιολογεί τις υπάρχουσες υποδομές στον προνοιακό τομέα , θα υπογραμμίζει τις ανάγκες αλλά και θα σχεδιάζει τις υπηρεσίες που θα προσφέρει με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Ενισχύουμε λοιπόν τις υπηρεσίες φροντίδας ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένα και ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον Δήμο (και στον πρώην δήμο Ακραιφνίας). Εκσυγχρονίζουμε τον χώρο του ΚΑΠΗ ώστε να είναι ανθρώπινος και λειτουργικός με πρόβλεψη να μπορεί να  χρησιμοποιηθεί και από τις γυναίκες.
  • Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που προάγει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι μεγάλες δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπως τα χαριτήσια, τα πτώια και τα κώπαια, το καρναβάλι, χρειάζονται υποστήριξη και αναβάθμιση. Πρέπει  παράλληλα να υποστηρίζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην τοπική ιστορία, ώστε οι νέοι να αγαπήσουν τον τόπο τους. Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2001 σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Θηβών.
  • Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες ενημερωμένους και ενεργούς. Οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν πολλούς τρόπους συμμετοχής και ελέγχου. Να μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους και στο διαδικτυακό τόπο του δήμου, λαμβάνοντας απάντηση σε πολύ σύντομο χρόνο. Να αναπτύξουμε ένα σύστημα άμεσης ενημέρωσης των δημοτών για ακραία φαινόμενα η έκτακτες καταστάσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας.
  • Αποδοτικός είναι ένας Δήμος που διεκδικεί με σχέδιο, προς όφελος της πόλης προλαμβάνει τις εξελίξεις και δεν σύρεται πίσω από αυτές. Δρομολογούμε λύση για την δωρεάν μετακίνηση των υπερήλικων δημοτών μας για εξυπηρέτηση τους στην τράπεζα. Είναι απαράδεκτο ο δημότης από το Ακραίφνιο και το Κόκκινο για να έρθει στον Ορχομενό να κάνει 200 χλμ ( Κόκκινο-Ακραίφνιο- Θήβα-Λιβαδειά-Ορχομενός και επιστροφή).Δεσμεύομαι λοιπόν για την λειτουργιά δημοτικής συγκοινωνίας όπως γινόταν στο παρελθόν στον Καποδιστριακό Δήμο.
Κλείνοντας την επίσημη πρώτη ομιλία του, ο κ. Χριστακάκης αυτοσαρκάστικε, καθώς αναρωτήθηκε εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά. «Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Οπως  μπόρεσε ένας όμορος Δήμος μας και κατατάχτηκε έβδομος σε όλη την Ελλάδα. Με σχέδιο με γνώση με προσήλωση στον στόχο πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν» όπως εόπε. «Θέλουμε η νέα γενιά να είναι στο προσκήνιο να είναι στην πρώτη γραμμή να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της πόλης τον πολιτισμό τον αθλητισμό. Αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να ανοίξουν θέσεις απασχόλησης όχι μόνο για τους νέους που μένουν στον Δήμο αλλά και αυτούς που ξενιτεύτηκαν για να βρουν μια δουλειά.  Συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε το έργο όλων των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας. Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΩΝΗ ΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ. Εμείς έχουμε την γνώση την εμπειρία το σχέδιο την τόλμη και θα πάμε τον Δήμο μας μπροστά.  Θα κάνουμε το δήμο μας  σύγχρονο και  έξυπνο. Ελάτε μαζί μας για να χαράξουμε μια Πορεία Προοπτικής. Σε αυτή την Πορεία Προοπτικής δεν περισσεύει κανείς σας  καλούμε να συμμετέχετε και εσείς γιατί όλοι μαζί μπορούμε και Πρώτα Εσύ» είπε κλείνοντας, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων, πρόσωπα από τη δημόσια ζωή μας, τον κοινωνικό και πολιτιστικό μας ιστό, τις παραγωγικές τάξεις αλλά και τους ίδιους τους ψηφοφόρους που μαζικά τίμησαν με την παρουσία τους την ανοικτή εκδήλωσή του.
Ασφαλώς δίπλα του και πάντα ένα βήμα πίσω του, η οικογένειά του,  η αξιοσέβαστη σύζυγός του κα Καίτη Καρανάσου και ο μοναχογιός του Πέτρος.







Δείτε ακόμη στιγμιότυπα από τον λόγο του μέσα από το Star Κεντρικής Ελλάδας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: