Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Για την πορεία της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού ενημερώθηκε επί τόπου η Αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά



Η ομάδα Μπακογιάννη δεν «αφήνει εποχή» μόνο εξ` αιτίας της ορθής, αντικειμενικής και κυρίως δίκαιης – σύμφωνα με τις ανάλογες προτάσεις βέβαια – κατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ αυτή την 5ετία, αλλά και για τις προτεραιότητες με τις οποίες όλα αυτά ιεραρχήθηκαν αξιοποιώντας τους ίδιους πόρους καθώς και τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Ανάμεσα σ` εκείνα που έγιναν σ` αυτή τη θητεία στην Π.Ε. Βοιωτίας ήταν  και μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, χρηματοδοτήσεων και προγραμματικών συμβάσεων σε έργα που αφορούσαν την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με κυρίαρχο έργο όλων την χρηματοδότηση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού! 




 Γι` αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου, η Αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά επέλεξε να επισκεφθεί για πολλοστή φορά την ιστορική μας πόλη και να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών της α` φάσης που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Στο χώρο την υποδέχθηκε  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού κ. Λάμπρος Ρόδης.





Ακολούθως, η Αρχαιολόγος της ομάδας του έργου κα Πηνελόπη Κουρκούτη είχε την χαρά να ξεναγήσει τους αιρετούς στο εργοτάξιο του Αρχαίο Θεάτρου, όπου γίνονται οι κύριες εργασίες αυτή την περιόδο.

Η κα Κουρκούτη εξήγησε πως το έργο είναι σε απόλυτη εξέλιξη και σύμφωνα με την μελέτη αποτύπωσης που ολοκλήρωσε η ΕΦΑ Βοιωτίας, ταυτοποιήθηκαν όσα μέλη του θεάτρου έχουν σωθεί ενώ είναι έτοιμος να βγει στον αέρα ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για τα μάρμαρα που θα συμπληρωθούν, κ.ο.κ.




Εμφανώς ικανοποιημένη η κα Παπαθωμά, δήλωσε κατά την έξοδό της από το χώρο:
  «Προσωπικά επέλεξα να επισκεφτώ , παρακολουθώντας την εξέλιξη των εργασιών, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, όπου το 2021 ευελπιστούμε ότι θα μπορεί να φιλοξενεί 1.000 θεατές .  Υλοποιούμε δράσεις Πολιτισμού, αναδεικνύοντας την ιστορία μας και τα πολιτιστικά μας μνημεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Π. Ε. Βοιωτίας, με τη συμβολή του έχει προχωρήσει στην αποτύπωση – ανάδειξη και συντήρηση των παρακάτω έργων, με σχετικές χρηματοδοτήσεις:

*Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας   ,                      150.000€  (Δήμος Τανάγρας)

*Ακρόπολη του Γλα              ,                      150.000€ (Δήμος Ορχομενού)
 
*Αποτύπωση του Αρχαίου
 Θεάτρου της Χαιρώνειας  ,                      50.000€ (Δήμος Λεβαδεών)

*Καθαρισμός-ανασκαφή και ανάδειξη
 του  θεάτρου στο Καβίρειο  Θήβας     ,         60.000€  (Δήμος Θηβαίων)

*Αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου
 του τροπαίου  του Σύλλα στον Ορχομενό,    437.000€  (Δήμος Ορχομενού)

*Αποτύπωση και ανάδειξη του αρχαίου
 Θεάτρου  στην Κοιλάδα των Μουσών ,         50.000€  (Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων)

*Ανάδειξη   του Αρχαιολογικού Πάρκου
 Ορχομενού Α’ Φάση                                     2.001.690,61€ , (Δήμος Ορχομενού)
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας,           
με αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού.


Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά ευχαρίστησε
την ομάδα του έργου και τον αρχαιοφύλακα κ. Παναγιώτη Κραβαρίτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: