Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Μικρασία Χαίρε!!! Ένα συλλογικό όνειρο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας έγινε πραγματικότητα


Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, ένα συλλογικό όνειρο της Ένωσης έγινε πραγματικότητα και ένας από τους καταστατικούς μας σκοπούς εκπληρώθηκε. Με αντιπροσωπεία 45 μελών μας επισκεφθήκαμε την Σμύρνη το τριήμερο 16-18 Μαρτίου.  Αφορμή αποτέλεσε η πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου για να παραστούμε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Ά Κυριακή της Ορθοδοξίας - Ανύψωσης των ιερών εικόνων στον Ι. Ναό του Αγίου Βουκόλου, όπου με την παρουσία 300 μελών Μικρασιατικών Συλλόγων ζήσαμε συγκινητικές στιγμές οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιστορικές.
 Το Σάββατο το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το Προξενείο της Ελλάδας στην ιστορική προκυμαία, όπου μας υποδέχθηκε η Γενική Πρόξενος κ. Αργυρώ Παπούλια και ο σύζυγός της κ. Νίκος Στεφάνου, όπου είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο ιστορικό αυτό κτίριο αλλά και να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης δια μέσου της Γενικής Προξένου για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. 

Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ένωσης επισκεφθήκαμε τα νέα γραφεία της Μητρόπολης Σμύρνης, όπου μας υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και σε εγκάρδιο χαιρετισμό αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Πατριαρχείου και της Μητρόπολης για την θρησκευτική μέριμνα του ποιμνίου της πόλης, όπου και με την συνδρομή του προέδρου της Ορθόδοξης Κοινότητας κου Γιώργου Θεοδωρίδη έχουν επιτελέσει σπουδαίο έργο μέχρι σήμερα. Δεχθήκαμε δώρα αλλά και την υπόσχεση για επίσκεψή του Σεβασμιότατου στην πόλη της Θήβας σε συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός που μας γέμισε χαρά και προσμονή για το μέλλον. 








Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της Σμύρνης, όπου ο Σύλλογος μας είχε τον γενικό συντονισμό και με την συμμετοχή  όλων των μελών των Συλλόγων που είχαν μαζί με εμάς ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Μητροπολίτη, ανταμωθήκαμε και γιορτάσαμε με πολύ χορό και τραγούδι έτσι όπως οι Μικρασιάτες ξέρουμε. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Πρόξενος κ. Αργυρώ Παπούλια ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά η οποία ήταν και η επικεφαλής της αποστολής μας .
Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου στον Ναό του Αγ. Βουκόλου σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ.  Βαρθολομαίου, παρουσία της Γενικής Προξένου στη Σμύρνη κας Αργυρώς Παπούλια, του Συνταγματάρχη κ. Αγγελόπουλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη και της Αντιπεριφειάρχη Π.Ε. Ν. Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά. Με την αθρόα προσέλευση πάνω από 300 προσκυνητών, σε μια  κατάμεστη εκκλησία, ζήσαμε στιγμές πρωτόγνωρες και  παρακολουθήσαμε την τελετή η οποία ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από τον Ιερό Ναό. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις στιγμές που βιώσαμε ως ιστορικές!

Πέρα από τον Σύλλογό μας, συμμετείχαν με πολυμελείς αντιπροσωπείες ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ψυχικού με την πρόεδρο κα Ντίνα Μακαντάση, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σάμου με την Πρόεδρο Ιωάννα Ψαρρά, ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου με τον Πρόεδρο Βαγγέλη Γλιάτα,  ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας με την  Πρόεδρο Ιωάννα Διαμαντή , το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε. και πρώην Πρόεδρος μας κος Αποστόλης Δαγδελένης, ο Πρόεδρος των Μικρασιατών Αιγάλεω Γιάννης Κουτούλιας και μέλη του Δ.Σ.,  ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Κοσμάς Χατόγλου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.Π.) Ν. Ιωνίας κος Λουκάς Χριστοδούλου.
Ολοκληρώσαμε την εκδρομή-προσκύνημα με την ξενάγησή μας στην Έφεσο όπου θαυμάσαμε τα αναλλοίωτα ίχνη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες σε κάθε σημείο της περιοχής και επιστρέψαμε γεμάτοι δέος, σκεπτόμενοι ότι σε τούτα τα χώματα είχαν ζήσει και αφήσει το στίγμα τους σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και αναρίθμητοι άγιοι της Εκκλησίας μας, ενώ λίγο πριν την αναχώρηση για Τσεσμέ, γευματίσαμε στα πανέμορφα και γραφικά Βουρλά.  

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Βαρθολομαίο  ο οποίος ως Ποιμενάρχης της Σμύρνης ήταν ο εμπνευστής της επίσκεψης και εκείνος ο οποίος μας υποστήριξε σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκδρομής μας ,  στην Γενική Πρόξενο στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια για την θερμή φιλοξενία της, στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ν. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά για την τιμή που μας έκανε να ηγείται της αποστολής, στον Πατέρα Διονύσιο Σειντή της Σκήτης Αγ. Άννας του Αγίου Όρους ο οποίος μας συνόδευσε και συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής, στον κο Αποστόλη Δαγδελένη ο οποίος ως μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΣΕ εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο το δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο των Μικρασιατών, στην κα Ντίνα Ζαμπάκου προισταμένη του ΔΟΘ , ως εκπρόσωπο του Δήμου Θηβαίων που συμμετείχε στην αποστολή μας αλλά και στην χοροδιδάσκαλό μας κα Χριστίνα Στέρπη για την κοπιαστική προετοιμασία της χορευτικής ομάδας και την συνδρομή της στην ομαλή διεξαγωγή της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Όπως επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε την καταλυτική συνδρομή του κου Γιάννη Κουτούλια προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω καθώς μας παρείχε την αμέριστη υποστήριξή του στις όποιες δυσκολίες της προετοιμασίας συναντήσαμε αλλά και στον γενικό συντονισμό όλων των συμμετεχόντων Συλλόγων. Χωρίς την βοήθεια του θα ήταν σίγουρα πιο δύσκολο το έργο μας και τον ευχαριστούμε θερμά.
Ολοκληρώνοντας, ευχαριστούμε όλα τα μέλη της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας που συμμετείχαν στην εκδρομή και αποτέλεσαν την καλύτερη παρέα σε αυτό το ταξίδι το οποίο ήταν κοπιαστικό αλλά γεμάτο συγκινήσεις.
Κλείνουμε με την υπόσχεση στα μέλη και τους φίλους μας ότι αυτό ήταν απλά η αρχή του ταξιδιού μας και ότι σύντομα θα επιστρέψουμε για να γνωρίσουν όλοι την μαγευτική Σμύρνη!!! Μικρασία Χαίρε!!!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΛΕΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: