Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα


Άρθρο

Του Βασίλη Τσαγαλά*

Όσον αφορά στο μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, θεωρώ ότι παρόλα όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό η παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας έχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό , αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις.
1.      1ον να γίνεται οργανωμένα μέσα από ομάδες ,και με συνεργασίες.
Τα δύο τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων (παραγωγών, εκκοκκιστών , πολιτείας , κ.λπ.) να παραχθεί βαμβάκι με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να δημιουργηθεί ένα BRAND στη παγκόσμια αγορά με ονομασία προέλευσης .
Αυτό πλέον έχει γίνει μονόδρομος αν θέλουμε να ελπίζουμε στην συνέχιση και στην ανάπτυξη του βαμβακιού τα επόμενα χρόνια . Πρέπει πρωτίστως να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας (κλιματολογικές συνθήκες , πλούσια εδάφη, νερά, κ.λπ.) και να παράξουμε βαμβάκι άξιο να σταθεί σε πιο απαιτητικές αγορές κι όχι βαμβάκι χύμα του σωρού , χωρίς καμιά πιστοποίηση .
Φυσικά αυτό πραγματοποιείται αν καταλάβουμε επιτέλους ΟΛΟΙ , ότι δεν υπάρχει αύριο και συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες.
Αυτό προϋποθέτει
2.      2ον την αλλαγή νοοτροπίας από :
α) Την πλευρά των παραγωγών , οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό στηρίζονται στις ενισχύσεις , αδιαφορώντας για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος .
β) Την πλευρά των εκκοκκιστών οι οποίοι προσπαθούν με πολλούς τρόπους να χειραγωγήσουν τους παραγωγούς κατευθύνοντάς τους τελικά σε λάθος κατεύθυνση.
γ) Και την πλευρά της πολιτείας ή οποία πρέπει επιτέλους να ερευνήσει και να λάβει μέτρα προς όφελος των πραγματικών βαμβακοπαραγωγών κι όχι όσων δηλώνουν απλά βαμβάκια , να βρει λύσεις για τη μείωση κόστους της βαμβακοκαλλιέργειας , το οποίο όχι απλά καθιστά την καλλιέργεια ασύμφορη , αλλά είναι ένα κόστος δυσβάσταχτο το οποίο είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που θα οδηγήσει στη μείωση και τελικά στον αφανισμό της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.


*Ο Βασίλης Τσαγαλάς είναι Οικονομολόγος, Πρόεδρος της οργάνωσης Παραγωγών Βάμβακος Α.Σ. Ορχομενού και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Δύναμη Ανατροπής» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: