Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Δημοτικές Εκλογές 2019: Μάθε πως θα ψηφίσεις στις Κοινότητες και στον Δήμο Ορχομενού!

Αγαπητοί συνδημότες,
Έχουμε αντιληφθεί ότι πολλοί από εσάς δεν έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 (δεύτερος γύρος, εφόσον απαιτηθεί, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019). Για να καλύψουμε αυτό το κενό της ενημέρωσης, προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα τις βασικές αρχές του συστήματος, όπως έχει διαμορφωθεί με την πρόσφατα παραχθείσα νομοθεσία.
Α. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.
Όσον αφορά τουλάχιστον στις εκλογές, οι Κοινότητες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, με κριτήριο πλέον το Μόνιμο Πληθυσμό της Απογραφής του 2011: α) αυτές με πληθυσμό μικρότερο των 300 κατοίκων, β) αυτές με πληθυσμό 300 έως 2.000 κατοίκων και γ) αυτές με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων.
• Κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους.
Στις Κοινότητες αυτές εκδίδεται ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων (με αλφαβητική σειρά) για το αξίωμα του Προέδρου της Κοινότητας.
Τα ψηφοδέλτια τα εκτυπώνει ο Δήμος με δική του δαπάνη, επιμέλεια και ευθύνη.
Ο υποψήφιος που θα λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινότητας.
• Κοινότητες από 300 έως 2.000 κατοίκους. 
Αυτές εκλέγουν πενταμελή Συμβούλια με το σύστημα των Συνδυασμών. Οι Συνδυασμοί μπορεί να είναι είτε πλήρως αυτόνομοι (να έχουν συγκροτηθεί αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη Κοινότητα), είτε να υπάγονται σε κάποιον κεντρικό Δημοτικό Συνδυασμό.
Σε κάθε περίπτωση, η κάλπη της Κοινότητας είναι ξεχωριστή από την κάλπη του Δήμου.
Από τους Συνδυασμούς που θα λάβουν μέρος στην κοινοτική κάλπη, θα εκλεγεί με αναλογικό αντιπροσωπευτικό τρόπο το πενταμελές Συμβούλιο.
Εν συνεχεία οι πέντε εκλεγέντες σύμβουλοι θα εκλέξουν μεταξύ τους, με εσωτερική ψηφοφορία, τον Πρόεδρο της Κοινότητας (δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο οι πρώτοι σε σταυρούς από τους δύο πρώτους σε ψήφους Συνδυασμούς της Κοινότητας).
• Κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων. 
Αυτές εκλέγουν επταμελή Συμβούλια με το σύστημα των Συνδυασμών. Οι Συνδυασμοί μπορεί να είναι είτε πλήρως αυτόνομοι (να έχουν συγκροτηθεί αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη Κοινότητα), είτε να υπάγονται σε κάποιον κεντρικό Δημοτικό Συνδυασμό.
Σε κάθε περίπτωση, η κάλπη της Κοινότητας είναι ξεχωριστή από την κάλπη του Δήμου.
Από τους Συνδυασμούς που θα λάβουν μέρος στην κοινοτική κάλπη, θα εκλεγεί με αναλογικό αντιπροσωπευτικό τρόπο το επταμελές Συμβούλιο. Εν συνεχεία οι επτά εκλεγέντες σύμβουλοι θα εκλέξουν μεταξύ τους, με εσωτερική ψηφοφορία, τον Πρόεδρο της Κοινότητας (δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο οι πρώτοι σε σταυρούς από τους δύο πρώτους σε ψήφους Συνδυασμούς της Κοινότητας).
* Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εκλογές για τις Κοινότητες ολοκληρώνονται υποχρεωτικά σ’ έναν γύρο (αυτόν της 26ης Μαΐου).
Β. ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται με το σύστημα της Απλής Αναλογικής μόνο σ’ έναν γύρο (αυτόν της 26ης Μαΐου).
Οι Δημοτικοί Συνδυασμοί διαρθρώνουν τα ψηφοδέλτιά τους κατά εκλογικές περιφέρειες. Αυτές ταυτίζονται με τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας που είναι δύο (Ορχομενού και Ακραιφνίας) 
Τα ψηφοδέλτια των Συνδυασμών καταρτίζονται με την εξής λογική: Στο πάνω μέρος τίθενται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας και στο κάτω μέρος οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητας του Δήμου.
Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να θέσει σταυρό (μέχρι έναν) και στους υποψηφίους που προέρχονται από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες.
Γ. ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
Ο Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί σ’ έναν ή σε δύο γύρους εκλογών. Αν στον πρώτο γύρο (26 Μαΐου) κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος συγκεντρώσει ποσοστό 50% +1, τότε εκλέγεται Δήμαρχος. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ακολουθεί δεύτερος γύρος (στις 2 Ιουνίου), μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων των δύο πρώτων Συνδυασμών. Δήμαρχος Δελφών εκλέγεται όποιος επικρατήσει σ’ αυτήν την ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: