Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ο Λειβαδίτης καθηγητής Αστοφυσικής κ. Λουκάς Βλάχος προσκεκλημένος στη γενέτειρά τού από το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς


Το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα πολύ δραστήρια εκπαιδευτικά ιδρύματα στη πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Σ’ αυτό το Λύκειο ήμουν μαθητής την περίοδο 1964-1967. Πήρα το απολυτήριο μου το 1967 από αυτό το Λύκειο (1 Γυμνάσιο Αρρένων Λιβαδειάς τότε), πριν 52 χρόνια.
Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των καθηγητών Φυσικής θα δώσω μια ομίλα για το πως οι αστροφυσικοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μοναξιάς μας στο σύμπαν. Το θέμα της ομιλίας θα είναι «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;” Ένα θέμα που απασχόλησε όλες τις γενιές που έζησαν στο πλανήτη μας μέχρι τώρα και είχαν αναπτύξει τη νοημοσύνη να θέτουν ερωτήματα και να αναζητούν λύσεις. Το θέμα αυτό θα απασχολεί τους επιστήμονες συνεχώς και με βάση και τα τεχνολογικά επιτεύγματα κάθε εποχής θα συνεχίσουν να αναζητούν λύση (θετική ή αρνητική).
Ποιο συγκεκριμένα σήμερα μπορούμε να συζητήσουμε τα ερωτήματα: Γιατί οι επιστήμονες δεν πιστεύουν στις περιγραφές για τα UFO? Πώς θα αναζητήσουμε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής? Πώς θα γενικεύσουμε το παράδειγμα της εμφάνισης ζωής στο πλανήτη μας ώστε να ψάξουμε για ίχνη ζωής αλλά και νοημοσύνης στο Σύμπαν? Πώς θα αναζητήσουμε πλανήτες που πιθανόν να φιλοξενούν ζωή, γύρω από άλλα αστέρια? Υπάρχουν ενδείξεις για ζωή στο Ηλιακό μας σύστημα?
Η ομιλία θα απευθύνεται στους μαθητές του Λυκείου και τους γονείς τους αλλά και σε όλους όσους έχουν ανάλογες ανησυχίες, θα βρίσκονται στη Λιβαδειά αυτή τη μέρα και θα έχουν ελεύθερο χρόνο το άλλο Σάββατο στις 23 Μαρτίου. Η ομιλία θα γίνει στις 19: 00 στην αίθουσα του Διοικητηρίου Λιβαδειάς.
Ο εγγονός μου (7 ½ χρονών) πάντως μου ζήτησε να έρθει στην ομιλία και μου είπε «σίγουρα υπάρχουν γιατί το σύμπαν είναι άπειρο».
Σας περιμένω λοιπόν για να τα πούμε και από κοντά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: