Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Παλέψαμε ώστε η Ελλάδα να θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής»

Συνέντευξη Λάμπρος Αριστ. Ρόδης 
Είκοσι ένας είναι συνολικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την πατρίδα μας στην «καρδιά της Ευρώπης», κι` ανάμεσά τους ο έμπειρους κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον οποίο επιλέξαμε να συναντήσουμε πρώτο. Ο λόγος είναι η μακρά του δράση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως των αποφάσεων, γεγονός που αποτυπώνεται και στις μεστές του απαντήσεις. Μάλιστα, όπως είπε στην συνέντευξη του στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» και στον  Λάμπρο Ρόδη, θα είναι εκ νέου υποψήφιος τον προσεχή Μαϊο, στις Ευρωεκλογές που θα έχουμε και πάλι μετά από μια κρίσιμη 5ετία.

Κύριε Παπαδημούλη συναντιόμαστε στο Στρασβούργο στην αυγή του 2019, την χρονιά που οι ευρωβουλή στο σύνολο της θα κριθεί εκ νέου από την κοινή γνώμη. Προσωπικά έχετε μεγάλη εμπειρία, είστε χρόνια σ’ όλα αυτά τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτή τη φορά τι μοιάζει ή τι είναι διαφορετικό στην Ευρώπη; Τι θα προταθεί στην προεκλογική περίοδο; 
Οι επικείμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι ίσως οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, και αυτό γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα λάβει σάρκα και οστά, ή αν θα αφήσουμε το κοινό μας σπίτι στα χέρια των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων. Νομίζω πως η βασική διαφορά με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους και θητείες έγκειται ακριβώς στον κίνδυνο αυτό που αφορά την υπόσταση της Ευρώπης. Σαφώς έχουμε και άλλες προκλήσεις μπροστά μας, από τις κοινωνικές ανισότητες και την ενίσχυση της θεσμικής και δημοκρατικής διαφάνειας, μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλα τα παραπάνω όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή τις νεοφιλελεύθερες και ξενοφοβικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για πάνω από 10 χρόνια, εκθέτοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στον κίνδυνο της διάλυσης. Ήδη προχωράμε προς τις κάλπες με ένα κράτος-μέλος λιγότερο ενόψει του Brexit.
 
 Η Ευρώπη τι κέρδισε και τι έχασε αυτή την 5ετία;
Ίσως η μεγαλύτερη απώλεια για την Ευρώπη αφορά στο κοινωνικό της πρόσωπο. Η Ευρώπη, ή καλύτερα οι ηγεσίες που πέρασαν κατά πλειοψηφία, μας στέρησαν την αλληλεγγύη, έθεσαν σε κίνδυνο τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά -και κοινωνικά και θεσμικά-, ενέτειναν με τις πολιτικές τους τις ανισότητες. Στην ίδια Ευρώπη, όμως, είδαμε να αναπτύσσονται σημαντικά κοινωνικά κινήματα, να ξεσπούν λαϊκές διεκδικήσεις, να αναδεικνύονται και προοδευτικές ηγεσίες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ξαναφέρνοντας έτσι στο προσκήνιο την ανάγκη να εστιάσουμε στις ιδρυτικές μας αξίες. Και είναι η περίπτωση της Ελλάδας που απέδειξε ότι η αντίσταση απέναντι στην σκληρή λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε νίκες, όπως η έξοδος από τα Μνημόνια, που απέδειξε ότι η αλληλεγγύη «χτυπάει» ακόμη στις καρδιές των πολιτών μας, όπως στην περίπτωση του προσφυγικού.
Εάν σας ρωτούσα εσείς προσωπικά τι πετύχατε, τι θα μου απαντούσατε; 
Στη θητεία που ολοκληρώνεται είχα την ευκαιρία να είμαι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα Ισότητας των Φύλων και Διαφορετικότητας. Εκ μέρους της πολιτικής μου ομάδας, της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ήμουν επίσης βασικό μέλος στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής καθώς και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με τις ιδιότητες αυτές, προσπάθησα να φέρω στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας θέματα κομβικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Από θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας, ζητήματα Ευρωπαϊκών σκανδάλων φοροαποφυγής τα οποία και ανέλαβα την ευθύνη και έφερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση των έμφυλων και άλλων διακρίσεων. Νομίζω πως το στοίχημα αυτό επιτεύχθηκε, αν και μένουν πολλά να γίνουν ακόμη. Θα ήθελα να πω πως μαζί με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ε/Κ καταφέραμε να αναδείξουμε την περίπτωση της Ελλάδας, και τον σημαντικό πείραμα δημοκρατίας και ανάπτυξης που επιχειρούμε επιτυχημένα από το 2015. Παλέψαμε μέσα στο Ε/Κ  ώστε η Ελλάδα να θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής απέναντι στις Κασσάνδρες που ήθελαν την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά και να αναδείξουμε τη σημασία ζητημάτων όπως η επίλυση της διαμάχης με τους γείτονές μας στην πΓΔΜ. Οι, δε, συμμαχίες των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο έριξα το «βάρος» της δραστηριότητάς μου. Με την «Προοδευτική Συμμαχία» ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, καταφέραμε να δείξουμε όχι μόνο ότι οι προοδευτικές, δημοκρατικές φωνές μπορούν να δράσουν μαζί, αλλά και ότι μπορούν να πετύχουν αλλαγές στην κυρίαρχη ατζέντα στην Ευρώπη. Και αυτό συνιστά παρακαταθήκη για το ευρωπαϊκό μέλλον μας. 
Πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές, ποια είναι εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο την Ελλάδα; 
Νομίζω πως τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, και στο ευρωπαϊκό και στο εγχώριο επίπεδο. Πρώτον, η καταπολέμηση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων, τομέας στον οποίο η χώρα μας με την σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής. Δεύτερον, η καταπολέμηση των υφιστάμενων πολιτικών της λιτότητας και της ύφεσης, και η ανάδειξη ενός εναλλακτικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου που θα φορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και τρίτον, η ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας στην Ευρώπη, η ενίσχυση της διαφάνειας, μέσα από θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στους τομείς της φορολογίας ή των επενδύσεων. Για να τα πετύχουμε αυτά, η πραγματικότητα μας υποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε συμμαχίες. Και το ερώτημα των συμμαχιών αυτών είναι κομβικής σημασία για τις ευρωεκλογές. Θα επιτρέψουμε να αναδειχθούν οι συμμαχίες των Ορμπάν και των Σαλβίνι, της ξενοφοβίας και της αποτυχημένης λιτότητας, τις οποίες υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; ‘Η θα προωθήσουμε συμμαχίες ευρύτερες δημοκρατικές, που θα θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών; 
Ο ρόλος του Ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι αναβαθμίστηκε μέσα από την απευθείας επιλογή του από τον λαό; 
Κατά τη γνώμη μου, η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Ως εκ τούτου, οι εκλογές μέσα από την ψήφο των πολιτών για τους ευρωβουλευτές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος δημοκρατικού ελέγχου των υποψηφίων.
Θα είστε εκ νέου υποψήφιος; 
Ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε την τιμητική πρόταση να είμαι και πάλι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές. Οι τελικές αποφάσεις για το ευρωψηφοδέλτιο λαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνονται συλλογικά από την Κεντρική Επιτροπή μας. 
*Βιογραφικό:
Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ήπειρο. Τελείωσε τη Βαρβάκειο και σπούδασε στο Ε.Μ.Π. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004).  Οργανώθηκε στην Αριστερά από τα 18 του («Ρήγας Φεραίος»- ΚΚΕ Εσωτερικού-ΕΑΡ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ).  Εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής το 2004. Το 2009 διακρίθηκε ως ένας από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές στο σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2009 και το 2012. Στις 25 Μαΐου 2014 επανεκλέχθηκε Ευρωβουλευτής. Την 1η Ιουλίου 2014 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: