Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

«151» και για τις Πρέσπες θέλει η κυβέρνηση για να αποφύγει πρόωρες εκλογές

Του Γιάννη Καμπουράκη

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει διασφαλισμένη την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυκτα και την στήριξη των «151» με τη συμβολή του Σπύρου Δανέλλη που διεγράφη χθες από το Ποτάμι, ωστόσο η οριστική αποφυγή των πρόωρων εκλογών  προϋποθέτει και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση θεωρεί βάση κύρωσης της Συμφωνίας με τη «Βόρεια Μακεδονία» πλέον, τους «151» βουλευτές, διαψεύδοντας σενάρια σχετικής πλειοψηφίας επί των παρόντων, αν και το Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα στην κυβέρνηση. Ο στόχος του Μαξίμου είναι την επομένη των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών, ο κ. Τσίπρας να μπορεί να μιλά για «καθαρή εντολή» και να μη συνεχιστούν οι κραδασμοί που ταλανίζουν την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Βούτσης δήλωσε άγνοια, αλλά δεν διέψευσε σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει fast – track διαδικασίες για ψήφιση της συμφωνίας ως το Σάββατο, ώστε να προλάβει το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Περιέγραψε ωστόσο ως πιο πιθανό σενάριο την κατάθεση της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο και την ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.
Για να το πετύχει ο σχεδιασμός «νέα ψήφος εμπιστοσύνης και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από «151» και αποφυγή πρόωρων εκλογών», την ίδια ώρα που καταγγέλλει πίεση σε βουλευτές για να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ασκεί μεγάλη πίεση κυρίως στο Ποτάμι και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγής, για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. 
Διαβάστε αναλυτικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: