Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ευχαριστήριο από το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Γαϊτανάκι»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Γαϊτανάκι»

Φέτος η περίοδος του Τριωδίου υπήρξε η λιγότερο δραστήρια από όλες τις προηγούμενες χρονιές κατά τις οποίες δραστηριοποιείται και συμμετέχει ο σύλλογος  μας «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ».
Δεν ήταν κάτι που επιδιώξαμε, αφού  για πάνω από 20 χρόνια προσπαθούμε να διατηρούμε και να μεταλαμπαδεύουμε το έθιμο που διακρίνει την πόλη μας δηλαδή το πλέξιμο και τον χορό γύρω από το γαϊτανάκι καθώς και το άναμμα των φωτιών σε κεντρικά σημεία της πόλης μας.
Στον αγώνα μας αυτό είχαμε μόνιμο υποστηρικτή ,σε αρκετά μεγάλο βαθμό , τον Δήμο. Η οικονομική ενίσχυση κάλυπτε τα έξοδα για τις φωτιές , την ηχητική κάλυψη , την κατασκευή του άρματος του καρνάβαλου κα. Επίσης ,στο παρελθόν, ο Δήμος  προωθούσε το αίτημα του συλλόγου μας εγγράφως στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση προκειμένου να ενημερωθούν και να συμμετέχουν τα σχολεία της πόλης μας στην παρέλαση της Κυριακής της Απόκριας και μας χορηγούσε τα απαραίτητα τρόφιμα για την προετοιμασία των Κούλουμων την Καθαρά Δευτέρα στο ξωκλήσι του Αη Λια.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στη χώρα μας αποδυνάμωσε αρκετούς συλλόγους πολιτιστικούς, λαογραφικούς , χορευτικούς, αθλητικούς, εμπορικούς . Παρόλα αυτά ο σύλλογός μας πιστεύει ότι οι φετινές απόκριες έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο της κοινωνίας μας αυτό της απογοήτευσης , της αδιαφορίας, της έλλειψης της επιθυμίας για σύμπνοια, ομόνοια, συμμετοχή στα κοινά, συνεργασία.
Ο σύλλογός μας που ,χάρη στην αμέριστη και συνεχή βοήθεια των μελών του , δεν πτοείται από αντιξοότητες έκανε ό,τι ήταν δυνατό για τη διατήρηση και συνέχιση του εθίμου, όπως κάνει τόσα χρόνια . Άναψε φωτιές όπου και όταν ήταν εφικτό (λόγω κακοκαιρίας) , έπλεξε και χόρεψε γύρω από το γαϊτανάκι δίνοντας το μήνυμα της ελπίδας, κάλεσε την ομάδα των «Κουδουναραίων» από το Δίστομο, κάλεσε τους μαθητές με τα γαϊτανάκια των σχολείων να χορέψουν.
Εκείνο που δεν κατάφερε φέτος ήταν η οργάνωση της παρέλασης την Κυριακή της Αποκριάς  και τα καθιερωμένα κούλουμα στο ξωκλήσι του Αη Λια, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και επειδή είναι μια συλλογική προσπάθεια της οποίας κινητήρια δύναμη και βασικός αρωγός είναι ο Δήμος.
Έτσι , λοιπόν, απαντάμε ότι φέτος από την Κυριακή της Αποκριάς και τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας δεν απουσίαζε ο σύλλογός μας αλλά η ψυχή της πόλης μας , η Δημοτική Αρχή.
Ευχαριστούμε όλους όσους τόσα χρόνια μας στηρίζετε και ευχόμαστε η φετινή αποχή από τα πολιτιστικά δρώμενα να μας κάνει όλους να σκεφτούμε με περισσότερη ωριμότητα και με πιο διευρυμένο τρόπο σκέψης.


Με εκτίμηση
                                                                                           
                                                                                                      Το Δ.Σ. του Συλλόγου


Δεν υπάρχουν σχόλια: