Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου του γραμμωτού κώδικα (barcode) στις έντυπες εκδόσεις των περιοδικών και των εφημερίδων, περιοδικού και ημερήσιου Τύπου.
Με την απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών, καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής του νομοθετημένου μέτρου για τη μέτρηση των κυκλοφοριών των εντύπων, η διαδικασία διανομής, πώλησης και επιστροφής τους, όπως και το πλαίσιο ελέγχου και επιβολής των προστίμων.
Στην ΚΥΑ γίνεται, επίσης, αναφορά στον τρόπο συγκέντρωσης και δημοσιοποίησης των στοιχείων κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών.
Η υλοποίηση του έργου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, με προϋπολογισμό 15,6 εκατ. ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοσίευση του τεύχους της προκήρυξης του διαγωνισμού, η σύνταξη του οποίου έχει ολοκληρωθεί.
Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε πως «η καθιέρωση του barcode στον έντυπο Τύπο θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, θα καταστήσει πιο δίκαιη τη διανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης και θα οδηγήσει στην πάταξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και φαινομένων φοροδιαφυγής».
Όπως πρόσθεσε, «Τύπος με “καπέλα” δεν μπορεί να υπάρχει. Καθώς για εμάς δεν μπορεί να “καπελώνεται” ούτε η ισονομία ούτε η ελευθεροτυπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: