Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Δυόμιση χρόνια «στεριώνουμε» τη Στερεά

του Κώστα Μπακογιάννη(*)

Έχουμε ολοκληρώσει σχεδόν δυόμιση χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της Ελλάδας. Η Στερεά Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη περιφέρεια. Είναι μια ετερόκλιτη και γεμάτη αντιθέσεις περιφέρεια, μια μικρογραφία της χώρας μας, άρα με σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και τα πολλά προβλήματα: Από τη μία, η σπουδαία παραγωγή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, το σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, η ιστορία, η φύση, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις που ξεχειλίζουν ανθρωπιά, μεράκι, συντροφικότητα, λαϊκή σοφία. Από την άλλη, δυσθεώρητη ανεργία, ελλειμματικές υποδομές, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα. Πανταχού παρόν το ίδιο σύννεφο που σκιάζει τη χώρα: τι θα γίνει; θα καλυτερέψουν καθόλου τα πράγματα; μέχρι πότε θα «κόβουμε» και δεν θα κερδίζουμε; 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχεις δύο λύσεις: να διαχειριστείς την εντολή που σου έδωσαν οι πολίτες, να γκρινιάζεις για το κράτος, να κάνεις εξυπηρετήσεις, να προσπαθείς να μην στενοχωρείς κανέναν και τελικά να κάνεις μια τρύπα στο νερό και να την παραδώσεις στον επόμενο. Η άλλη λύση είναι να τα φανταστείς και να τα σχεδιάσεις όλα από την αρχή. Να σκεφτείς ποια λύση παράγει οφέλη, ποιοι πόροι μπορούν να πολλαπλασιαστούν, ποιοι συνάνθρωποι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ποιες ιδέες και έξυπνες πρακτικές μπορούν να κάνουν τη ζωή όλων λίγο καλύτερη. Και για να τα κάνεις αυτά, κάνει καλό να ακούς, να συζητάς, να πράττεις, να αγαπάς τον τόπο σου και να πιστεύεις στους ανθρώπους σου. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Αλλά θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας το πώς προσπαθούμε να ξαναστεριώσουμε τον τόπο μας και να τον ξανακάνουμε την καρδιά της Ελλάδας. 
Με περικοπές που αγγίζουν το 60% για τις λειτουργικές μας δαπάνες και το 80% για επενδύσεις και με μειωμένους στο 1/3 τους ευρωπαϊκούς πόρους -η βιομηχανική συγκέντρωση στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα δημιουργεί μία στατιστική στρέβλωση που κατατάσσει αδίκως τη Στερεά Ελλάδα στις πλούσιες ευρωπαϊκές περιφέρειες και την υποχρηματοδοτεί επί σειρά ετών-, καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες να χτίσουμε μια περιφέρεια «πρότυπο».    
Κλείσαμε το 2016 με την ολοκλήρωση 138 έργων και απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων που ξεπέρασε το 107%. Στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέχρι τις 31.12.2016 εκδόθηκαν 30 προσκλήσεις με προϋπολογισμό 100 εκ ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό  53% του συνολικού προγράμματος της Περιφέρειάς μας. Εξασφαλίσαμε και διαθέσαμε 91 εκ ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολοκληρώνοντας, 168 έργα και μελέτες. Συγχρόνως, υλοποιούμε 173 έργα και μελέτες που ξεπερνούν τα 157 εκ ευρώ, ενώ εντάξαμε και χρηματοδοτούμε 60 νέα έργα και 28 νέες μελέτες που υπερβαίνουν τα 51 εκ ευρώ. Δίνουμε έμφαση σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας μας και στην ολοκλήρωση του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. Ταυτόχρονα, γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, της ασφάλειας και τις προσβασιμότητας σε ολόκληρη τη Στερεά.
Τοποθετούμε την επιχειρηματικότητα σε πρώτο πλάνο, με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της, όπως  η Δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων και του Κέντρου για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία, η συνέργεια με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την υποστήριξη υποτροφιών για νέους ερευνητές σε Βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και η ηλεκτρονική καταγραφή των διαδικασιών αδειοδότησης και παρεχόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας προς τον πολίτη. 
Τολμάμε να αγγίξουμε το μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού, με τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου για την εξυγίανση ολόκληρης της βιομηχανικής περιοχής.
Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, η Περιφέρεια δείχνει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο με σημαντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως οι παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 12.000 συμπολίτες μας, η στήριξη των μονάδων υγείας της περιοχής, η παροχή δωρεάν γευμάτων σε 4.000 μαθητές, η δημιουργία και διαχείριση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και η λειτουργία της «Γέφυρας», ενός ολοκληρωμένου προγράμματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης. 
Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών μας που αγγίζει το 70%, αλλά και την πλήρη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής από τους υπαλλήλους και τους αιρετούς μας. Ταυτόχρονα, θεωρούμε χρέος μας προς τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν να λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια. Έτσι, μέσω της ιστοσελίδας μας, εξασφαλίζουμε την online πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις και τα οικονομικά μας.
Αυτή είναι η πρώτη φάση της ?Έξυπνης Περιφέρειας? που σχεδιάζουμε: να κάνει πολλά με λιγότερα, να σέβεται χρόνο και χρήμα, να βάζει τις βάσεις για να φέρει επενδύσεις και δουλειές στον τόπο μας, να δίνει δυνατότητες σε όσους χάνουν δουλειά, εισόδημα, ελπίδα. Το σημαντικό σήμερα, είναι να κρατηθούμε όρθιοι και να στεριώσουμε τον τόπο μας, χωρίς να ξεχνάμε τις γενιές που έρχονται. Ας το πιστέψουμε. Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι μια καλύτερη χώρα. 

*Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. 

Πηγή  ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: