Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: «Αναστολή των διαδικασιών ανάρτησης κι όχι… μερεμέτια με τους δασικούς χάρτες»

«Η αναστολή των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι η μόνη ορθολογική και βιώσιμη λύση», επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και καθιστά σαφές ότι «με… μερεμέτια δεν μπορεί να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ συζήτησε εκ νέου το θέμα στη σημερινή του συνεδρίαση, εν αναμονή της απάντησης από το Γραφείο Πρωθυπουργού για τη συνάντηση που έχει ζητήσει με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Α. Τσίπρα από την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνεδρίαση αναδείχτηκαν τα σημαντικότατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις των πολιτών να είναι ιδιαίτερα έντονες όσο προχωρά η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στις Περιφερειακές Ενότητες.
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.
Για το θέμα των δασικών χαρτών, το οποίο αξιολογεί ως «σημαντικό έργο», η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζητεί:
-Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.
-Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.
-Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές .
-Την γενναία  απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.
-Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς, που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.


Εν κατακλείδι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί «την αναστολή των διαδικασιών ανάρτησης των δασικών χαρτών, την έγκαιρη διόρθωση των καταγεγραμμένων προβλημάτων και την επαναφορά τους για την τελική φάση έγκρισή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: