Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Την ευλογία της προστάτιδάς τους Αγίας Φιλοθέης πήραν τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας – Συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Μια ημερήσια απόδραση την Αθήνα προκειμένου να παραστούν στις λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, πραγματοποίησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας, η οποία είναι και η προστάτιδά τους.







Οι λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος ήταν τριήμερες, ενώ – μεταξύ άλλων – με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Αγία Φιλοθέη στον πρόσφατα ανακαινισμένο Ιερό Μητροπολιτικό των Αθηνών, ο οποίος ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σουηδίας Κλεόπα και Ύδρας κ. Εφραίμ.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και της λάρνακας της Αγίας Φιλοθέης, από τον Μητροπολιτικό Ναό μέχρι το σπίτι της και το μοναστήρι της στην Πλάκα.
Τέλος το παρών έδωσε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηνών καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας. 
Παράλληλα, τις πύλες του στο κοινό άνοιξε, σήμερα, το μεσημέρι, το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλου-Παλαιολόγων), ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, ανήμερα της εορτής της Αγίας, με την τέλεση του αγιασμού των εγκαινίων από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’.




Πρόκειται για το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, ένα κτήριο με συνεχή ζωή από τον 16ο αιώνα, απολύτως συνδεδεμένο με στιγμές του βίου της Αγίας Μάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μέσα στο κτήριο φυλασσόταν το ιερό σκήνωμα της Αγίας μέχρι να παραδοθεί στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Το όλο κτηριακό συγκρότημα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μουσείο, αφού σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικές περίοδοι της ιστορικής διαδρομής της ίδιας της πόλεως των Αθηνών. Στα έγκατά του -σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων- βρίσκονται τα υπολείμματα του ρωμαϊκού τείχους.
«Μεγάλη ευλογία η συμμετοχή της ομοσπονδίας μας στην λατρευτική εκδήλωση της προστάτιδός μας, Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, όπως και η συμμετοχή μας στα εγκαίνια του σπιτιού της Αγίας, όπου με ευλάβεια ακουμπήσαμε τους χώρους όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μεγάλη έκπληξη εκτός των άλλων ήταν η παρουσία στα εγκαίνια μιας γυναίκας που είχε γεννηθεί στο σπίτι της ΑΓΙΑΣ πρίν 87 χρόνια. Ευχαριστούμε τους συλλόγους μας που με τη συμμετοχή τους μας έδωσαν την ευκαιρία να βρεθούμε στην ιδιαίτερη, ξεχωριστή και ευλογημένη αυτή λατρευτική εκδήλωση. Ας έχουμε την ευλογία της και ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε στο ελάχιστο το κοινωνικό, φιλανθρωπικό εθνικό της έργο. Ας γίνει φάρος για τη σύγχρονη γυναίκα που διάγει βίο γεμάτο πειρασμούς και αξιολογική σύγχυση. Οραμά Της η πνευματική καλλιέργεια των γυνακών και η προστασία της οικογένειας. Η ΑΓΙΑ μας μετέτρεψε το φόβο σε αγάπη, το νόμο σε χάρη. Εκανε υπέρβαση του φύλου. Το αίμα της ΑΓΙΑΣ μας έγινε η μαρτυρία της αλήθειας, της προσφοράς και της αγάπης. Και του χρόνου να είμαστε καλά να την τιμήσουμε!!!» σχολίασε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας κα Άντζελα Πανταζή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: