Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Βοιωτία και ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε στη γενέτειρά του Θήβα τον αείμνηστο πολιτικό Βαγγέλη Μπασιάκο


Λόγια καρδιάς, λόγια τιμής, λόγια ευγνωμοσύνης προς τον πολιτικό άνδρα της Βοιωτίας και της φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, για τον αγαπητό Ευάγγελο Μπασιάκο, ακούστηκαν σήμερα στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι στην γενέτειρα πόλη του, τη Θήβα.  






Προσωπικότητες της εγχώριας πολιτικής μας ζωής, αρχηγοί του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργοί, Βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, αιρετοί σε όλες τις βαθμίδες και του βαθμούς της αυτοδιοίκησης, προσωπικοί του φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι, συμπολίτες του ήταν εκεί.
Ήρθαν απ` όλη την Ελλάδα για να τον αποχαιρετήσουν, να του ευχηθούν «καλό παράδεισο». Στη Θήβα βρέθηκε, ολόκληρη σχεδόν η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα οι βουλευτές κκ. Νικήτας Κακλαμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θανάσης Δαβάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Καραγκούνης, Έλενα Ράπτη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τσιάρας, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλάχος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κατερίνα Παπακώστα, Νίκη Κεραμέως, Σίμος Κεδίκογλου, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Στύλιος, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Κουκοδήμος καθώς και ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Τάκης Θεοδωρικάκος.
Εκτός από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και  οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί κκ. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.  Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων παρών ήταν ο κ. Γιώργος Βαρεμένος καθώς  και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος. 
Την Ένωση Κεντρώων εκπροσώπησε η κα Έρη Κεχαγιά, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Λεβέντη. Τη ΛΑΕ ο κ. Γιάννης Σταθάς. 
Παρών ήταν ακόμη και οι πρώην Βουλευτές και Υπουργοί του Νομού μας κκ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, Αλέκος Ακριβάκης, Αριστείδης Τσιπλάκος και Λουκάς Αποστολίδης, ενώ – μεταξύ άλλων – ήταν και ο κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, που καταλαμβάνει την θέση του εκλιπόντος στο Κοινοβούλιο. Παρόντες και πολλά ακόμη πρόσωπα του δημόσιο βίου του Νομού και της χώρας μας όπως ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς αλλά και εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας όπως ο κ. Κων.νος Μίχαλος και ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.
Παρών και ο Βοιωτός Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Ιερώνυμος ` Β, συγκλονισμένος και εκείνος από το άδοξο φευγιό του πρώην Υπουργού και Βουλευτή του Νομού μας, με τον οποίο συνδέθηκαν για πάνω από δύο δεκαετίες στον κοινό δημόσιο βίο τους.
Τόσο εκείνος, όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος συμπορευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του Ευάγγελου Μπασιάκου, μαζί με τους ιερείς της πόλης και το πλήθος του κόσμου, που είχε γεμίσει ασφυκτικά τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και είχε κατακλύσει το πλατύ του προαύλιο.
Βαρύ το πένθος για την σεμνή του σύζυγο και τον μονάκριβο γιό του αλλά και για την στυλοβάτη του σ` όλο τον πολιτικό του βίο, την αδελφή του Μαρία, που στάθηκαν υπομονετικά για ώρες προκειμένου να δεχτούν τα συλλυπητήρια του κόσμου που είχε έρθει για να πει το στερνό αντίο στον Βαγγέλη Μπασιάκο.
Τα λόγια δύσκολα, τα μάτια έλεγαν πολύ περισσότερα από χείλη εκείνων που άπλωναν το χέρι στους οικείους του, για να τους πουν πως ο Μπασιάκος δεν θα ξεχαστεί, πως τώρα έχει περάσει στην ιστορία και στην αθανασία.

Πρώτος απ` όλους ο πνευματικός μας πατέρας κκ. Γεώργιος ήταν αυτός που σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του ανδρός, για να πάρει το λόγο στον δικό του επικήδειο, ο Αρχηγός της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με λόγια καρδιάς για τον πολιτικό, τον φίλο, τον άνθρωπο που σήμερα αποχαιρετούσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο βίος, το έργο, το ήθος και η ευπρέπεια του Βαγγέλη Μπασιάκου μας δίνουν τη δυνατότητα να ελπίζουμε. Χρειαζόμαστε πολιτικούς σαν τον Βαγγέλη Μπασιάκο, μία γενιά νέων πολιτικών στελεχών όπως αυτή του '89 όπου ανήκε ο Βαγγέλης».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, τον τελευταίο αντίο απεύθυνε στον Βοιωτό πολιτικό ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος στάθηκε στην πλούσια πολιτική του παρακαταθήκη και στην βαθιά ευγενική του παρουσία.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, η κηδεία του πρώην υπουργού, τελέσθηκε, μάλιστα, με δημόσια δαπάνη.
Και μετά ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κώστας Μπακογιάννης, που δεν ξέχασε πως ο Μπασιάκος ήταν ένας που μετέφερε στους ώμους του τον αδικοχαμένο του πατέρα, γι`αυτό και τα δικά του λόγια, λόγια ανθρώπινα κι` απλά, έκαναν τον κόσμο να δακρύσει.






Ψηφίσματα αναγνώστηκαν ακόμη εκ μέρους του ΔΣ του Δήμου Θηβαίων, του Δήμου Λεβαδεών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών από τους κκ. Κοκοντίνη, Ρούσαρη και Ζέρβα ενώ επικήδειους έβγαλαν ακόμη εκ μέρος των συναδέλφων του δικηγόρων ο κ. Γιώργος Παπαβασιλείου και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.

Καρδιές ράγισε η σύζυγός του Βίκυ, με τα δικά της πολύ σύντομα λόγια προς τον αγαπημένο  πατέρα του μοναχογιού τους, μια γυναίκα που – όπως και η ίδια ομολόγησε – σ` όλη τους τη ζωή στέκονταν πάντα ένα βήμα πίσω του και τώρα πρέπει να κάνει δυο βήματα μπροστά για να αντέξει το απρόσμενο θάνατό του.











Ο ίδιο βαρύ κλίμα κατά την αποχώρηση της σωρού, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, που προπορεύονταν την μεγάλης πομπής προς το Δημοτικό Κοιμητήριο της Θήβας για την τελευταία κατοικία του Ευάγγελου Μπασιάκου, στο χώμα της πατρικής γης, αυτής που για πάντα θα κρατά στα σπλάχνα της ένα άξιο τέκνο της.  Αιωνία του η μνήμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: