Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Βαμβάκι Συνεταιρισμού Ορχομενού»: H καινοτομία ταιριάζει στον «κοιμώμενο γίγαντα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού που φέτος «αλλάζει τον χάρτη» των τιμών αλλά και της νοοτροπίας!



Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από στιγμή που μια ομάδα Ορχομένιων γεωργών -  μελών, με παράλληλη επαγγελματική εμπειρία και σπουδές σε παραγωγικούς τομείς,  αποφάσισαν να «πάρουν τις τύχες» του πάλαι ποτέ ισχυρού Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρομαγούλας, Καρυάς και Ρωμέϊκου και να … χαράξουν  μια νέα εποχή, όπως όριζε και η σχετική νομοθεσία. Η γνώση τους, η προσωπική εργασία, η επιθυμία τους να συμβάλλουν στην αναγέννηση του συνεταιριστικού πνεύματος τον τόπο μας,  είχε σαν αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων σημαντικών σταθμών – να φτάσουμε φέτος  στην παραγωγή του πρώτου πιστοποιημένου βαμβακιού με ονομασία «Βαμβάκι Συνεταιρισμού Ορχομενού», αλλάζοντας  τον «χάρτη» της περιοχής και σε επίπεδο τιμών αλλά κυρίως συμβάλλοντας στην «αλλαγή νοοτροπίας»!


Με περισσή ικανοποίηση και υπερηφάνεια ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού (δεξιά) κ. Βασίλειος Τσαγαλάς και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού (αριστερά) κ. Τάκης Κλαρούδας στέκονται μπροστά στις πρώτες μπάλες εκκοκκισμένου και πιστοποιημένου βαμβακιού με την ονομασία "Βαμβάκι Συνεταιρισμού Ορχομενού". 

Το επιστέγασμα μιας τριετούς προσπάθειας, κατά την διάρκεια της οποίας … φύσηξαν την σκόνη ετών και μέσα από μια νέα δομή ξαναέστησαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού (Πετρομαγούλας), αποτελεί η καινοτόμα πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Βασίλη Τσαγαλά και του ΔΣ, όχι απλά να εκκοκίσουν με «καλές τιμές» φέτος το βαμβάκι που παραδοσιακά παράγει ο τόπος μας, αλλά αυτό το βαμβάκι να έχει την δική μας ονομασία προέλευσης. Έτσι, με την συνένωση μόλις 32 βαμβακαλλιεργητών που θέλησαν να εμπιστευτούν την εταιρεία Pioneer και να καλλιεργήσουν τον πιστοποιημένο της σπόρο, κατάφεραν φέτος – μέσω του προγράμματος cotton best – να συμπαρασύρουν όλη την αγορά και να εκκοκκίζουν ήδη με +6 λεπτά το κιλό στο εκκοκκιστήριο Μίχα στη θέση Μαραθιά, όπως δήλωσε στο ORCHOMENOS PRESS, κατά την διάρκεια της επί τόπου ξενάγησής μας με όλη την ομάδα του προγράμματος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού κ. Βασίλης Τσαγαλάς.
«Παράλληλα, ο επιχειρηματίας προσέφερε +3 λεπτά/κιλό στα μέλη του Συνεταιρισμού» θα μας πει καθώς οδηγούμαστε προς τα σιλό όπου ήδη μεταφορτώνονται τα δέματα που φέρουν πάνω τους – για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην πλούσια τοπική μας αγροτική κληρονομιά – την ονομασία «Βαμβάκι Συνεταιρισμού Ορχομενού».





Μαζί μας και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού κ. Τάκης Κλαρούδας και ένας εκ των 32 μελών της ομάδας βάμβακαλλιεργητών του Συνεταιρισμού μας και της τρίτης κατά σειρά δημιουργηθήσας ομάδας, μετά την ομάδα σιτοκαλλιεργητών και ντοματοπαραγωγών. «Θα ακολουθήσει η μηδική ομάδα (τριφυλλοπαραγωγών)» θα μας πει ο κ. Τσαγαλάς, ο «ιθύνων νους» όλης αυτής της μεταστροφής και αλλαγής νοοτροπίας που καλλιεργείται τρία χρόνια τώρα στο συνεταιριστικό χώρο της περιοχής μας.

Το ρόλο του «ξεναγού»  στην περιήγησή μας αυτή (στο εκκοκκιστήριο της πρώην ΕΑΣ Λιβαδειάς που επινοικιάζει ο κ. Μίχας από τον εκκαθαριστή ) είχε αναλάβει ο υπεύθυνος του εργοστασίου κ. Μάντζαρης ενώ μαζί μας ήταν ακόμη ο κ. Χρήστος Πούλος, Υπεύθυνος σποροπαραγωγής βαμβακιού της Pioneer σ` όλη την Ελλάδα, ο γεωπόνος κ. Άρης Σταματελάτος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας πιστοποίησης TUV Ελλάς κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, οι οποίο – κατ` αποκλειστικότητα – φωτογραφήθηκαν από το ORCHOMENOS PRESS με αφορμή το «ιστορικό» γεγονός της ολοκλήρωσης της εκκόκκισης του πρώτου πιστοποιημένου δέματος βαμβακιού με ονομασία προέλευσης τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού.


Στο τέλος αυτής της «ξενάγησης» μας , επιστρέψαμε στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην πόλη μας, όπου ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Τσαγαλάς μας μίλησε – εν συντομία – για την τριετή αυτή πορεία καθώς και για την πρωτοβουλία τους …

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού κ. Βασίλης Τσαγαλάς μίλησε κατ` αποκλειστικότητα στο ORCHOMENOS PRESS για την καινοτομία τους αυτή που ανοίγει νέους δρόμους στην περιοχή μας 

Το ΟRCHOMENOS PRESS συγχαίρει τη Διοίκηση και τα μέλη του Συνεταιρισμού μας που πίστεψαν και πάλι στην συνεταιριστική ιδέα και γεύονται τους καρπούς της, ενώ τους ευχαριστεί για το ξεχωριστό αυτό φωτορεπορτάζ  ! 

Καλή συνέχεια στα παραγωγικά σας σχέδια!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: