Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστολή Πατούλη σε Χαρίτση για την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020

Γ.Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών αναπτυξιακών προγραμμάτων»


Την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει πολύ έγκαιρα η ΚΕΔΕ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης τους προς όφελος των πολιτών, ζητά ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης με επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλ.Χαρίτση.
Στην επιστολή ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού για την πορεία εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τονίζει ότι «τα ποσοτικά στοιχεία υποδηλώνουν εξαιρετικά χαμηλή ενεργοποίηση και κρίνονται μάλλον απογοητευτικά, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του τρίτου χρόνου επιλεξιμότητας των έργων για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο».
Με δεδομένα τα παραπάνω υπογραμμίζει πως η υλοποίηση των αιτημάτων της ΚΕΔΕ «κρίνεται περισσότερο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ», επισημαίνοντας πως παρά τη μεσολάβηση μεγάλου χρονικού διαστήματος δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από πλευράς υπουργείου επί των προτάσεων αυτών που είναι οι εξής:
-Δημιουργία Εθνικού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους, μέσω εκχωρήσεων από τα εγκεκριμένα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, όχι μόνο για την υλοποίηση τεχνικών έργων των Δήμων, αλλά και για άλλους Τομείς Πολιτικής (κοινωνικά θέματα κ.λπ.).
-Υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» με σκοπό την προτυποποίηση των διαδικασιών/λειτουργιών των Δήμων και την εκπαίδευση του προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης με την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει χαρακτηριστικά:
«Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων εκπόνησης πολιτικής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (αρμοδιότητάς σας) καθώς οι μεγάλες χρονικές υστερήσεις στη λήψη των όποιων αποφάσεων από τους φορείς σχεδιασμού πολιτικής κρίνονται πλέον μη αποδεκτές.

Με βάση αυτά, προσβλέπουμε στις δικές σας περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω ζητημάτων, αφενός για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-20 και αφετέρου στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης με τους συλλογικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος της ουσιαστικής συνεργασίας όλων των επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης και τελικά της οικονομίας και της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: