Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Επίτροπος Andriukaitis: Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» χαρακτηρίζει μόνο το γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου απέστειλε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Αποστόλου με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η Ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι «Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και  ότι η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ειδικότερα, στην επιστολή του Επιτρόπου αναφέρονται τα εξής:
«1. H ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με την χώρα προέλευσης.
2. Όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.

3. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: