Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τελεσίγραφο της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση για τον διορισμό διοικητικού γραμματέα!

Άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων Διοικητικών και Αναπληρωματικών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε διαφορετική περίπτωση θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αυτή η πρόταση ρύθμισης είναι προκλητικά αντισυνταγματική και προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΕΧΤΑ). Ενώ θίγει ευθέως την αυτοτέλεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ τονίζει ότι αν περάσει η ρύθμιση αυτή, παύει ο δήμαρχος να είναι προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου, καθώς τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.

Επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους, να κυκλοφορούν δημόσια τέτοιες απόψεις, οι οποίες μάλιστα δεν διαψεύδονται κατηγορηματικά από την Κυβέρνηση.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ με τη σημερινή της απόφαση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δεχόμαστε να περάσει η ουσιαστική διοίκηση των δήμων από τους αιρετούς εκπροσώπους, σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν θα διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση καθώς και ότι οι δήμοι θα παραμείνουν στους δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν λάφυρο καμίας κυβέρνησης».

Με βάση τα παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προσέλθει αύριο στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη προκειμένου να θέσει τα εξής ζητήματα:

• Να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει ρύθμιση με αυτό το περιεχόμενο, που θέτει σε αμφισβήτηση τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
• Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο. Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για το εκλογικό σύστημα και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.
• Να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους ολοκληρωμένο πλάνο χρηματοδότησης,ώστε να μην επαναληφθεί το παράδειγμα του Καλλικράτη, όπου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.
• Να δοθεί εντός των επόμενων ημερών από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – πρόταση για την απόδοση στους δήμους της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της.
• Στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους να υπάρξει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών.


Να σημειωθεί επίσης ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη καθώς και το νέο μοντέλο οργάνωσης της διοίκησης του κράτους θα διατυπωθούν στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιεί στις 17-18 Οκτωβρίου στο Βόλο, ενώ στο τακτικό συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: