Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ψήφισμα ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε το θέμα της μεταφοράς της ΕΥΔΑΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης  Δημόσιας Περιουσίας και της πώλησης μετοχών της εταιρείας σε ιδιώτες.

Κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, το ΔΣ υιοθέτησε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

 Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, μέσω της ένταξής του στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Καταδικάζει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Θεωρεί ότι:

-To νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

-Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα στη ζωή, στην υγιεινή και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

-Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι να μετατραπεί σε μέσο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων.

-Η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, όπου εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν απέτυχε, αφού οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της τιμής του νερού και σε υποβάθμιση της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα στο τέλος να επιστρέψουν είτε στο δημόσιο, είτε στους Δήμους.

Η ΚΕΔΕ ζητά:

-Να εξαιρεθεί η ΕΥΔΑΠ από την ένταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

-Να κατοχυρωθεί στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ο κοινωνικός έλεγχος και η δημόσια διαχείριση του κύκλου του νερού.

Η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι συντάσσεται με όλους όσους πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια κοινωνική συμμαχία, ώστε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο ο κύκλος του νερού και να καταστεί η ΕΥΔΑΠ ένας δημόσιος, κοινωφελής και οικονομικά υγιής οργανισμός.


Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καλεί άμεσα όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας, με έκτακτη συνεδρίασή τους, να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο ψήφισμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: