Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Στην έδρα της Περιφέρειας αναλύθηκαν σήμερα οι «Αγροτικές Πολιτικές στη Στερεά Ελλάδα» από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ


Επεισοδιακή ήταν κατά την έναρξή της η σημερινή, προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς, συνοδεία των στελεχών του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, καθώς ομάδα της ΠΑΣΥ είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.  Μια ημερίδα που διοργάνωσε  το ΥΠΑΑΤ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, με θέμα «Αγροτικές Πολιτικές στη Στερεά Ελλάδα» και στόχο είχε την ανάλυση των προτεραιοτήτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.


Κομματική φιέστα χαρακτήρισαν τα στελέχη της ΠΑΣΥ σημερινή συνάντηση του ΥΠΠΑΤ στη Λαμία, ανεβάζοντας τους τόνους στην έναρξη της ημερίδας. Στην συνέχεια, όμως, αποχώρησαν αφού - όπως εξήγησαν – δεν ήθελαν «να ακούσουν κι άλλα παραμύθια», ενώ στην αντιφώνησή του ο Στερεοελλαδίτης Υπουργός χαρακτήρισε την εν λόγω διαμαρτυρία ως «παράσταση συγκεκριμένου κομματικού χώρου».
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε  ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φθιώτιδας κ. Απ. Καραναστάσης, ο οποίος διεύθυνε μια κουβέντα που έγινε ως επί το πλείστον σ` ένα ακροατήριο με Βουλευτές της κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους και αιρετούς απ` όλη τη Στερεά Ελλάδα καθώς και εκπροσώπους συλλογικών φορέων.


Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ν. Σταυρογιάννη, τη σκυτάλη πήρε για τον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, εστιάζοντας στην ανάγκη της αλλαγής του χάρτη της υποχρηματοδότησης λόγω του στόχου 2 όσο και την ανάγκη για κοινή πορεία της Αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου. Ας τον ακούσουμε…

Στην συνέχεια, χαιρετισμό έκανε και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος εστίασε αρχικά στην γενικότερη φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ…

… αλλά και τις επιμέρους παρεμβάσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν με έμφαση στην αναβάθμιση του κωπαϊδικού πεδίου …
Στη συνέχεια και σε δραματικούς τόνους έγιναν  οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των αγροτών που έμειναν στην αίθουσα και πήραν τον λόγο…
Δρομολογήθηκαν επιστροφές στους αγρότες ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ
Η Στερεά είναι η πλέον ωφελημένη περιφέρεια απάντησε ο Στερεοελλαδίτης Υπουργός εξηγώντας πως της κατανεμήθηκαν και 6 εκ ευρώ επιπλέον στην έναρξη της τοποθέτησής του. Ακολούθως ανέφερε πως υπογράφηκαν οι αποφάσεις και πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν πληρωμές στους αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2103 – 2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί το 2016 συνολικά για τις άμεσες ενισχύσεις 2,1 δις ευρώ. Την επόμενη περίοδο, εντός του έτους, θα ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του 2015 και των παλαιότερων χρόνων και θα καταβληθούν τέλη Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της βασικής και το πρασίνισμα, φτάνοντας συνολικά στα 2  δις ευρώ.


Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Το ΠΑΑ (2014-2020) ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ, είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου.

Μάλιστα στο πλαίσιο της αντίληψής μας για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, εκχωρούμε το 37% των πόρων του νέου  ΠΑΑ  για να το διαχειριστούν οι Περιφέρειες . Υπογράφεται εντός των ημερών η σχετική πράξη .

Μέχρι τέλους του χρόνου θα πραγματοποιηθούν προκηρύξεις σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,5 δις €.  Ειδικότερα θα προκηρυχθούν τα μέτρα:

·                     Των νέων γεωργών, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο θα προσφέρει εργασία σε συνολικά 24.000 νέους αγρότες.

Το ποσό ενίσχυσης, για κάθε νέο αγρότη, ηλικίας κάτω των 40 ετών 
διαμορφώνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

·                     Της Μεταποίησης, προϋπολογισμού 170 εκ. €, που αναμένεται να ενισχύσει 400 περίπου νέα επενδυτικά σχέδια .

Τα σχέδια  μπορούν να ανέλθουν έως 10 εκ. €, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης από
40% - 75%

·                     Της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας,  προϋπολογισμού 555 εκατ. Ευρώ. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

·                     Τα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισμού  360 εκ. €, που  αναμένεται να ενισχύσουν 5.000 περίπου νέα επενδυτικά σχέδια, ύψους επένδυσης έως 500.000€, ενώ για συλλογικές επενδύσεις από ομάδες παραγωγών έως 2 εκ. €. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% - 75%  και προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 75%, στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι  ή ομάδες παραγωγών.


·                     Της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών, προϋπολογισμού 70 εκ. € και θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην κατάρτιση των ενταγμένων στο πρόγραμμα των νέων  δικαιούχων που εκτιμάται ότι θα φτάσουν μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους 24.000 καταρτιζόμενους».
Δεν υπάρχουν σχόλια: