Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου


Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα» και στους
Δημοσιογράφους: Φάνη Παπαθανασίου και Λίνα Κλείτου


Σεβόμαστε τους αγρότες- Χρονιά υπομονής το 2013

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στους αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους. Και ένα τρακτέρ να ήταν στους δρόμους για μένα θα υπήρχε ζήτημα. Κυρίως, όμως θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που δεν είναι στους δρόμους. Διότι συνειδητοποιούν ότι η χώρα είναι εμπερίστατη, βρίσκεται σε μια μεγάλη δοκιμασία. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, στο κατώφλι εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια, λοιπόν, για να ορθοποδήσουμε. Το 2013 είναι μια χρονιά υπομονής για όλον τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται και για τους αγρότες. Το 2014 έχουμε μπροστά μας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη νέα προγραμματική περίοδο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου και του αγροτικού χώρου, του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να είναι πραγματικά εφαλτήριο ανάπτυξης για τη χώρα μας.    
Η πλειοψηφία των αγροτών κατανοεί σήμερα ότι οι εποχές που οι υπουργοί μοίραζαν παράδες κάθε φορά που κλείνανε οι δρόμοι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Βλέπουμε λοιπόν τα ζητήματα. Τα αιτήματα που βάζουνε οι αγρότες είναι υπαρκτά προβλήματα, τα περισσότερα από αυτά. Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους».

Λύση για τους ροδακινοπαραγωγούς
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά από επικοινωνία που είχα με τη διοίκηση της Πειραιώς- ΑΤΕ, από σήμερα θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που παρέλαβαν τα ροδάκινα. Αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, έτσι ώστε να μπορέσουν τις επόμενες μέρες να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους, γιατί πραγματικά είναι μεγάλο πρόβλημα να έχεις παραδώσει τη σοδειά σου 6-7 μήνες και να παραμένεις απλήρωτος.
Από σήμερα όπως με ενημέρωσε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς- ΑΤΕ, θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις που παρέλαβαν τα ροδάκινα».

Συνδεδεμένη το Φεβρουάριο και για το πράσινο σκουλήκι
«Μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και δεν έχουν το πλαφόν παραγωγής που τους δίνει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Θέλω να διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι όλοι οι παραγωγοί που καλλιέργησαν και συγκόμισαν τη σοδειά τους, θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Θα δοθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και αφορά το σύνολο των παραγωγών. Το λέω, γιατί φέτος είχαμε ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και στο θεσσαλικό κάμπο και αλλού, και υπήρχε ένα ερώτημα, μια αγωνία σε πολλούς παραγωγούς εάν θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».              

Μικρά φωτοβολταϊκά στο χωράφι για συμψηφισμό του αγροτικού ρεύματος
«Πράγματι υπάρχει θέμα με το κόστος παραγωγής, με τις τιμές της ενέργειας κυρίως, μιλούμε για το πετρέλαιο και για το ρεύμα. Τα περιθώρια κινήσεων σε αυτούς τους δύο τομείς, όπως μας ενημερώνει το Υπουργείο Οικονομικών, είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Κοιτάζουμε να βρούμε άλλες «έξυπνες λύσεις». Για παράδειγμα, την προηγούμενη βδομάδα με επισκέφτηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων, και πρότεινε κάτι έξυπνο. Από τη στιγμή που έχουν ανέβει τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη χρήση αγροτικού ρεύματος, να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να στήνουν μικρά φωτοβολταϊκά, όπως αυτά που βάζουμε στις στέγες των σπιτιών, 10 kw σε μια έκταση 100-150 τ.μ. στο χωράφι τους, έτσι ώστε να παράγουν και οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια, την οποία θα πωλούν στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Θα γίνεται δηλαδή ένας συμψηφισμός που να τους δίνει τη δυνατότητα, να φύγει αυτό το άχθος, αυτό το βάρος από πάνω τους. Είναι μια ιδέα, την οποία τη βρήκα έξυπνη και την έχω εισηγηθεί στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος».              

Στα βιβλία εξόδων το πετρέλαιο και το ρεύμα – Διαβούλευση για αγροτεμάχια
«Οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το νέο σύστημα φορολόγησης που θα γίνει με τα βιβλία εσόδων και εξόδων από το νέο χρόνο, απ’ το `14 και θα φορολογηθούν το 2015. Στόχος πρώτα απ’ όλα αυτής της προσπάθειας είναι να χτυπηθούν οι λοβιτούρες που γίνονται πολλές φορές με το ΦΠΑ. Σήμερα ένας παραγωγός μπορεί να πουλάει 20 ή 30 λεπτά τη ντομάτα από το χωράφι ή τα πορτοκάλια και υπό το δέλεαρ της  μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ δέχεται να γράψει  στο τιμολόγιο ότι το πουλάει 80 λεπτά για παράδειγμα και έτσι νομιμοποιείται ο μεσάζοντας, ο έμπορος να φτάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή σε υπερδιπλάσια τιμή από εκείνη που θα έπρεπε να φθάσει αν έγραφε σωστά την τιμή, στην οποία το πούλησε. Λοιπόν αυτό θα εκλείψει. Επιπλέον, στα έξοδα θα έχει τη δυνατότητα να αναγράφει και το κόστος της ενέργειας, το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιεί, το ρεύμα που χρησιμοποιεί για να αρδεύει τα χωράφια του. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι έχει κάτι να φοβηθεί ο αγρότης. Όσον αφορά τώρα τα αγροτεμάχια, είμαστε σε διαβούλευση, έχουμε χρόνο μπροστά μας, δε μπορεί να φορολογηθούνε το ίδιο τα χωράφια των κατ’ επάγγελμα αγροτών  με εκείνα που έχουνε ετεροεπαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι. Δε μπορεί ένας αγρότης σαν τον πατέρα μου που καλλιεργεί 50 στρέμματα βαμβάκι να φορολογείται για την αγροτική γη, αλλά δε μπορεί και ένας που καλλιεργεί 1.000 στρέμματα να μη φορολογείται. Θα βρεθεί, πιστεύω, μια μέση λύση που να ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Ανοιχτές πόρτες- ανοιχτοί δρόμοι
«Η πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους έξι μήνες που βρίσκομαι εκεί μαζί με τον κ. Τσαυτάρη είναι ανοιχτή για όλους. Με όλους συζητούμε, στο πλαίσιο του εφικτού αγωνιζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών μας.
Οι δρόμοι είναι για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι πολίτες. Δε νομίζω ότι με μεθόδους του χθες μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα».

Καλή παραγωγή, μέτρια τιμή στο βαμβάκι
«Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για την παραγωγή βαμβακιού. Η μέση στρεμματική απόδοση  στο νομό μου, τη Λάρισα ήταν 345 κιλά, το ίδιο και στη Μαγνησία. Στην Καρδίτσα που είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα με το σκουλήκι ήταν 240,  στα Τρίκαλα 270 κιλά, ενώ ο μέσος όρος πανελλαδικά ήταν 271 κιλά. Ήταν μια καλή χρονιά, είχαμε παραγωγή, δεν είχαμε βέβαια τις περυσινές τιμές. Ήταν μέτριες τιμές. Αλλά οι αγρότες που μας ακούν και οι βαμαβακοπαραγωγοί ξέρουν ότι υπήρχαν και χρονιές που δώσαμε με 17 λεπτά το βαμβάκι. Είναι μια μέτρια χρονιά, κατανοούμε όλοι ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά, όπως είπα, το 2013 είναι μια χρονιά υπομονής για όλο τον ελληνικό λαό, όχι μόνο για τους αγρότες».

Οι συντάξεις των αγροτών
«Συμμερίζομαι τον προβληματισμό των αγροτών για τις συντάξεις και είδα ότι διατυπώθηκε και ερώτηση που κατέθεσαν συνάδελφοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει το ζήτημα με τους σαρανταοχτάρηδες, όπως λέμε στον κάμπο, αυτούς που γεννήθηκαν το 1948, έχουν συμπληρώσει τα 65, είχαν προπληρώσει τις δύο τελευταίες εισφορές τους και περίμεναν ότι στα 65 θα βγουν στη σύνταξη και πάνε τώρα στα 67. Αλλά υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα, ένας αγρότης που ασφαλίζεται σε ηλικία 20 ετών για να πάρει σύνταξη θα πρέπει να πληρώνει εισφορές 47 χρόνια; Σε σχέση δηλαδή με τους άλλους εργαζόμενους που στα σαράντα χρόνια μπορεί να παίρνουνε σύνταξη νωρίτερα. Νομίζω αυτό θα πρέπει να το δούμε. Βεβαίως έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των ταμείων, με τα δημόσια οικονομικά. Αν αύριο βελτιωθούν τα πράγματα πιστεύω ότι θα πρέπει να διορθωθεί».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το «πακέτο Χατζηγάκη»
«Δυστυχώς στην Ελλάδα μιλούμε πολύ και μιλούμε και δημόσια πολλές φορές κάνοντας ζημιά και στις εθνικές υποθέσεις. Όπως ξέρετε στις κινητοποιήσεις του 2009 δόθηκαν με τη μορφή αποζημιώσεων 500 εκατομμύρια ευρώ. Ελεγχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί θεωρεί ότι αυτά τα χρήματα δεν ήταν αποζημιώσεις αλλά ενισχύσεις. Κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα το Σεπτέμβριο για να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Επιτροπής, που είναι πολύ σκληρή. Δεν επιβάλει απλά πρόστιμο στη χώρα, αλλά ζητάει ονομαστικά από τους 800.000 Έλληνες αγρότες που έλαβαν εκείνες τις αποζημιώσεις, να επιστρέψουν τα χρήματα διότι θεωρεί ότι δεν είναι αποζημιώσεις. Είναι θετικό ότι κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα μέχρι να εκδικαστεί τελεσίδικα το αίτημα ακύρωσης από πλευράς της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Το σκεπτικό του δικαστή των ασφαλιστικών μέτρων θα έλεγα ότι είναι ενθαρρυντικό διότι κατανοεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και μια τέτοια απόφαση αν υλοποιούταν θα δημιουργούσε μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Είναι μια δύσκολη, δικαστική μάχη».

Αχελώος και ταμιευτήρες για μείωση κόστους παραγωγής
«Το ζήτημα είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν η εξάρτηση από το πετρέλαιο και σε αυτό θα συμβάλλουν και τα μεγάλα έργα. Αναφέρθηκε νωρίτερα και η ανταποκρίτρια η κυρία Κουσιάρη από τη Λάρισα στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Είναι ένα θέμα, το οποίο το ακούμε χρόνια, τώρα έχει σκαλώσει και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει προχωρήσει αρκετά το έργο, έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι κρίμα να μείνει μια τρύπα στο νερό, τώρα που φτάνει στον τελειωμό του. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν είναι ένα έργο απλά που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ύδρευσης ή άρδευσης στο θεσσαλικό κάμπο. Είναι ένα έργο κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό. Το καλοκαίρι απειλείται με ξηρασία ο κάμπος, ο Πηνειός ποταμός σχεδόν στερεύει. Λοιπόν, χρειάζεται να γίνει αυτό το έργο και τέτοια έργα θα βοηθήσουν και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Και με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα έχουμε τη δυνατότητα, τη νέα περίοδο 2014-2020 να υλοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να κάνουμε τέτοια έργα, ταμιευτήρες, φράγματα που θα συμβάλλουν και αυτά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Σήμερα για να βρει κανείς νερό στον κάμπο, θα χρειαστεί να κάνει γεωτρήσεις 300 και 400 μέτρα και καταλαβαίνετε πόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος για να φέρει αυτό το νερό στην επιφάνεια και να ποτίσει».

Επιδοτήσεις και τη νέα περίοδο
«Προχθές συζητώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί πλέον και το Ευρωκοινοβούλιο συννομοθετεί για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι τροπολογίες που έφεραν και Έλληνες ευρωβουλευτές, στις οποίες πρωτοστατεί ο κ. Παπαστάμκος, είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι μύθος ότι θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί όλοι κατανοούν ότι για να έχουμε ασφάλεια τροφίμων, υγιεινή και αυτάρκεια σε επίπεδο τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να στηρίζουμε την καλλιέργεια, να στηρίζουμε τους Ευρωπαίους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: