Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Για ποια Ευρώπη μου μιλάς;


 Του Λάμπρου Ρόδη, Δημοσιογράφου,
Δημοτικού Συμβούλου - Αντιπροέδρου του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού

 Προ λίγων μηνών είχα τη χαρά να ξανασυναντήσω την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κα Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ, αυτή την σπουδαία Ελληνίδα ακαδημαϊκό, η οποία – μεταξύ άλλων – μου κάρφωσε στο μυαλό την εξής φράση μέσα σε μια γενικότερη συζήτηση για το πώς βλέπουν εκτός των συνόρων τη χώρα μας: «Οι Γάλλοι δεν θα συγχωρήσουν ποτέ στους Έλληνες πως εξ αιτίας τους κινδύνευσε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»!
Κι` ενώ το κλίμα αλλάζει μέρα με την ημέρα, ακόμη και εντός των συνόρων μας – παρ` όλη την πολιτική αστάθεια που καλλιεργείται και από τα εγχώρια ΜΜΕ σε κάποιο βαθμό – στην ουσία ,  αυτό που εισέπραξα με μια ακόμη αποστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  είναι πως η Ευρώπη που ως Πολίτες γνωρίζουμε  … απέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη που βιώνουμε όλοι όσοι έχουμε μια άμεση σχέση με την «επικαιρότητά» της.
Κι` αυτό πρωτίστως το αποτυπώνω έτσι,  επειδή πολλές από τις πολιτικές αλλά πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφήνουν παγερά αδιάφορους τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως φαίνεται παραδοσιακά να συμβαίνει, σε αντίθεση με ο,τι έχει να κάνει με τους πόρους.
 Παραμένει, δηλαδή, και εδώ σχηματισμένη μια νοοτροπία τόσο αγκυλωμένη γύρω από τις χρηματοδοτήσεις, παρ       ` όλο που πολλά πράγματα άλλαξαν αλλά και πολλά ακόμη θα αλλάξουν όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, κ.τ.λ.
Μάλιστα, σε μια περίοδο, όπου σε περίπου 18 μήνες από τώρα θα κληθούμε να βρεθούμε μπροστά στις κάλπες για να εκλέξουμε νέους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Η προεκλογική περίοδος, ωστόσο ουσιαστικά έχει ξεκινήσει,  με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να κλείσει αυτό το 18μηνο με την δική Προεδρεία, το α` εξάμηνο του 2014. Αντιλαμβάνεστε πως εάν όλους τους προηγούμενους μήνες είχαμε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας ως χώρα, φανταστείτε τι θα συμβεί τέτοια εποχή του χρόνου! Κι` αυτό που θα συμβαίνει γύρω από τις ευρωπαϊκές μας πρωτοβουλίες ως προεδρεύουσα χώρα, ασφαλώς θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Ποια θα είναι αυτή η νέα ατζέντα πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014; Σε μεγάλο βαθμό οι κκ. Γιαννάκου και Χουντής, που μίλησαν στην εφημερίδα μας, δίνουν τις κατευθύνσεις.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα φέρουν στους λαούς της περισσότερο δικαιοσύνη, μεγαλύτερη συνοχή, θα ληφθούν μέτρα για τη μεγάλη της ανεργία και να σταματήσει σε κάποιο βαθμό να κυριαρχεί μια υψηλή πολιτική, στείρα και χωρίς αντίκτυπο στους ίδιους τους Ευρωπαίους Πολίτες.
Μ` άλλα λόγια η Ευρώπη οφείλει να ξαναδεί τον άνθρωπο, πρώτο κι` από τους αριθμούς! Γιατί διαφορετικά όλοι εμείς που δεν ζούμε καθημερινά ούτε στο Στρασβούργο ούτε στις Βρυξέλλες, θα θελήσουμε να αφήσουμε αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα στις εθνικές μας συνειδήσεις και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ εάν προ κληθούμε, εύκολη την έχουμε την  απάντηση: Για ποια Ευρώπη μου μιλάς; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: