Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ Real FM 97.8


Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και την καταβολή του de minimis

Το πρώτο και  πιο σημαντικό που έθεσαν οι αγρότες στη συνάντησή μας αφορούσε τους κτηνοτρόφους και τη δυσκολία που έχουν την περίοδο αυτή να βρουν ζωοτροφές, γιατί έχουν ακριβύνει οι ζωοτροφές.

Πήγα στην ΕΕ από το Σεπτέμβριο, αυτό είναι γνωστό στους κτηνοτρόφους και είπα για πρώτη φορά ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, να ανοιχτεί ο κανονισμός de minimis και μας τον έδωσε η ΕΕ για πρώτη φορά. Έτσι βρήκαμε τα χρήματα, θα δώσουμε 30 εκατ. ευρώ, το ξέρουν αυτό οι κτηνοτρόφοι για την απόκτηση ζωοτροφών. Αν μάλιστα την ημέρα που είχε έρθει η ομάδα τους στο γραφείο μου δεν είχαν απεργία στο Εθνικό Τυπογραφείο και είχε πάρει ΦΕΚ η υπουργική απόφαση, θα είχε ξεκινήσει εκείνη την ημέρα. Τώρα έληξε η απεργία και από χτες άρχισαν να κατατίθενται τα χρήματα στους κτηνοτρόφους, αρχίζοντας από αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών, αμέσως μετά είναι οι πτηνοτρόφοι, μετά οι χοιροτρόφοι κλπ.
Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, που επίσης είναι σημαντικό αίτημα γιατί ανεβάζει το κόστος των εισροών και ιδιαίτερα το κόστος της ενέργειας. Πράγματι,  οι τιμές των πετρελαίων είναι υψηλές. Στη γεωργία αυτή την περίοδο, όπως ξέρετε, γιατί και εσείς κατάγεστε από την περιφέρεια και το γνωρίζετε, τώρα μόλις τελειώσουν οι βροχές, οι αγρότες θ’ αρχίσουν να οργώνουν τα χωράφια και να σπέρνουν τις λεγόμενες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, τα τεύτλα τους, σε λίγο τα καλαμπόκια, μετά τα βαμβάκια. Τώρα έχουν ανάγκη απ’ αυτό το κόστος του πετρελαίου.
Εμείς για ν’ απαλύνουμε πέρσι αυτό το πρόβλημα με την υψηλή τιμή του πετρελαίου επιστρέψαμε 160 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, παίρνουμε δηλαδή τμήμα αυτού του κόστους πετρελαίου. Δώσαμε λοιπόν την επιστροφή του φόρου πετρελαιοειδών πέρσι σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα 80 εκατ.  ευρώ τον Ιούλιο και 80 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα αντίστοιχα.
Είναι σωστό το αίτημά τους για το κόστος ενέργειας. Είπαμε  ότι θα δώσουμε τώρα αυτά τα 80 εκατ. ευρώ του φόρου πετρελαίου και τα υπόλοιπα θα  τα δώσουμε το Σεπτέμβριο, όταν θα γίνουν οι δηλώσεις των αγροτών και θα υπολογιστούν τα στρέμματα που καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός, για να δούμε πόσο συνολικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών θα του επιστρέψουμε. Στη συνάντηση με τους αγρότες τους είπα ότι θα εξετάσουμε το θέμα και με το οικονομικό επιτελείο, με τον κύριο Μαυραγάνη και τον κύριο Σταϊκούρα. Πραγματικά την επόμενη μέρα το συμφωνήσαμε, έγινε επιτροπή και σε λίγες μέρες θ’ αρχίσουμε να δίνουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και ν’ απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα που και εσείς και αυτοί επισημαίνουν.

Για την έγκριση χρηματοδότησης των βιομηχανιών ροδάκινου από την Πειραιώς - ΑΤΕ

Δημοσιογράφος: Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως μου τα περιγράφετε, γιατί επιμένουν εκείνοι; Γιατί κατεβαίνουν στους δρόμους; Που είναι η διαφωνία σας; Που είναι οι αιχμές;

Υπουργός: Θα σας εξηγήσω, αφού θα σας πω πρώτα ένα θέμα που αφορά  στους ροδακινοπαραγωγούς και θα το καταλάβετε γιατί έχουν δίκιο και σ΄ αυτό. Έχουν παραδώσει οι παραγωγοί στα εργοστάσια που κονσερβοποιούν τα ροδάκινα και τα στέλνουν με κονσέρβες στο εξωτερικό. Αυτές οι 2-3 μεγάλες βιομηχανίες που είναι στην περιοχή, πραγματικά πήραν τα ροδάκινα, τα κονσερβοποιούν. Τα εξάγουν κυρίως στις Ανατολικές Χώρες, κυρίως στη Ρωσία και πάμε και πολύ καλά.
Στο Υπουργείο κάναμε στοχευμένες δράσεις για να στηρίξουμε αυτή την εξωστρέφεια με τις κονσέρβες μας στη Ρωσία. Πήγαμε και πήραμε τη πρώτη θέση σ΄ αυτήν την αγορά. Πρέπει τώρα να πουλήσουν και να αρχίσουν να πληρώνουν τους γεωργούς. Να σας εξηγήσω τι γινόταν μέχρι τώρα. Η βιομηχανία έπαιρνε ένα δίμηνο-τρίμηνο δάνειο από την ΑΤΕ για να πληρώσει τους γεωργούς και όταν έπαιρνε τα λεφτά,  ξεπλήρωνε τους αγρότες. Τώρα δεν η ΑΤΕ, αφού ενοποιήθηκε με την Πειραιώς. Μεταφέρθηκε αυτό το αίτημα στη νέα τράπεζα και μάλιστα σήμερα θα συνεδρίαζαν οι επιτροπές των δανείων. Η είδηση είναι ότι έληξε αυτή η συνεδρίαση και το δάνειο ενεκρίθη στις εταιρείες.  Θεωρητικά, αύριο το πρωί, θα έχει λήξει και αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και τους είπα ότι είναι μερικά πράγματα που όση διάθεση και να υπάρχει, δεν λύνονται σ΄ ένα δευτερόλεπτο. Τους είπαμε «αφήστε μας χρόνο και κάντε λίγη υπομονή μια δυο μέρες». Γι αυτό και παραμένουν οι άνθρωποι στο δρόμο γιατί θέλουν να τσεκάρουν την αξιοπιστία μου.

Για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς

Το τρίτο θέμα που μου έθεσαν οι αγρότες αφορούσε κυρίως βαμβακοκαλλιεργητές και μάλιστα αρκετοί ήταν και από το θεσσαλικό κάμπο.  Οι βαμβακοκαλλιεργητές, μέσα στο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον κανονισμό θα πάρουν τη λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση, δηλαδή πέραν της ενιαίας που πήραν και αυτοί όπως και άλλοι γεωργοί το φθινόπωρο. Σας θυμίζω ότι δώσαμε 2,2 δις στους καλλιεργητές με την ενιαία ενίσχυση, που είναι αρκετά χρήματα, όμως οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν το Φεβρουάριο άλλα 200 εκατ. ευρώ που λέγεται συνδεδεμένη με την παραγωγή τους ενίσχυση. Κάποιοι εξ αυτών λοιπόν ανησυχούσαν γιατί, υπέστησαν ζημιές είτε από χαλάζι, είτε από πλημμύρες είτε από το πράσινο σκουλήκι, που μείωσε την παραγωγή ορισμένων και νομίζανε ότι δε θα καλύψουν το όριο που απαιτείται για να πάρουν τη λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Αυτή ήταν λάθος πληροφόρησή τους γιατί τους έδειξα τα στοιχεία που παρέδωσαν τα βαμβάκια τους και τις αποδόσεις στα εκκοκκιστήρια και είπα ότι όσοι έχουν χαμηλή απόδοση και έχουν υποστεί ζημιές, το ποσοστό της ζημιάς που υπέστη το βαμβάκι προστίθεται στην απόδοση και στα κιλά που παρέδωσαν στο εκκοκκιστήριο. Τους εξήγησα ότι δεν αφαιρείται. Επομένως, αν κάποιος έπαθε 30 κιλά ζημιά γιατί «χτύπησε» την παραγωγή του το χαλάζι ή το πράσινο σκουλήκι, αυτό προστίθεται στην απόδοση του και κανείς δεν κινδυνεύει από αυτό το πρόβλημα να χάσει τη συνδεδεμένη. Υπάρχουν και κάποιοι μεμονωμένοι που έχουν μηδενικές αποδόσεις, αυτό δεν είναι αποδεκτό γιατί μηδενική απόδοση έχει μόνο αυτός που δεν καλλιεργεί.  


Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σας ακούω διατεθειμένο για διάλογο και για συναινετικές λύσεις και πρέπει να σας πω ότι το βλέπω όχι μόνο εγώ αλλά και οι ακροατές εδώ που μας παρακολουθούν, με πολύ θετικό τρόπο. Κι αυτό γιατί τελευταία έχουν επικρατήσει ορισμένες αντιλήψεις ότι τα ζητήματα επιλύονται δια της πυγμής και όχι δια του διαλόγου. 

Υπουργός: Καθόλου. Σας είπα ότι αν κάποιος δεν καλλιέργησε και μου πει πλήρωσέ μου το βαμβάκι παρά το ότι δεν καλλιέργησα, θα είμαι αυστηρός.

Δημοσιογράφος: Έτσι γιατί έχουμε και κακά προηγούμενα στο θέμα αυτό.

Υπουργός: Γι αυτό σας το λέω γιατί δεν θέλω να είμαι κι εγώ ένα κακό προηγούμενο.

Για το θέμα της τήρησης λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες

Δημοσιογράφος: Ένα θέμα που μου λένε φίλοι μου αγρότες από την Ορεστιάδα, από τον Έβρο επάνω, είναι ότι τους ενοχλεί που η Κυβέρνηση τους βαφτίζει φορολογικά επιχειρηματίες και τους ζητάνε τήρηση βιβλίων. Αυτό τους δημιουργεί μεγάλη ψυχική πίεση και δυσκολία γιατί ο αγρότης δεν είναι εξοικειωμένος  με λογιστικά βιβλία κλπ.

Υπουργός: Κάποιοι εκ των αγροτών που είναι επαγγελματίες αγρότες τηρούν ήδη λογιστικά βιβλία και ουσιαστικά αυτοί οι επαγγελματίες αγρότες που είναι το 20%, που είναι οι μεγάλοι καλλιεργητές, δεν έχουν αντίρρηση να τα κρατούν γιατί είναι προς όφελός τους. Τότε μόνο, έχοντας παρουσιάσει το τιμολόγιο για το πόσο πετρέλαιο έκαψαν, θα υπολογιστεί με ακρίβεια η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών. Να ξέρετε ότι σε ό,τι αφορά τα λογιστικά βιβλία, όπως έρχονται και οι Κανονισμοί της Ε.Ε., δεν νοιάζεται κανείς για το μικρό αγρότη που καλλιεργεί σε 5-6 στρέμματα λίγο στάρι, δεν είναι σκοπός να πιάσουν αυτόν τον αγρότη. Πιστεύω ότι αυτοί που πρέπει να το κάνουν, το κάνουν ήδη.
Άρα από του χρόνου, αν τηρούνται αυτά τα βιβλία θα είναι ακόμα καλύτερα. Επίσης, ο αγρότης λέει ότι δεν έχω πρόβλημα κι εγώ σαν μέλος της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να βάλω τον οβολό μου να σωθεί ο τόπος. Πρέπει να γίνει όμως με δίκαιο  και σωστό τρόπο.

Για το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών

Υπουργός: Άλλο ένα υπαρκτό πρόβλημα των αγροτών που αφορά όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «πρόωρης συνταξιοδότησης». Κάποιος λοιπόν που είναι 62 ετών και θέλει λίγα χρόνια ακόμα για να βγει στη σύνταξη, τον βοηθούμε οικονομικά μέχρι να γίνει 65 ετών που θα πάρει σύνταξη από τον ΟΓΑ. Δηλαδή, παίρνει τώρα 300 ευρώ και θα πάρει 500 ευρώ μετά τα 65 έτη. Όμως τώρα με το νέο νόμο, το όριο συνταξιοδότησης για τους γεωργούς ανέρχεται στα 67 έτη. Έτσι έχουμε 5.000 ανθρώπους που βρίσκονται ακριβώς σ’ αυτό το όριο. Εντάχθηκαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο γεωργικό επάγγελμα γιατί αν γυρίσουν θα τους πάρουμε πίσω τα λεφτά που τους δώσαμε

Δημοσιογράφος: Γόρδιος δεσμός είναι αυτό.

Υπουργός: Δεν πρέπει όμως να ακούσουμε το πρόβλημα τους; Κανονικά θα πρέπει να το είχαμε προλάβει. Να μας είχαν πει ότι θα γίνει έτσι και να είχαμε βρει 1-2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια. Θα βρούμε λύση. Πρέπει όμως να με ακούσουν και οι αγρότες. Ξέρετε, η λύση δεν είναι «πατώ ένα κουμπί». Το είπα και στον κύριο Μπούτα, μακάρι να είχα ένα συρτάρι με πολλά λεφτά να σας το λύσω αύριο το πρωί. Δώστε μου λίγο χρόνο να το λύσω». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: