Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή ενημέρωσης της ΠΑΣΕΓΕΣ στις οργανώσεις για τη σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης


Πανελλαδική σύσκεψη με τις οργανώσεις – μέλη της οργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα. Σκοπός, η συζήτηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Για τη σύσκεψη εστάλη στις ΕΑΣ σχετική ενημερωτική επιστολή.
 
Η επιστολή
 Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 30.01.2013 και ώρα 10.30 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Park (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10) στην πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ με σκοπό να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις.
 Με την ευκαιρία σας κοινοποιούμε για την ενημέρωσή σας το από 23 Ιανουαρίου 2013 Δελτίο Τύπου.  Με δεδομένη την κρισιμότητα των περιστάσεων η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
 
 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
 
 
            Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Διευθυντής
            Τζανέτος Καραμίχας                                       Ιωάννης Τσιφόρος
 
 
Η επιστολή κοινοποιείται στους εξής:
1. Προέδρους και Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών
Οργανώσεων
 2. Προέδρους και Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών
 3. Πρόεδρο και Μέλη Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.)
 4. Πρόεδρο ΓΕΣΑΣΕ
 5. Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)
 
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ
 
Σε συνολική αποτίμηση του Κυβερνητικού έργου στον αγροτικό τομέα προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην διήμερη σύνοδο του στις 22-23.01.2013
 Μετά τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ και το κλίμα που μετέφεραν από τις επαρχίες τους κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με οικονομική καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.  Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτοαλλά και αρνητικό και εξαντλείται σε επαναλαμβανόμενες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην ώρα τους όταν είναι σε όλους γνωστό ότι αυτό γίνεται και με την συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μελών της, επί σειρά ετών.
 Διερωτάται το Διοικητικό Συμβούλιο από πότε η υποχρέωση καταβολής των ενισχύσεων, που δίδονται εδώ και επτά χρόνια με την ίδια διαδικασία είναι στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτό, μόνο η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ μπορεί να το ισχυρίζεται.  Όσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα  το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ διαπίστωσε ότι, στα πλαίσια του μνημονίου 3, προέκυψε αφαίμαξη συντάξεων ΟΓΑ ύψους 673 εκατ. ευρώ, αύξηση εισφορών ΟΓΑ ύψους 90 εκατ. ευρώ, μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες ύψους 152 εκατ. ευρώ, μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ, μείωση ειδικών προγραμμάτων γεωργίας ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες ανέρχεται σε 1.070 εκατ. ευρώ κατά το 2013. Επιπλέον με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο (επιβολή φόρου 13% στους αγρότες, επιβολή φόρου στα έσοδα από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επιβολή φόρου με συντελεστή 26% στις συναλλαγές των αγροτικών συνεταιρισμών) αλλά και με τα επικείμενα συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα (φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκμεταλλεύσεων των αγροτών) η συνολικήεπιβάρυνση των αγροτών θα φθάσει στο ύψος των 2 δις ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των κοινοτικών ενισχύσεων των 2,2 δις «που κατεβλήθησαν στην ώρα τους». Πρόκειται για μέτρα και επιβαρύνσεις, που όπως τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ κινούνται πλέον στα όρια της κοινωνικής αναλγησίας.
 Κατά δεύτερον ο νόμος 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν επέλυσε συγκεκριμένα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος αλλά δεδομένου ότι είναι ανεφάρμοστος και μη υλοποιήσιμος έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Μάλιστα, οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεών του όπως αυτές αναφέρονται στο πόρισμα της επιτροπής, που συνέστησε ο ίδιος ο Υπουργός έχουν σαν συνέπεια την αποδιοργάνωση και διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.
Διερωτάται το Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει ανικανότητα ή σκοπιμότητα.
 Όσον αφορά τις επενδύσεις, αν και βρισκόμαστε προς το τέλος του Προγράμματος Ανάπτυξης 2007-2013, η απορρόφηση της δημόσιας δαπάνης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ειδικότερα στα σχέδια βελτίωσηςπου μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο η απορρόφηση παραμένει μηδενική. Το εμφανιζόμενο 20% ποσοστό απορρόφησης είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης περιόδου 2000-2006. Μηδενική σχεδόν παραμένει η απορρόφηση της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος στις επενδύσεις για τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης η απορρόφηση στα δύο σημαντικά ποιοτικά μέτρα του προγράμματος, όπως είναι το σύστημα για την ποιότητα τροφίμων (μέτρο 132) και οι δραστηριότητες για την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων (μέτρο 133). Η αποεπένδυση και υποχρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα επιτείνουν την ήδη δραματική κατάσταση.
 Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ έχοντας επίγνωση του ρόλου του και της προάσπισης των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών δεν μπορεί να μείνει απαθές και απλός παρατηρητής των γεγονότων και συγκαλεί Πανελλαδική Σύσκεψη όλων των Ενώσεων συνεταιρισμών και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και αγροτικών συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 στην Αθήνα, προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο δράσεων για ανατροπή αυτής της σκληρής και ανάλγητης αντιαγροτικής πολιτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: