Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: «Η Ευρώπη πρέπει να επαναθεμελιωθεί»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Νίκος Χουντής

Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη
  
Βαθύς γνώστης των Ευρωπαϊκών ζητημάτων, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Νίκος Χουντής παραχώρησε στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» μιας συνέντευξη για την πορεία του Ευρωπαϊκού οράματος στην μετά κρίση εποχή. Λίγους μήνες πριν από την επίσημη προκήρυξη των Ευρωεκλογών – οι οποίες ως γνωστόν θα συμπέσουν με τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές τον Μάιο πιθανότερα του 2014 – ο κ. Χουντής θέτει τον κυρίαρχο προβληματισμό τόσο της ριζοσπαστικής αριστεράς εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκακιέρα. «Οι πολιτικές που ακολουθούνται τώρα, οι οποίες  δεν είναι πολιτικές που ευνοούν την Ευρώπη και την Κοινοτική συνοχή αλλά είναι πολιτικές που μάλλον την διαιρούν ακόμη περισσότερο και εμπεδώνουν μια Γερμανική ηγεμονία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα στην Ευρώπη» θα πει, στην έναρξη αυτού που πολύ κρίσιμου 18μηνου με την ανάληψη της Ιρλανδικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κύριε Χουντή θέλω να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη παρουσία σας στη Λιβαδειά, όπου συμμετείχατε στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Πόσο χρήσιμος θεωρείτε πως είναι ένας τέτοιος διάλογος στις Περιφέρειες και ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών σ` ένα τέτοιο διάλογο;
Σίγουρα αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές μιας και δίνουν την δυνατότητα σε όλους μας να ανοίγει ο απευθείας διάλογος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Απλά εκείνο που έχω να προσθέσω είναι πως σ` αυτό το διάλογο γίνεται ένας εξωραϊσμός αυτών των πολιτών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό που δεν λαμβάνει υπ` όψιν ούτε τις μνημονιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε όσο και τις πολιτικές της Ε.Ε. σε θέματα συνοχής μιας και μιλάμε για Περιφερειακή Ανάπτυξη, η οποία και αυτή δυστυχώς επιχειρείται να υποταχθεί στις συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Θα ήταν καλό σ` αυτές τις συζητήσεις να κυριαρχούν ρεαλιστικές προτάσεις και ολοκληρώνω την απάντησή μου πως στα πλαίσια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου κατά το οποίο θα περιοριστούν τα Κοινοτικά κονδύλια, δυστυχώς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να μην πάμε σ αυτές τις περικοπές, αφού σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου το μνημονιακό πρόβλημα είναι η ύφεση,  όπου αναζητείται η Ανάπτυξη, εάν σου στερήσουν ένα από αυτά τα εργαλεία, τότε η προσδοκώμενη ανάπτυξη δεν θα έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν είναι η πρώτη Περιφέρεια που έχετε επισκεφθεί γι` αυτό θέλω ένα σχόλιο σας για το διάλογο που έχει προηγηθεί όσον αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020… Θα δηλώνατε ικανοποιημένος;
Οι παρατηρήσεις μου τις ανέφερε, θα πρόσθετα ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί. Έχω όμως ένα θλιβερό παράδειγμα ενός τέτοιου διαλόγου – όχι από τη Λιβαδειά – όπου μια παρόμοια συνάντηση έγινε παρουσία εκπροσώπου της Task Force, ο οποίος δήλωνε και ειδικός σε θέματα περιφερειακή ανάπτυξη. Προσωπικά δεν συμφωνώ αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να συζητήσουν οι πολιτικές και περιφερειακές δυνάμεις της χώρας μας. Ελπίζω σε επόμενες τέτοιες συζητήσεις να μην τύχω σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Εσείς πως θα προωθήσετε αυτό το διάλογο;
Σ` αυτή τη φάση και δεν είναι μόνο θέμα των Ευρωβουλευτών, πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο– κυρίως από τις χώρες με μνημονιακές συνθήκες – όπου δεν θα επιστρέψουμε αυτές τις περικοπές, είτε αφορά το ΕΣΠΑ είτε άλλα κοινοτικά προγράμματα. Επειδή έχουμε μπροστά μας την Ελληνική Προεδρεία αλλά και τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, οι πολιτικές της Ε.Ε. προφανώς θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα, εάν και αυτό θα εξαρτηθεί με το ένα θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές. Όμως, εκτιμώντας τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, με την παρουσία της Τρόικα και των διαφόρων διλλημάτων, έχουν φέρει τα ζητήματα της προσοχής και των Ελλήνων πολιτών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ίσως οι Έλληνες πολίτες τώρα πια να είναι και οι καλύτεροι γνώστες των πολιτικών που παράγονται στην Ε.Ε. Ελπίζω αυτό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών και να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για τις πολιτικές που ακολουθούνται τώρα, οι οποίες  δεν είναι πολιτικές που ευνοούν την Ευρώπη και την Κοινοτική συνοχή αλλά είναι πολιτικές που μάλλον την διαιρούν ακόμη περισσότερο είτε εμπεδώνουν μια Γερμανική ηγεμονία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα στην Ευρώπη. Αυτά είναι μεγάλα προβλήματα στην Ε.Ε. ώστε σ` αυτές τις εκλογές να έχουμε ριζοσπαστικές αλλαγές.

Προσωπικά θα έχετε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σ` αυτό το διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πως θα κινηθεί σε σχέση με την Ευρώπη. Τελικά το κόμμα σας «αγαπά την Ευρώπη» ή βλέπει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη;
Νομίζω πως μ` όλα αυτά που έχουν ακουστεί και γραφεί θεωρώ πως ο πολιτικός προεκλογικός διάλογος έχει ξεκινήσει με τα διάφορα διακυβευμένα και μάλιστα τα πολιτικά κόμματα έχουν πάρει θέσει απέναντι σ` όλα αυτά, φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Εμείς θα πάμε σ` αυτές τις Ευρωεκλογές όχι για να απολογηθούμε απέναντι στην κα Μέρκελ και στην τριτοκομματική Κυβέρνηση ούτε και σε κανέναν άλλο για το πόσο φιλοευρωπαίοι είμαστε. Άλλωστε ακόμη και τον κ. Σαμαρά τον έχουν χαρακτηρίσει αντιευρωπαίο επειδή αρνιόταν τις επιταγές των Μνημονίων. Όμως όλα αυτά έχουν  απαντηθεί και έχουν καταρριφτεί από την ίδια την πραγματικότητα. Η ατζέντα έχει ανοίξει με κυρίαρχο το ερώτημα για το ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική στη χώρα μας έτσι όπως επηρεάζει και επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά το μεγάλο ερώτημα, τη μεγάλη εικόνα όπως λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι, αυτά που συμβαίνουν την Ελλάδα συμβαίνουν και στην Ευρώπη; Η κρίση είναι ελληνική; Αποδείχθηκε πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, επομένως ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί η κρίση εν είδη απολογισμού, φαίνεται πως είναι μια πολιτική που δεν οδηγεί στην Ευρώπη της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Συνοχής . Το δικό μας, επομένως,  σύνθημα σ` αυτές τις Ευρωεκλογές αλλά και όλης της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πως η Ευρώπη πρέπει να επαναθεμελιωθεί. Αλλιώς δεν θα είναι μιας Ευρώπη σύμφωνα μ` αυτά που διακηρύττει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και παρά την στασιμότητα του κόμματός μας, προφανώς θα προσδοκάτε μια σημαντική αύξηση των δυνάμεών σας στο Ευρωκοινοβούλιο;
Βεβαίως αυτό επιθυμούμαι και με βάση τα δεδομένα προφανώς αυτό θα συμβεί. Στο μεσοδιάστημα των εκλογών του 2009 εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας ένα κόμμα που διεκδικούσε την πρώτη θέση, να έχει μόνο ένα Ευρωβουλευτή. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μέσα στην κρίση έχουν γίνει ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις, κι` αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι στην Αργεντινή, όπου όλη η συζήτηση και το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από το πώς ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έξω από τις κολλαριστό σχήμα του δικομματισμού, διεκδικεί μια θέση εξουσίας και την πρωτιά. Εάν η εκλογές γίνουν με αυτό το κλίμα, είναι βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το εισπράξει.

Να υποθέσω πως αυτό το πολιτικό ενδιαφέρον θα φανερωθεί πρωτίστως και στα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματός σας;
Αυτό δεν είναι της ώρας…

Ολοκληρώνοντας να σχολιάσω πως πριν το 2014 μας περιμένει ένα δύσκολο 2013. Πως βλέπετε να τρέχει αυτός ο χρόνος, πολιτικά και οικονομικά;
Όλοι λένε πως αυτή η χρονιά και για Ελλάδα και για την Ευρώπη θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, π.χ. η Γερμανική οικονομία θα κλείσει με μια μικρή αύξηση για το 2012 ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε ύφεση. Ήδη δηλαδή η Γερμανία αρχίζει να αισθάνεται τις επιδράσεις της ύφεσης  των νοτίων χωρών αλλά και των άλλων χωρών σε επίπεδο εξαγωγών και όχι μόνο. Ακόμη δεν φαίνεται πως θα αλλάξει η πολιτική στην Ε.Ε. Υπάρχει μια ρητορική για την ανάπτυξη, για μείωση της ανεργίας αλλά αυτές οι ρητορικές δεν συνοδεύονται με αντίστοιχα μέτρα.
Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ε.Ε. φαίνεται πως είτε χάνει έδαφος σε επίπεδο ειρηνευτικό για παράδειγμα είτε σε επίπεδο οικονομικό, καθώς βιώνει την κρίση μ` ένα δραματικό, πιο μακροχρόνιο  και επίμονο τρόπο. Όλα αυτά φανερώνουν πως η Ευρώπη βρίσκεται σ` ένα κρίσιμο σταυροδρόμι από την άποψη του γενικότερου ρόλου της. Επομένως οι Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και γι` αυτό το ρόλο. Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ποιο ρόλο παίζει; Απ` ότι φαίνεται σε πολλά ζητήματα «χάνει το τραίνο» των εξελίξεων και γι` αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναστροφή της πορείας της.

Τέλος, υπάρχουν φόβοι πως οδηγούμαστε προς μια εθνικιστική Ευρώπη. Το αποδέχεστε;
Αυτό που αναφέρατε είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και που έχει συγκεκριμένες αιτίες, αλλά το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως απέναντι στην Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης έχουμε την ανάπτυξη οικονομικών εθνικισμών με πρωταγωνίστριες χώρες  που υποτίθεται πως δουλεύουν για το καλό της Ευρώπης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: