Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Χαρακόπουλος: «Το 2013 είναι μια χρονιά δοκιμασίας για το σύνολο του ελληνικού λαού, είναι μια χρονιά υπομονής»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των αγροτών από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), δήλωσε τα εξής:
 «Αναμφίβολα οι αγρότες έχουν τα δίκια τους και θεωρώ εξαιρετικά θετικό γεγονός το ότι είχαν έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έτσι ώστε να δούμε αν μπορεί να επικαιροποιηθεί η προγραμματική διακήρυξη, στο σκέλος που αφορά στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, του πρωτογενούς τομέα. Οι πόρτες  του υπουργείου είναι ανοιχτές, είμαστε σε διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά πιστεύω ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με πρακτικές του παρελθόντος, οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοικτοί. Στο πλαίσιο του εφικτού δίνουμε λύσεις, όπου μπορούμε.
Υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα, πρωτίστως του πρωτογενούς τομέα. Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι και θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι αφορά στο σύνολο των βαμβακοπαραγωγών. Αφορά και όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι  και δεν έχουν το πλαφόν παραγωγής που ορίζει την καταβολή της συνδεδεμένης. Τις επόμενες ημέρες καταβάλλεται η ενίσχυση του κανονισμού de minimis στους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών, λόγω της αύξησης των τιμών τους διεθνώς. Το θέμα των ροδακινοπαραγωγών αντιμετωπίσθηκε. Η τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ χρηματοδοτεί μεταποιητικές βιομηχανίες που είχαν παραλάβει ροδάκινα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ενεργειακό κόστος.
Το 2013 είναι μια χρονιά δοκιμασίας για το σύνολο του ελληνικού λαού, είναι μια χρονιά υπομονής. Στο τέλος του χρόνου θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, που θα μας δώσουν και μας μεγαλύτερες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα επιτακτικά προβλήματα των αγροτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: