Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Ξεκίνησαν με 9 και έφτασαν στα 15 αιτήματα οι αγρότες


Στον Ορχομενό η προσυγκέντρωση των τρακτέρ έχει αποφασιστεί για το πρωί στις 10
στην διασταύρωση Ορχομενού - Καρυας 
Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε πως θα ικανοποιήσει πέντε από τα αιτήματα των αγροτών, όμως φαίνεται πως η δήλωση αυτή τούς άνοιξε την όρεξη για ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις. Ως αποτέλεσμα, δέσμη 15 αιτημάτων περιλαμβάνει το ψήφισμα της σημερινής πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτικών οργανώσεων, που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως τονίζεται, η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο κι αρνητικό» το έργο της στον αγροτικό τομέα. Μεταξύ των αιτημάτων είναι, να υποστηριχθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια, να οριστεί αφορολόγητο ποσό ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες και να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13%.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των αγροτών
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, ο οποίος όχι μόνο δεν έλυσε αλλά επέτεινε τα προβλήματά τους. «Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές εισηγούνται εδώ και τρεις μήνες από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες» επισημαίνεται στο ψήφισμα.
Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της χαμηλής απορρόφησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. «Παρά τις εξαγγελίες» σημειώνεται στο ψήφισμα, «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας, ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ από την άλλη πλευρά τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου».

Παράσταση διαμαρτυρίας
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την αγανάκτηση των συνεταιριστών προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, δεν βρισκόταν στο γραφείο για να παραλάβει το ψήφισμα και να συναντηθεί μαζί τους. «Τέτοιες συμπεριφορές πυροδοτούν άλλες έντονες κινήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, ο οποίος νωρίτερα είχε, επίσης, ασκήσει έντονη κριτική στον υπουργό. Από το γραφείο του κ. Τσαυτάρη δόθηκε η διευκρίνιση, ότι ο ίδιος ήταν στη Βουλή και είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση νωρίς το πρωί.
Τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και οι συνεταιριστές που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς όμως να υπάρξουν επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Όπως τόνισαν, θέλουν την κοινωνία δίπλα τους και όχι απέναντι.

Τα αιτήματα που θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση
Την Τρίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε δηλώσει πως τα αιτήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και έχουν ήδη δρομολογηθεί, είναι τα εξής:
  • Τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που ήταν να τους καταβληθούν τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο θα καταβληθούν άμεσα, μέχρι τον Φλεβάρη
  • Βρέθηκε η χρυσή τομή για τους παραγωγούς βαμβακιού ώστε να τους καταβληθούν διακόσια εκατομμύρια ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αεροφωτογραφίες από όλα τα χωράφια, οπότε την ενίσχυση θα λάβουν μόνο εκείνοι που καλλιέργησαν βαμβάκι.
  • Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς άναψε σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου προς τους ροδακινοκαλλιεργητές , το οποίο είχαν ζητήσει από την Αγροτική Τράπεζα
  • Εξασφαλίστηκαν τριάντα εκατομμύρια μέσω Βρυξελλών για ζωοτροφές προς τους κτηνοτρόφους και
  • Έπειτα από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με περίπου πέντε με έξι χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση για σύνταξη προτού πάει από τα 65 στα 67, αναμένεται να επεκταθεί το πρόγραμμα μόνο για αυτούς για δύο χρόνια.


Πηγή:  iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/88465#ixzz2JTiOZJqN

Δεν υπάρχουν σχόλια: