Της Ολυμπίας Λιάτσου
Ηπιας μορφής αλλαγές, που δεν επηρεάζουν σημαντικά τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και δεν θα προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις, περιέχει τελικά το σχέδιο συγχωνεύσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο έχει πάρει την ονομασία «Αθηνά». Μετά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν να σβήνουν από τον κατάλογο των ανώτατων ιδρυμάτων περίπου 150 τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, η «μπίλια» έκατσε πολύ πιο χαμηλά.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», με κινήσεις χαμηλού προφίλ και σε βάθος χρόνου, έχοντας τη συναίνεση των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και τη γνώμη των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.
Πράσινο φως
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, αφού πήρε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει το σχέδιο των προωθούμενων αλλαγών.
Προτού δώσει το σχέδιο στη δημοσιότητα, θα ενημερώσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, μόλις αυτός επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Σε καλό κλίμα συνεργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Αρβανιτόπουλο», ήταν η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΗΜΑΡ για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «Αθηνά» περιλαμβάνει συγχωνεύσεις σε περίπου 100 τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για τμήματα περιφερειακών κυρίως ΤΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο, που έχουν χαμηλή ζήτηση στα μηχανογραφικά των υποψηφίων και ελάχιστους εναπομείναντες ενεργούς φοιτητές.
Το σχέδιο «Αθηνά» δεν «ακουμπάει», τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, αυτόνομα ιδρύματα, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει περί καταργήσεων των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=338238
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου