Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Επτά ακτίνες για το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον νέο ήλιο του στα 38α γενέθλια


«Επτά αδρές και στέρεες ακτίνες που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης» παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επέτειο για τα 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ωστόσο σημαδεύτηκε από ηχηρές απουσίες ιστορικών στελεχών, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Ανδρέα Λοβέρδου και της Άννας Διαμαντοπούλου.Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε και τον νέο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, με επτά ακτίνες, όπως και το 1974, αντί των εννέα που έχει σήμερα.
Αναφερόμενος στην σημερινή συγκυρία και στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι το τελευταίο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για να μπορέσει και ο ίδιος να διαβεβαιώσει το λαό ότι όντως είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.
Με αφορμή την ημέρα επετείου της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκε ένα video, το οποίο μέσα από την ιστορική διαδρομή προς τη δημιουργία της Παράταξης καθώς και από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, καταλήγει σε ένα κάλεσμα για τη δημιουργία του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Η ιστορική αναδρομή έχει ως κεντρική αναφορά τους ανθρώπους, που μέσα από τις πρωτοβουλίες τους, τα οράματά τους, τους αγώνες τους και τις πολιτικές τους, δημιούργησαν νέα δεδομένα για την πατρίδα αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να θεμελιώσουν την προοδευτική σκέψη και πολιτική στην Ελλάδα. Η πολιτική σκέψη που αποτυπώθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ βρίσκει την απαρχή της ήδη στον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έχει δε απόλυτη σύνδεση με τους αγώνες και τις πολιτικές άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη νεότερη ιστορία της χώρας, όπως του Νικόλαου Πλαστήρα και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον με τις ίδιες έννοιες με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που άνοιξαν νέους δρόμους για τη χώρα είναι εγγεγραμμένοι στο πολιτικό γενετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ.  Η ιστορία της Παράταξης ξεκινά με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θεμελιώνεται στον δυναμισμό του και χτίζεται με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες που άλλαξαν την ελληνική κοινωνία, στην οποία βρίσκει την σαφή αναφορά της. Το παρόν της διαμορφώνεται μέσα από αγώνες και πολιτικές επικεντρωμένες στον άνθρωπο και την κοινωνία από την Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Πέτρο Μώραλη, τον Αναστάσιο Πεπονή , τον Αντώνη Τρίτση, τον Ιωάννη Αλευρά. Αυτοί οι άνθρωποι αλλάζουν τα δεδομένα για την Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες και αγωνίζονται για αξίες που σήμερα θεωρούμε ως αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα. Η Ελλάδα γίνεται Ευρωπαϊκή με συστηματική εργασία ανθρώπων όπως ο Γιάννος Κρανιδιώτης και αλλάζει, με σαφή προσήλωση στον εκσυγχρονισμό της, μέσα από την πολιτική του Κώστα Σημίτη. Συνεχίζει μέσα σε δύσκολες συνθήκες να προσπαθεί με συνέπεια με τον Γιώργο Παπανδρέου.   Το μέλλον της Ελλάδας, σε μία δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή, διαμορφώνεται σήμερα. Σήμερα διαμορφώνεται και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο στηρίζεται, όπως το παρελθόν και το παρόν του σε ανθρώπους. Σε ανθρώπους που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας αλλά και στα μέλη του, που δημιούργησαν τη βάση και ταυτόχρονα τους φορείς των αλλαγών αυτών . Το κάλεσμα του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του στη δημιουργία του μέλλοντος σήμερα. 
Στο video εμφανίζονται: Χ. Τρικούπης, Ελ Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ν. Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος της Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γ. Γεννηματάς, Αν. Πεπονής, Π. Μώραλης, Αντ. Τρίτσης, Γ. Αλευράς, Γιάννος Κρανιδίωτης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλος ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: