Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

ΥΠΑΑΝ: «Βάζουμε το ΕΣΠΑ μπροστά»!
«Το ΕΣΠΑ επανακτά τον αναπτυξιακό του ρόλο και καθίσταται η ατμομηχανή της εθνικής προσπάθειας για να επανέλθει η οικονομία μας ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σήμερα, 29 Αυγούστου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τις αλλαγές-τομές που ήδη υλοποιούνται έτσι ώστε, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά,«να μετατρέψουμε το ΕΣΠΑ από ένα πρόγραμμα-λαβύρινθο σε ένα ευέλικτο και δυναμικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών».
Ήδη έχουν επιτευχθεί μεγάλα βήματα στην απλοποίηση, αποκέντρωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η υλοποίηση ήδη ενταγμένων έργων και να απεγκλωβίζονται με ταχείς ρυθμούς πόροι από νεκρά έργα.
Στα σημαντικότερα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται:
- Απεγκλωβισμός 2,4 δις € κοινοτικών πόρων από νεκρά έργα και εκχωρήσεις, έργα δηλαδή τα οποία λίμναζαν σε γραφειοκρατικά γρανάζια της διοίκησης δεσμεύοντας πόρους χωρίς αυτοί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα αυτά τα χρήματα προέρχονται:
Από τη μείωση των νεκρών εντάξεων κατά 38% (Μέσα σε τρεις μήνες από 5,5 δις € το Μάιο, μειώθηκαν πλέον σε 3,4 δις €).
Από τη μείωση των νεκρών εκχωρήσεων κατά 24% (εξοικονόμηση 320 εκ € από το Μάιο μέχρι σήμερα).
Την ένταξη 1000 νέων έργων αξίας 2,23 δις € καθώς και νέων συμβάσεων (1,28 δις €), το δεύτερο τρίμηνο του 2011
- Αύξηση του ετήσιου στόχου κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 19,5% το β΄ τρίμηνο του 2011 από 4,3% το α΄ τρίμηνο του 2011.
- Τα Περιφερειακά προγράμματα που στο πρώτο τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,4 % του στόχου απορρόφησης του Μνημονίου, το δεύτερο τρίμηνο κάλυπταν το 17,3%, δηλαδή σημείωσαν αύξηση 293%.
- Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί δεξαμενές ώριμων έργων περίπου στο 60% των Προγραμμάτων μέχρι σήμερα, και θα επεκταθούν σε όλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραΐτης σημείωσε από την πλευρά του ότι όλα αυτά «είναι τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα από τον «καλοκαιρινό συναγερμό» που σήμανε ο υπουργός για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ».
Αναφερόμενος στο θέμα των απεντάξεων νεκρών έργων τόνισε ότι «δεν είναι κάποιο είδος απειλής η οποία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Λειτούργησε, έφερε αποτελέσματα, κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό και οδήγησε σε επίσπευση δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων υπό τον φόβο της απένταξης». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί. Όσα έργα στο τέλος των χρονοδιαγραμμάτων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, θα απενταχθούν, για να υπάρξει χώρος για πραγματικά ώριμα έργα τα οποία ήδη εντοπίζονται και έρχονται προς ένταξη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σχετικά με την επιχειρηματική συμφωνία της Eurobank και της Αlpha Bank, ο υπουργός απάντησε ότι «συγχώνευση των δύο τραπεζών, εφόσον ολοκληρωθεί, θα δώσει ένα στίγμα στην αγορά μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας. Το στίγμα της εμπιστοσύνης ότι η ελληνική οικονομία έχει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και βιωσιμότητα. Το επόμενο διάστημα, η χώρα χρειάζεται ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει την αναγκαία ρευστότητα στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: