Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Εξειδικευμένο Πρόγραμμα για τις Επιχειρήσεις της Βοιωτίας ζήτησε από τον Π. Αγνιάδη ο Υπουργός Ανάπτυξης




Στιγμιότυπα από τη σημερινή συνάντηση της Διοίκησης της ΚΕΕΕ με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Έντονη ανησυχία της ΚΕΕΕ για τις διαρκώς επιδεινούμενες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και ιδίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας.


Την έντονη ανησυχία της για τις διαρκώς επιδεινούμενες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και ιδίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας εξέφρασε η Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Διοικητικής, μεταξύ των οποίων και ο Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος του ΕΠΒ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.

Κατά τις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Διοικητικής μετέφεραν το κλίμα από τις περιφέρειες όπου δραστηριοποιούνται ενώ συνολικά η Διοίκηση της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη τη συνδρομή και υποστήριξη, εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, των προτάσεών της προς το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενεργοποίηση των διαδικασιών συμψηφισμού μεταξύ αξιώσεων του Δημοσίων έναντι επιχειρηματιών και αξιώσεων των επιχειρηματιών έναντι του Δημοσίου (π.χ. ως προς το ΦΠΑ). Συνεχίζοντας ο κ. Κασιμάτης είπε ότι: «Εν όψει αυτών των δεδομένων, η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά την ενεργό συνδρομή της ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας να επιβιώσει και να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της ως ατμομηχανή της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Και προς τούτο θέτει συγκεκριμένα αιτήματα:
1. Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), στο πλαίσιο της «Α και Β φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε έξι χρόνια από τρία που είναι σήμερα, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων, καθώς οι προαναφερθείσες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στις περισσότερες επιχειρήσεις - και κυρίως στις μικρομεσαίες - να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής.
2. Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που αφορά κυρίως ιδιωτικές κατοικίες με περιορισμένη άμεση επίπτωση στην επιχειρηματικότητα.
3. Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου (ν. 3908/2011), το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς μόλις τον Ιούλιο ορίστηκαν τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών. Μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα που χρηματοδοτεί ο επενδυτικός νόμος αφορά στους νέους επιχειρηματίες και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο υποβολής προτάσεων. Παράλληλα κρίνεται επιβεβλημένη η αποπληρωμή επενδύσεων, που είχαν υλοποιηθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος επενδυτικού νόμου και οι οποίες χρονίζουν, καθώς και η τακτοποίηση της υφιστάμενης - για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - εκκρεμότητας χρηματοδότησης 1.800 επενδυτικών σχεδίων.
4. Την αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η ανακοίνωση από το Υπουργείο των 10 μέτρων για την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ - σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότησή του - δημιουργεί προϋποθέσεις επιτάχυνσης, καθώς οι διαρκείς μειώσεις του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, το είχαν καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό.
5. Την αύξηση της χρηματοπιστωτική επέκτασης, καθώς συνεχίζεται η μείωση στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο 2011 οι χορηγήσεις ανήλθαν σε -1,2%, ενώ τον Μάιο ήταν -1,1%. Συνολικά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες (επιχειρήσεις-νοικοκυριά) σημείωσε περαιτέρω μείωση (Ιούνιος 2011: -2,5%, Μάιος 2011: -2,3%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%)».

Σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στα Επιμελητήρια, ο Υπουργός δεσμεύτηκε στη Διοίκηση της ΚΕΕΕ ότι αυτές θα γίνουν κανονικά, όπως έχει νομοθετηθεί από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2011, τονίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου νέα αναβολή.
Ελπίδα, ωστόσο, για το σύνολο του επιχειρείν παραμένει η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε δράσεις παρόμοιες με εκείνες του προγράμματος «εξοικονομώ κατ` οίκον», με την ονομασία ενδεχομένως «εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις», προκειμένου να δοθεί μια ώθηση γύρω από τον κλάδο των κατασκευών ενώ ζήτησε άμεσα από την ΚΕΕΕ να του καταθέσουν προτάσεις για νέα εξειδικευμένα προγράμματα. Αφορμή για την προτάσεις αυτές στέκεται η πολύ καλή πορεία όπως είπε των προγραμμάτων της εξωστρέφειας και της μεταποίησης σε νέες συνθήκες.
Στρεφόμενος μάλιστα προς τον κ. Αγνιάδη, Γενικό Γραμματέα της ΚΕΕΕ και Πρόεδρο του ΕΠΒ του «πρότεινε» να δουν ένα «εξειδικευμένο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του Ασωπού» όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ ο κ. Αγνιάδης που έδωσε την υπόσχεση πως αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα επανέλθει με πιο συγκεκριμένες σκέψεις, όπως και το σύνολο των παρισταμένων προέδρων – μελών της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ. Στόχος του κ. Χρυσοχοϊδη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι να προκηρυχτούν άμεσα και άλλα νέα προγράμματα «που να πετύχουν», όπως ανέφερε, και τα οποία να αφορούν συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές, αφού υπάρχουν διαθέσιμα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: