Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Κλήρος και λαός ευχήθηκε ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κκ. Γεώργιο

 


Μέσα στην αναστάσιμη χαρά των πασχάλιων ημερών εορτάστηκε στη Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο σεπτός Ποιμενάρχης της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας κ. Γεώργιος.

Την παραμονή της εορτής 22 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Θηβών, στον οποίο συμμετείχαν ιερείς της επαρχίας Θηβών, Γερόντισσες και μοναχές Ιερών Μονών, οι αρχές του τόπου και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στη Διακαινήσιμο εβδομάδα, η οποία θεωρείται ως μια ημέρα, τονίζοντας ότι στην αναστάσιμη αυτή περίοδο εορτάζουμε το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού, της νίκης του Χριστού πάνω στη φθορά και στο θάνατο. Αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αποστόλου Θωμά, που ήταν κοντά στο Χριστό τρία χρόνια κι όμως έδειξε απιστία, την καλή απιστία, όπως είπε, ώστε όταν ο Χριστός τον κάλεσε να διαπιστώσει μόνος του ότι είναι ο Αναστημένος Χριστός, ομολόγησε «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου». Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο, που φέτος συμπληρώνονται 1720 χρόνια από το μαρτύριό του ευχόμενος να μας σκεπάζει, να μας εμπνέει, να μας δίνει κουράγιο και υπομονή να αγωνιζόμαστε. Και έκλεισε το λόγο του με το τροπάριο του Εσπερινού: «Ἐν θαλάσσῃ με πλέοντα, ἐν ὁδῷ με βαδίζοντα, ἐν νυκτὶ καθεύδοντα, περιφρούρησον, ἐπαγρυπνοῦντα διάσωσον, παμμάκαρ Γεώργιε, καὶ ἀξίωσον ποιεῖν, τοῦ Κυρίου τὸ θέλημα, ὅπως εὕροιμι, ἐν ἡμέρᾳ τῆς δίκης τῶν ἐν βίῳ, πεπραγμένων μοι τὴν λύσιν, ὁ προσδραμὼν ἐν τῇ σκέπῃ σου».

Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια στις Οσιώτατες Γερόντισσες και μοναχές, στους άρχοντες και στους πιστούς Χρόνια πολλά δια πρεσβείων του Αποστόλου Θωμά και του Αγίου Γεωργίου. Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού πανοσ. αρχιμ. π. Νικόδημος Κάστιζας εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των ενοριτών ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο  έτη πολλά για την ονομαστική του εορτή. Μετά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε τις ευχές του ποιμνίου των Θηβών για την ονομαστική του εορτή.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Λεβαδείας πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ναού και πλήθος πιστών. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, αναλύοντας το λόγο του Κυρίου: “μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες”, καθώς και στο βίο του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την πίστη του στο Χριστό, τονίζοντας ότι οι βίοι των Αγίων είναι μια πρόσκληση να δούμε τον εαυτό μας στον πνευματικό καθρέπτη της πίστεως, να επιλέξουμε τη σωστή κατεύθυνση στη ζωή μας και να ενδυναμωθούμε από τη δύναμη της πίστης των Αγίων. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και ελπιδοφόρα. Κατά τη διανομή του αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε τις ευχές του πολυπληθούς εκκλησιάσματος που είχε κατακλύσει τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου δέχθηκε τις ευχές των κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας, των Καθηγουμένων, των Γεροντισσών και μοναχών των Ιερών Μονών της επαρχίας μας, των συνεργατών του στα Γραφεία της Μητροπόλεως, των αρχών και του χριστεπωνύμου πληρώματος της Τοπικής Εκκλησίας, που προσήλθε να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο έτη πολλά και να εκφράσει τον σεβασμό και την αγάπη προς το πρόσωπό του. Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε άπαντες με εγκαρδιότητα ευχαριστώντας τους για τις ευχές και την αγάπη τους και ευχήθηκε σε όλους υγεία, μακροημέρευση και κάθε θεϊκή ευλογία στη ζωή τους.  

Πηγή Ιερά Μητρόπολη Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: